4 C
Campulung Muscel
08/12/2024

Riposta PNL, la viziunea PSD de dezvoltare a Câmpulungului: tabără de sculptură, flashmob, bariere şi sensuri giratorii

Ce amendamente au adus liberalii la bugetul Câmpulungului 

Mai bine de o oră din cele două, cât a durat şedinţa extraordinară de aprobare a bugetului Câmpulungului pe 2020, liberalii i-au „cerşit” primarului social-democrat 200.000 lei, pentru finanţarea parţială a listei de amendamente aduse propunerilor Executivului. Exceptându-le pe cele de la Spitalul Câmpulung, a căror realizare ţine prea puţin de Primărie, restul ideilor PNL, care nu erau ale PSD – existând nişte acuzaţii voalate de furt „intelectual” -, erau nişte „mărunţişuri”. Dar dacă opozanţilor li se păreau grozave, căci, chipurile, erau culese de la cetăţeni… nu trebuia să se remarce şi ei cu ceva în faţa camerelor tv? Cum imploratul nu oferea decât 100.000 lei, negocierile iritante s-au soldat cu cedarea PSD în faţa PNL. Căci, şi aşa, PNL nu va „pupa” un leu pentru finanţarea amendamentelor, pe care le-a triat şeful Executivului de n-au mai rămas pe „fiţuica” opozanţilor decât planurile sale „plagiate”. 

Care erau „urgenţele” PNL pentru buget 

Fiind campanie electorală, liberalii, prin vocea proaspăt înscăunatului director al Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea – pe care nu l-am înţeles de ce-a mai făcut valuri, căci s-a pricopsit cu o funcţie mai bună decât cea de primar – au făcut spectacol la şedinţa de buget. Un spectacol de prost gust, care a concurat jenanta apărare a Executivului, care n-are nici bani, nici chef de lucrări noi, fiind obligat să ducă la capăt contractele angajate. În condiţiile în care n-are bani nici pentru acelea, pentru a le finanţa integral, judecând după suma uriaşă care figurează cu titlu de „credit de angajament” în 2020: peste 200 de milioane de lei. Adică sume pe care nu le are momentan. 

Pentru a înţelege ce înseamnă pentru liberali „dezvoltarea Câmpulungului”, cu ideile lor, vă prezentăm ce conţine lista de amendamente adusă bugetului limitat la lucrările pe care le cunoaşteţi:        

1.Extinderea reţelei de gaze, care figura deja în buget, Primăria anunţând semnarea a şapte contracte de cofinanţare; 

2.Tabăra naţională de sculptură. PNL a propus o finanţare de 30.000 lei, sumă apreciată de colegul de partid, Liviu Cioacă, directorul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, a-i fi necesară;     

3.Un flashmob, pe 9 mai, finanţat cu 5.000 lei; 

4.Studiu pentru montarea unei bariere semiautomate la intrarea în Colonie, pe strada Izlaz, finanţat cu 10.000 lei; 

5.Sens giratoriu în intersecţia străzilor N.Popp şi Gruiului, propunere la care primarul a sărit că face parte dintre lucrările programate la ADP, la cele două troiţe de pe strada Gruiului, fiind cumpărate primele balize; 

6.Barieră la spital, intrare-ieşire; 

7.Buget participativ, pe infrastructură educaţională şi amenajare urbanistică, de 50.000 lei. Liberalii au solicitat două programe pilot, în cadrul cărora cetăţenii să propună lucrări, sub forma unui concurs de proiecte; 

8.Dotarea spitalului cu aparat de dializă şi demararea procedurii de înfiinţare a Secţiei de Dializă;

9.Înfiinţarea la Secţia UPU a Compartimentului Pediatrie;

10.Loc de joacă la blocurile de la uzină, la care şeful Executivului a anunţat că sunt prevăzute în buget două locuri de joacă şi că rămâne de văzut dacă unul va ajunge în complexul fost muncitoresc, la cât „plătesc” oamenii de acolo; 

11.Demersuri pentru preluarea Stadionului II de la Ministerul Sportului, cu angajamentul grupului PNL că se va ocupa să aducă finanţarea pentru terenul sintetic de la Stadionul Municipal. 

Cerinţele PNL, votate de majoritate ca să fie  

În încercarea de a se eschiva de la a înghesui între investiţiile care trebuie finalizate cerinţele opoziţiei, şeful Primăriei a scăldat-o, cum că „le luăm în considerare. Dacă le prindem acum, dăm peste cap tot bugetul local.” Cum autorii propunerilor enumerate îi cunoşteau meteahna de a se fofila, ştiind că nu-i ajung banii nici pentru contractele antamate, i-au sugerat să folosească 200.000 lei de la blocul social sau de la cheltuielile prevăzute pentru posturile vacante ale Primăriei, despre care directoarea economică Violeta Iarca susţine că, oricum, nu sunt bugetate în integralitate. Cu excepţia posturilor de şefi de servicii, care, probabil, vor fi ocupate în acest an. Însă şi la acestea se înregistrează o economie în lunile în care ele sunt vacante.

De partea Executivului, administratorul bugetului insista că mai mult de 100.000 lei nu dă. Şi asta pentru că investiţiile de la Spitalul Municipal sunt treaba Spitalului şi în bugetul Spitalului, adică sigur pică. Bariera semiautomată e treaba CFR şi a Ministerului Transporturilor, cărora li s-au solicitat, fără succes, şi alte bariere automate, la podul de la Chimic şi la Drumul Godeni. „Ca să nu mai stăm ca fraierii! Încă n-am reuşit cu ministrul Transporturilor să ajung la o concluzie”, s-a plâns primarul, care pune eşecul pe faptul că are altă culoare politică faţă de actualul şef al Transporturilor, care conduce ministerul de o jumătate de an. Deci, se puteau face până acum, dacă ai noştri insistau. 

Dintre propunerile PNL s-au acceptat, fără reţineri, evenimentele culturale, pe care şeful Executivului intenţiona să le pună în spatele lui Cioacă şi Oprea, ca să le plătească ei din bugetele Casei de Cultură şi Muzeului. La care liberalii au sărit ca arşi ca nu cumva să se reducă finanţările acţiunilor planificate, ci să se găsească alţi bani pentru tabără şi flashmob. 

Într-un final, ciorovăielii întreţinute de disperarea după funcţiile de aleşi i-a pus punct preşedintele de şedinţă Sârbu, la indicaţia superiorului pe linie de partid, votându-se bugetul în timp ce opozanţii îşi ţineau pledoaria pentru cele unsprezece puncte. Majoritatea le-a aprobat “la pachet”, şi ce a cerut primarul, şi ce a cerut opoziţia, că doar nu durea pe nimeni să ridice mâna pentru ceva ce nu se va face prea curând. 

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!