3.6 C
Campulung Muscel
09/12/2024

Consilierii de la Stoeneşti, suspectaţi că vor sprijini o mică firmă care vrea să exploateze calcar în Piatra

Locuitorii, care n-au fost consultaţi, intuiesc ce-i aşteaptă:  praf, mizerie, zgomot, zgâlţâirea caselor prin explozii, poluarea apelor şi a păşunilor,  distrugerea drumului şi, în general, a peisajului     

Mâine, aleşii de la Stoeneşti, reuniţi în a doua şedinţă ordinară a acestui an, sunt solicitaţi să aprobe propunerea Executivului de a închiria sau concesiona o suprafaţă de teren de 70.000 de metri pătraţi, situaţi în satul Piatra, cariera de calcar. Hotărârea are la bază o solicitare în acest sens de la o firmă care doreşte să activeze fosta exploatare din Piatra.  După ce a fost făcută publică ordinea de zi a şedinţei de mâine, care cuprinde şi punctul amintit, localnicii s-au mobilizat şi au întreprins o acţiune de strângere de semnături, prin care să stopeze acţiunea administraţiei locale, pe care au depus-o la Primărie, plus că vor fi prezenţi la întâlnirea Legislativului. Locuitorii din cele trei sate, Lunca Gârtii, Slobozia şi Piatra, se simt ameninţaţi de noua investiţie, care se preconizează în zonă. Şi, totodată, oamenii suspectează că aleşii locali intenţionează să sprijine firma, aprobându-i cererea de a obţine cele şapte hectare de teren, prin girarea procedurii de licitaţie.  Aceştia susţin că nu au fost consultaţi în vederea redeschiderii carierei de calcar, din satul Piatra, care se află la câteva sute de metri de casele lor, care şi aşa le sunt zdruncinate de celelalte exploatări asemănătoare din zona Mateiaş. Pe lângă poluarea fonică, produsă de utilaje şi maşinile de transport, dar şi de explozibil, localnicii se plâng că vor fi obligaţi să respire aerul plin de praf, că le vor fi poluate păşunile şi livezile, zona carstică, izvoarele vor fi distruse, se vor produce alunecări de teren, într-un cuvânt, va fi distrus peisajul, dar şi şoseaua nou asfaltată, care leagă satul Piatra de DN 73, prin spatele Mausoleului Mateiaş.

Redevenţa este minim 3.000 euro/hectar, pe an, pentru zona de exploatare, şi de 1.500 euro, pentru terenul de rezervă 

Pe 2 decembrie 2019, la Primăria Stoeneşti ajungea o adresă din partea societăţii QFM Pro Development, din Piteşti, care îşi exprima intenţia de a „închiria/concesiona o suprafaţă de 70.000 metri pătraţi (7 hectare), situate pe raza administrativă a UAT Stoeneşti, spaţiu identificat cadastral şi funciar sub numărul 80611, cu denumirea „Punctul Piatra”, pentru desfăşurarea de activităţi economice de exploatare de calcar. Menţionăm că dorim să realizăm acest demers pentru o perioadă de douăzeci de ani, cu posibilitate ulterioară de prelungire. Vă informăm că pe acest teren dorim să investim într-o activitate de exploatare de resursă minerală. Cu certitudinea faptului că investiţia noastră va aduce un progres durabil socio-economic zonei (prin angajare a salariaţilor noştri din comuna Stoeneşti; prin contribuţiile noastre la bugetul local, urmare a plăţii taxelor şi impozitelor locale), vă solicităm aprobarea cererii noastre. Totodată, vă rugăm să ne comunicaţi care sunt paşii de urmat pentru a putea închiria/concesiona terenul şi a demara activitatea economică.”, îi scrie primarului directorul general al firmei solicitante, Viorel Tănăsescu.

 “Firma de apartament”, înfiinţată de un an, pe 28 decembrie 2018, îi are administratori şi asociaţi pe Costel Andrei, născut în Brăila, şi Ioana Tănăsescu, născută în Bacău. Nu are până acum rezultate economice, conform site-ului Finanţelor Publice, activitatea din 2019 nefiind cunoscută până în acest moment.

Cererea SRL-ului piteştean a stat la baza hotărârii de Consiliu Local pregătite pentru dezbaterea ordinară de mâine, 12 februarie 2020. Iniţiativă pe care şeful administraţiei publice locale o justifică astfel în raportul care explică necesitatea hotărârii de Consiliu: „(…) Având în vedere că terenul este situat în extravilanul localităţii şi nu va putea fi exploatat tot o dată, propun ca preţul de pornire pentru suprafaţa de 3 hectare ce va fi exploatată să fie de 3.000 euro/ha/an, iar pentru celelalte 4 hectare care stau în aşteptarea exploatării, preţul de pornire să fie de 1.500 euro/ha/an. Preţurile se vor majora în funcţie de inflaţie. Perioada propusă pentru închiriere este de 10 ani, cu drept de prelungire.”

Totalul redevenţei pe lună va fi de 1.125 euro, pentru cei 70.000 de metri pătraţi. De unde rezultă că, în zona de exploatare, preţul este de 0,025 euro/m/lună, iar în cea de rezervă, de 0,012 euro/m/lună.                

Mai multe amănunte ne-au fost oferite de către primarul Paul Ion Marin într-o convorbire telefonică: „Până acum câţiva ani, a fost o zonă închiriată, firma a dat faliment, iar contractul a fost închis de foarte multă vreme. Am avut o solicitare de închiriere şi am scos-o să dea aviz Consiliul Local. Dacă vor s-o închirieze, îi dăm drumul la procedura de scoatere la licitaţie. Cine este cel mai bun, acela câştigă. Este în Piatra, într-o zonă în care s-a mai făcut extracţie de calcar. Firma are acelaşi domeniu de activitate, acolo este o zonă numai de calcar. Firma dinainte a avut închiriate şapte hectare. Eu am pus şi o suprafaţă de teren şi am avansat şi un preţ minim. Am plecat cu nişte preţuri pe care le-am avut acum trei-patru ani: 3000 euro pe hectar, pe zona din care se exploatează, iar în zona de rezervă, 1.500 euro pe hectar. În jur de trei hectare este zona afectată exploatării, în momentul de începere, şi patru hectare în aşteptare. Să plătească redevenţa şi pe cel pe care nu-l foloseşte momentan. Ei au solicitat pe 20 de ani, eu nu mi-am permis să fac pe 20 de ani, dar pe mai puţin de 10 ani nu primesc avizele.”

După opoziţie, redevenţa, un fâs

Înainte să intre pe ordinea de zi a Consiliului Local Stoeneşti, punctul „sensibil” a fost dezbătut în şedinţa Comisiei de Buget Finanţe. „Ieri (n.r. vineri, 7 februarie), am participat la şedinţa Comisiei de Buget – Finanţe, din care fac parte, comisie care dă aviz proiectelor iniţiate. Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a fost propunerea de concesionare pe o perioadă de 10 ani a unei suprafeţe de 7 hectare, în satul Piatra pentru înfiinţarea unei cariere de exploatare a calcarului! Proiectul de hotărâre, realizat de funcţionarii Primăriei Stoeneşti, presupune concesionarea acestei suprafeţe de 7 hectare, din domeniul public al satului Piatra pentru o sumă de 3.000 de euro/hectar, pentru primele 3 hectare, respectiv 1.500 euro/hectar, pentru celelalte 4 hectare! Din cei 5 membri ai Comisiei de Buget, din care fac parte, 4 au fost de acord, iar eu am fost împotrivă, motivând faptul că mi se pare o sumă derizorie şi aş vrea să cerem şi părerea locuitorilor din zona Piatra! Preşedintele comisiei, domnul viceprimar, a motivat că proiectul trebuie să treacă, întrucât comuna noastră are nevoie de bani pentru investiţii ca să se poată dezvolta… 150.000 de euro în 10 ani. Deci, proiectul a primit avizul favorabil al Comisiei de Buget cu 4 voturi pentru şi unul împotrivă! 

Nefiind specialist în acest domeniu, am sunat un prieten despre care ştiam că are câteva hectare de teren în zona Mateiaşului, să îl întreb cam cu cât se vinde metrul de teren în zonă, pentru că, practic, în situaţia de faţă, a-l vinde cu a-l concesiona este acelaşi lucru, pentru că în 10 ani se exploatează toată resursa acestui teren, nemaiavând nicio valoare! Am avut o discuţie cu respectivul, să-mi pot da seama despre cum stau cu adevărat lucrurile! La momentul de faţă, are ofertă de 50 de euro/metru, dar nu-l dă fără 100! De la 0,30 euro şi 0,15 euro, preţul cu care vrea să concesioneze Primăria Stoeneşti, până la, să zicem, 50 de euro, cam ce diferenţă este? Vi se pare că aşa ar trebui să fie reprezentat interesul locuitorilor comunei Stoeneşti? Preţurile sunt fixate de „aparatul” Primăriei Stoeneşti: prostie, nepricepere sau interese ascunse? Mi s-a spus că, dacă această carieră se va înfiinţa, se pot exploata şi până la 2.000 de tone de calcar pe zi, în câţiva ani muntele acela devenind „istorie”.

Domnule primar, domnilor consilieri – renunţaţi la implementarea acestui proiect care nu aduce nimic benefic locuitorilor comunei Stoeneşti pentru 150.000 de euro în 10 ani! Vreţi să facă Primăria profit de pe urma acestui munte de calcar, iar locuitorii să poată beneficia de un preţ corect pentru această resursă de pe raza comunei noastre? Să înfiinţeze Primăria o firmă de exploatare şi comercializare a calcarului, astfel încât locuitorii să aibă cu adevărat un beneficiu! Din momentul în care am postat Convocatorul şedinţei, am primit mesaje de la persoane nemulţumite de înfiinţarea acestei cariere – deci oamenii nu sunt de acord! Pentru cei interesaţi, miercuri, ora 13.00, se va da votul final în şedinţa de plen a Consiliului Local!”, a scris pe Facebook consilierul Local Cătălin Iosifescu.

Localnicii sunt indignaţi

=Eugen Folea: “Problema e că primarul a făcut ce a vrut, să fie clar.”

=Cătălin Iosifescu: „(…) Ce doreşte să facă Primăria e total pe lângă lege… Consilierii locali vor răspunde pentru votul lor dat în şedinţă! În cazul în care această hoţie va trece de votul Consiliului Local, avem la dispoziţie metode de contestare a acestei hotărâri, conform legii! Ca să ne facem o idee despre ce discutăm, prietenul despre care vă spuneam mi-a făcut o schiţă despre profitul minim pe care îl poate face o firmă din exploatarea unui hectar de teren de calcar, spun minim, pentru că un hectar de astfel de teren poate conţine între 2.5 si 3.5 milioane de tone de calcar în urma studiilor făcute de el; în cazul de faţă, calculul este făcut pe 2.5 milioane de tone/hectar!”

=Demirel Zepiş: „Logic şi normal! Sunt curios cum s-a dedus care este cantitatea de calcar existentă pe cele 7 hectare.”

=Bragă Ioana: „Nu înţeleg de ce să facem toate aceste calcule? Ideea era că nu vrem cariera de piatră, din considerentele menţionate. Atât! Sigur că e ridicolă suma propusă, însă nu asta e problema! Înfiinţarea unei cariere în proximitatea unor locuinţe este exclusă!”

=Cătălin Iosifescu: „Din punctul meu de vedere, fără acordul locuitorilor nu pot să facă nimic, dar am vrut să vedem cu toţii cum ar fi vrut să „vândă pe nimic comuna”.”

=Bragă Ioana: „Pentru mine, discuţia despre bani nu există, deoarece nu există ideea de carieră în dosul casei. Atât!”

=Vio Bragă: „Preţul este foarte mic. Trebuie să se facă o evaluare adecvată, de către un evaluator. Avem puţine resurse şi nevoi mari.”

=Demirel Zepiş: „1.De ce locuitorii comunei, în special cei din Piatra, nu au fost înştiinţaţi de acest proiect? 2.Se va accentua distrugerea zonei, care deja ştiţi bine cum arată, iar primii care vor avea de suferit sunt cei din Piatra. 3.Aproximativ un kilometru de şosea asfaltată (de la Mausoleu la varniţi) va fi distrus, având în vedere că transportul calcarului se va face cu camioane care vă garantez că au o greutate de 40 tone. 4.Preţul e foarte mic, iar acest preţ să fie stabilit la fel pentru cele 7 hectare. 5.Dacă trebuie să aducem bani la bugetul local, haideţi să nu ne vindem pe doi lei.”

=Georgiana Corobca: „Costă mai mult reabilitarea drumurilor pe care vor circula camioanele încărcate cu tone de calcar. Plus că, dacă sunt alunecări de teren, normal ar fi ca Primăria să despăgubească cetăţenii, nu mai spun dacă sunt şi victime umane… De ce nu profitaţi de aerul curat şi peisajele frumoase ca să faceţi din Stoeneşti o comună turistică? Aţi avea bani pe termen lung, aţi demonstra că vă pasă de sănătatea şi siguranţa oamenilor şi nu aţi strica tot ce a rămas bun. S-a vorbit mult de faptul că barajul de la Râuşor nu a fost reabilitat, oare îndepliniţi toate condiţiile legale votând acest proiect fără studiile de rigoare?”

=Marian Pietrăreanu: „Cu această carieră s-a stricat destul islazul satului, dar văd că se poate concesiona, dar pentru asociaţie nu se poate, oare de ce?!”

=Bragă Ioana: „Mega afacere: mizerie, praf, zgomot, zdruncinarea solului prin explozii, poluarea atât fonică, cât şi poluarea cu praf rezultat în urma activităţii carierei, dar şi poluarea produsă de mijloacele de transport de tonaj mare, care trec zilnic în zonă, distrugerea petecului de drum de la intrarea în satul Piatra. Din cauza norului de praf care se depune, apa va fi poluată, pajiştile pe suprafeţe mari vor fi afectate şi animalele de asemenea. Toate acestea la 15.000 euro/an! E un întreg ecosistem! Un colţ de rai va fi distrus! Contează? Veniţi, dragi vecini, să vă spuneţi părerea la şedinţă, miercuri. Este important să fim uniţi şi în număr cât mai mare. Acum două nopţi, natura şi-a spus cuvântul cu vântul. Credeţi că e întâmplător? Holcimul v-a luat unul din parapeţii împotriva vântului. Este timpul să învăţăm să ne manifestăm opinia publică. Noi toţi nu suntem importanţi, doar la alegeri. Primarii şi consilierii sunt angajaţii noştri, nu invers.”

=Corina Eredenta Moldovan Florea: „Lăsând banii la o parte, practic, se pregăteşte o exploatare de 70.000 metri pătraţi, adică 7 hectare, în proximitatea a trei sate – Slobozia, Piatra şi Lunca Gârtii. Pe săteni nu i-a întrebat nimeni nimic, noroc cu postarea domnului Iosifescu. Înţelegeţi că vorbim de o suprafaţă de 35 de ori mai mare decât e acum acea carieră închisă, cu posibilitate de exploatare a 2.000 tone/zi, asta înseamnă zilnic să plece din carieră spre Piatra şi spre Mateiaş 200 de camioane încărcate. Mai înseamnă şi explozibil/dinamită. Plus poluarea aerului, a apei (fiind piatră de calcar se vor distruge toate izvoarele şi islazurile), vor fi alunecări de teren şi câte altele. Nu există un studiu de fezabilitate, nu existăs studiu de impact, nimic. Interesele aici nu sunt ale sătenilor.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!