Aşa cum relatam într-o ediţie trecută, Ioan Mocsonyi Stârcea a scris în închisoare un manuscris, în care a relatat tot ce cunoştea despre evoluţia evenimentelor şi relaţiile din lumea politică românească din timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Ioan Mocsonyi Stârcea a fost industriaş, proprietar agricol şi diplomat român, colaborator al lui Nicolae Titulescu, secretar particular al Regelui Mihai (1942), apoi mareşal al Curţii Regale (1943-1944), şi a fost arestat în septembrie 1947 şi judecat în „Procesul Maniu-Mihalache”. La expirarea celor 15 ani, ca să poată fi pus în libertate, Securitatea l-a condiţionat să scrie acest text cu caracter memorialistic, în care să relateze ce cunoştea despre evoluţia evenimentelor şi relaţiilor din lumea politică românească.
După ce a ieşit din puşcărie, Ioan Mocsonyi Stârcea s-a stabilit la Câmpulung, unde a locuit la Vila Golescu, între 1963 şi 1967. A lucrat pe şantierul de la Biserica Bărăţia, apoi pe un şantier de construcţii. În această perioadă, a fost permanent supravegheat de Securitate, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a adunat mai multe note informative, furnizate de agenţi şi a alcătuit un volum. Acestea prezintă, pe lângă perioada de după eliberare, şi pe cea cu stabilirea la Câmpulung, căutarea unui loc de muncă, refuzul primit din cauza trecutului său. La acestea se adaugă câteva scrisori şi telegrame primite din străinătate de cel urmărit, precum şi cele pe care acesta le expediază soţiei sale aflate în Elveţia.
Mai multe note informative şi două copii după traducerea unor scrisori, aparţinând lui Ioan Mocsonyi Stârcea, domiciliat în Câmpulung, au fost întocmite de către Direcţia Regională Argeş a Ministerului Afacerilor Interne.
Una a fost semnată în 16 octombrie 1963 şi era adresată ministrului adjunct Vasile Negrea. „Agentura dirijată ne semnalează că Ioan Mocsonyi Stârcea duce o viaţă retrasă, evită a-şi crea relaţii în localitatea unde domiciliază, tot timpul fiind văzut singur, astfel că până în prezent nu s-au obţinut aspecte deosebite privind activitatea şi comportarea celui în cauză. Din controlul secret al corespondenţei, rezultă că Ioan Mocsonyi Stârcea se află în relaţii de corespondenţă cu soţia sa aflată în Elveţia, de la care primeşte ajutor în bani şi obiecte. În data de 16 septembrie 1963, Ioan Mocsonyi Stârcea expediază o scrisoare soţiei sale din Elveţia, în conţinutul căreia îi arată unele aspecte negative privind situaţia sa, exprimându-şi nemulţumirea faţă de condiţiile de viată şi munca pe care o desfăşoară pe şantier.”, este conţinutul unui prim document la Securităţii, în care mai este trecut şi faptul că scrisoarea a fost reţinută, având în vedere conţinutul ei nefavorabil.
O altă notă a fost întocmită pe 7 iunie 1963, de MAI Muscel-312. O sursă a fost „Pîrvulescu Octavian.” Aceasta a consemnat că „Ioan Mocsonyi Stârcea este frate cu Ilinca Florescu, cu D.O. în Câmpulung, soţia fostului colonel Ion Florescu, în prezent decedat. A avut condamnare de 15 ani. A ieşit în urma decretului de amnistie din ianuarie 1963, în prezent lucrează ca muncitor la şantierul Monumentelor istorice de la Bărăţia din Câmpulung. Personal nu l-am cunoscut decât după ce a sosit în Câmpulung. Nu am avut nici un fel de relaţii de prietenie cu el. L-am văzut de 2-3 ori şi am discutat împreună. Nu pomeneşte absolut nimic de regimul avut în închisoare. La toate întrebările mele, tace sau evită să răspundă. Dimpotrivă, spune că în ultima perioadă a fost bine şi nu se poate plânge. În ceea ce priveşte situaţia politică internă şi internaţională, ocoleşte răspunsurile, spunând că nu poate formula nicio părere, nefiind la curent cu evenimentele. În orice caz, am să caut să-l mai vizitez ca să văd ce păreri mai are.”
Lt.maj. Smarand V. completează că Ioan Mocsonyi Stârcea a fost căutat în Evidenţa Populaţiei, unde a găsit că era născut pe 16 mai 1909, în Cernăuţi, URSS, fiul lui Ion şi al Bertei, domiciliat în Câmpulung, pe strada Soldat Golescu, nr. 3.
Nota informativă din 2 iulie 1963 a fost semnată de Marcel Ionescu, care a scris că, „Ioan Mocsonyi Stârcea a venit de curând în Câmpulung, după ce a terminat o pedeapsă de vreo 15 ani de închisoare, condamnare politică. El locuieşte aici în Vila Golescu, la sora lui, văduva colonelului Ion Florescu. Stârcea este foarte rezervat şi trăieşte retras. Este fiul baronului bucovinean Stârcea, care a fost sub regii Carol al II-lea şi Mihai I, mareşal al palatului. Mocsonyi din Banat, care a fost maistru de vânătoare la palat, cu o avere imensă, a adoptat pe Ion Stârcea. Este însurat cu o englezoaică, care a plecat în Anglia, unde se găseşte şi de unde trimite bani şi pachete, acum soţului ei, înainte surorii acestuia, Ilinca Florescu. Ion Stârcea sub vechiul regim perimat era membru al Clubului şi avea cai de curse. La venirea lui aici, el a făcut cerere ca să muncească, lucrează la demolarea de la Bărăţie.”
O a treia notă a fost formulată de agentul Traian Vasile, care a fost însărcinat să afle pe cine frecventează Ioan Mocsonyi Stârcea şi cum se manifestă. Sursa a scris că „Ioan Mocsonyi Stârcea a fost mare demnitar al lui Mihai I. Că a fost eliberat, a plecat la Câmpulung, la sora sa Ilinca, văduva colonelului de artilerie, Ion Florescu. Aici încearcă să-şi câştige existenţa, predând lecţii de franceză şi engleză. Având nevasta în Elveţia şi un frate la Londra, naţionalizat cetăţean englez, speră să poată pleca curând din ţară şi, până atunci, primeşte pachete şi bani.” “E.M.”