Reclamaţia pe care Veroana Boştinaru, o femeie din Valea Mare Pravăţ, i-a făcut-o la Parchet primarului Ion Boncoi, pentru purtare abuzivă, s-a soldat cu un eşec. Motivul: limbajul de mahala al celui mai important om al comunei n-a revoltat decât urechile reclamantei, în lipsa martorilor la scena descărcării nervoase a acestuia. A contribuit la zădărnicirea demersului iniţiat de cetăţeana umilită de comportamentul sfidător al edilului şi faptul că diferendul s-a consumat după orele de program la Primărie. Când, după organul de anchetă, Boncoi nu mai era primar, ci om ca oricare altul, proprietar de vaci, porci, găini şi ce alte lighioane mai are în bătătură, liber să se exprime cum pofteşte. Chiar dacă legea limitează „purtarea abuzivă”, ca faptă penală, la programul de lucru de la Primărie, moral vorbind, funcţia pe care septuagenarul o ocupă de patru mandate nu încetează după ce iese pe uşa instituţiei, la încheierea serviciului. Aşa cum un preot este văzut ca slujitor al Domnului şi în afara bisericii, tot aşa şi primarul este slujitorul comunităţii şi în timpul său liber, datorând bună cuviinţă şi respect consătenilor oriunde s-ar afla. Şi la orice oră intră în contact cu lumea, faţă de care are obligaţia, cel puţin din punct de vedere moral, de a i se adresa cu decenţă şi bun simţ. Dar, în cazul lui Boncoi, om la 73 de ani, care nu inspiră interlocutorului că s-a „omorât” cu studiul, care cizelează educaţia, se pare că funcţionează vorba din bătrâni: „Unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!”
Primarului nu-i plac oamenii urâţi şi săraci
„Nesimţita dracului! Proasta dracului! Nebuna dracului! Nu vezi, fă, cât eşti de urâtă?!”, sunt invectivele „scuipate” la nervi de primarul Ion Boncoi la adresa Veroanei Boştinaru, care au determinat-o pe petentă să se adreseze Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung. Plângerea femeii insultate de primul om al comunei, înaintată pe 20 iulie 2018, prim procurorului Diana Bănăţeanu, sintetizează şocanta întâmplare prezentată pe larg de ziarul nostru. Cei doi „s-au luat” de la un teren avut în arendă de protagonista cazului uluitor de la Valea Mare Pravăţ, ca să aibă unde-şi păşuna vaca, pe care o ţinea pentru regimul alimentar al soţului bolnav. Pământul cu pricina se învecinează cu unul aparţinând lui Ion Boncoi, şi el posesorul unei cornute lăsate la păscut în grădina cu pricina. Bovina primarului, mai nărăvaşă din fire, conform susţinerilor femeii, a trecut, deseori, pe tarlaua închiriată de ea, distrugând gardurile şi păşunea, chiar atacându-i animalul, care era ţinut legat.
Cetăţeana l-a rugat pe primar, în mai multe rânduri, să-şi lege vita, ca să nu mai pătrundă pe terenul îngrijit de ea. Riposta lui Boncoi, căruia consăteana nu-i cerea mare lucru, a depăşit orice închipuire. Agresiv şi ameninţător, aşa îl descrie autoarea plângerii în documentul înaintat autorităţilor, după ce a trăit experienţe de neconceput cu cel care, teoretic, trebuie să fie un model pentru comunitate. Împroşcată cu o avalanşă de insulte de primarul care s-a legat, fără ruşine, până şi de situaţia ei materială şi de aspectul fizic, deşi, cu siguranţă, votanţii săi nu apar pe copertele revistelor “glossy”, mulţi fiind de vârsta şi condiţia financiară a Veroanei Boştinaru, femeia a fost cât pe ce să-şi piardă juninca. Asta după ce Boncoi i-a scos-o pe marginea străzii, gest iresponsabil, care a costat-o pe proprietară o zi şi o noapte de căutări, plus un car de griji că animalul este pierdut.
Ca o paranteză, poliţiştii din comună, pe care păţita îi acuză că fraternizează cu primul om al localităţii, au constatat, în decursul cercetării faptelor, că şi Boncoi şi-ar fi găsit Joiana pe drum, după ce femeia i-ar fi îndepărtat-o din grădina arendată de ea. Şi de la întoarcerea gestului s-a aprins scandalul.
„Întrucât numitul Ion Boncoi devenea din ce în ce mai agresiv în exprimare, utilizând cuvinte jignitoare, prin care mă descria ca pe o persoană săracă, cu probleme psihice şi urâtă, dar şi ameninţări, conform cărora urma să-mi ia pensia pe care o primesc, am ajuns la Postul de Poliţie din comuna Valea Mare Pravăţ, unde acesta m-a ameninţat cu bătaia dacă îndrăznesc să mai vorbesc.”, menţionează autoarea demersului în justiţie, care descrie în sesizarea sa ce vocabular de “calitate” are conducătorul localităţii. „Primarul a folosit, la adresa mea, cuvinte ca „săracă”, „nebună” şi m-a înjurat: „nesimţita dracului, proasta dracului”.”, şi-a scris aceasta oful generat de limbajul de căruţaş de Gura Pravăţ, în completarea ameninţărilor cu bătaia şi privarea de pensie.
Înjurăturile după program nu sunt sancţionabile penal
În luna septembrie a acestui an, după mai bine de un an de la conflictul cu Boncoi, Veroana Boştinaru primeşte răspunsul Parchetului Câmpulung. Mai exact, ordonanţa emisă în Dosarul nr.1913/P/2018 – ordonanţă din 30 august 2019 -, prin care s-a dispus clasarea cauzei. Verdictul se întemeiază pe „actele efectuate de organele de Poliţie, în dosarul cu numărul de mai sus, privind comiterea infracţiunii de purtare abuzivă, prevăzută de art.296 Cod Penal, de către Boncoi Ion.” Organe care au constatat că „fapta, în concret comisă, nu este prevăzută de legea penală şi nu a fost săvârşită cu vinovăţia cerută de lege.”
Organele de Poliţie care au întocmit referatul cu propunerea de clasare explică astfel nevinovăţia primarului. „Din probele administrate nu rezultă că primarul Boncoi Ion i-ar fi adresat astfel de cuvinte persoanei vătămate, acesta nerecunoscând acuzaţiile aduse şi nefiind identificaţi alţi martori care să fi asistat la discuţia celor doi. Conform art.296, alin.1, din Codul Penal, infracţiunea de purtare abuzivă subzistă când cel care întrebuinţează expresiile jignitoare se află în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Or, în cazul sesizat, rezultă că între persoana vătămată şi primarul Boncoi Ion a avut loc un diferend provocat de o situaţie particulară, care îi priveşte pe cei doi, independentă de atribuţiile de serviciu ale primarului, care sunt reglementate de Legea 215/2001, republicată, privind administraţia publică locală. Totodată, incidentul a avut loc după ora 16.00, respectiv în afara orelor de program ale primarului Boncoi Ion.”, consemnează comisarul şef Alin Ciobanu, şeful Secţiei nr.16 Poliţie Rurală Valea Mare Pravăţ, cel care a condus actele de urmărire penală în dosarul cu pricina, „în care urmărirea penală a fost începută IN REM, la data de 17 octombrie 2018.”
Până să primească hârtia de la Parchet, Veroana Boştinaru a trimis o petiţie şi la Prefectură, şi la Ministerul Afacerilor Interne, însă de acolo, într-un final, cazul său tot la Valea Mare Pravăţ a ajuns. Ministerul a trimis sesizarea la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş, care a repartizat-o Poliţiei Câmpulung, respectiv Secţiei Rurale conduse de comisarul şef Alin Ciobanu. Deznodământul „marii anchete”, cum numeşte petenta speţa cu final previzibil, îi lasă un gust amar. Şi doar cu atât se va alege. „De la Procuratură mi-au transmis că totul s-a întâmplat în afara programului, de parcă eu mă dusesem cu vaca la Primărie. Şi că totul a fost o discuţie între noi doi, ca doi amici. Mi-a făcut primarul complimente. A fost o situaţie particulară, care ne privea pe noi. De ce n-au audiat martorul? Şeful de Poliţie spune că nu vrea martorul să vină. Prima oară, îmi trimite scris că i-a pus în vedere primarului să nu mă mai jignească şi să facă gardul, iar în al doilea răspuns îmi scrie că n-a mai recunoscut. Domnul primar să ia pensie cât mi-a dat el mie! Pensia aia de handicap, pe care mi-o dă el mie!”, este amărăciunea femeii, care, chiar cu acest final descurajator, susţine că nu s-a săturat să-l reclame.
Asta pentru că primarul continuă să păşuneze vaca în grădina aflată în grija sa şi nici ocările la adresa ei n-au încetat. „Mă jigneşte în continuare. Actele acestea le-am trimis din nou la Bucureşti. De ce să fiu batjocura lor?”, a conchis Veroana Boştinaru.
Boncoi nu se declară PSD-ist
Edilul de la Valea Mare Pravăţ, pe placul căruia avem impresia că sunt numai frumoşii şi bogaţii, nu pare a se număra printre înstăriţii comunei, având o avere declarată limitată la un teren, o maşină şi un cont la bancă. Casa în care locuieşte nu este pe numele său şi nici al soţiei, de vreme ce imobilul nu figurează în declaraţia de avere completată pe 18 mai 2019. Bunăstarea lui Boncoi constă în cei 7.500 metri pătraţi de păşune, cumpăraţi în 2001, din care deţine jumătate, un autovehicul marca Duster (sau „DASTER”, cum a menţionat în document autorul), cumpărat în 2012, şi un cont la bancă, în sumă de 128.490 lei. Ca primar, în 2018, a câştigat o indemnizaţie de 60.012 lei, completată cu o pensie de 24.912 lei. Venitul familiei Boncoi creşte cu pensia soţiei, de 9.804 lei. În ceea ce priveşte interesele, Boncoi a omis să menţioneze în cea mai recentă declaraţie dată calitatea de membru al unui partid politic, menţiune obligatorie pe acest document care nu se depune de „florile mărului”, cum au impresia unii care îl completează superficial. Or, după ştiinţa noastră, fostul PDL-ist şi PNL-ist a schimbat, fără remuşcări, doctrina şi partidul, cotind-o stânga, la PSD, ca să-şi vadă fiul reinstalat în funcţia de director de şcoală.
Ion Boncoi, primar în funcţie din 2004, va încasa o pensie specială, pe lângă cea de la stat, de aproximativ 5.000 de lei lunar, raportată la cele patru mandate pe care le are până în acest moment. Magda BĂNCESCU