3 C
Campulung Muscel
29/11/2023

12 ani de la dispariţia Elodiei. Misterul continuă

Pe 29 august s-au împlinit 12 ani de când Elodia Ghinescu, avocata din Braşov, născută pe meleaguri muscelene, la Cândeşti, a fost dată dispărută. Ancheta în acest caz a ţinut o ţară întreagă cu sufletul la gură, însă nimeni nu a reuşit să elucideze cu certitudine misterul acestei dispariţii. Autorităţile au stabilit că Elodia a fost omorâtă, au eliberat chiar şi un certificat de deces în acest sens, cu toate că niciodată nu au fost găsite cadavrul şi arma crimei. Principalul suspect, fostul soţ al avocatei, poliţistul Cristian Cioacă, a fost condamnat la 21 de închisoare. El nu şi-a recunoscut niciodată fapta.

„E în viaţă şi se răzbună pe Cristi!”

Moartă sau vie Elodia, continuă să se afle în atenţia opiniei publice. La momentul dispariţiei şi mult timp după, milioane de români au stat cu gura căscată la televizor, noapte de noapte, să vadă în ce parte se va înclina balanţa destinului. A fost o ruletă rusească, cu boabe de porumb, în care subiectul nu mai conta. Elodia a devenit deja folclor.

Pe socoteala ei s-au făcut deja glume, au apărut caricaturi macabre, au apărut prăjituri şi partide politice. Nu contează, acum, că Elodia e vie sau moartă. Contează să se afle ceva, pentru ca spectacolul să poată reîncepe. Deşi au trecut 12 ani de la dispariţia soţiei lui Cristian Cioacă, mama Elodiei a făcut recent o declaraţie de-a dreptul uluitoare. Femeia susţine că fiica ei trăieşte, iar dispariţia sa ar avea un motiv la care nu s-a gândit nimeni până acum. Mama Elodiei susţine, într-un interviu, că avocata trăieşte, însă se răzbună pe Cristian Cioacă. De ce ar face asta şi nu ar da niciun semn de viaţă? Fiindcă ea şi Cristian Cioacă aveau certuri frecvente, femeia reproşându-i lui Cioacă faptul că… aduce mai mulţi bani în casă decât el. Mama Elodiei nu a prezentat, totuşi, nicio dovadă că aceasta ar fi în viaţă, rezumându-se doar la a declara că trăieşte, titrează cancan.ro. „Poate, peste un an, eu nu voi mai fi, dar credeţi-mă, eu vă zic că Elodia este în viaţă şi se răzbună. Ea cu Cristi se certau mereu şi ea îi reproşa că aduce mai mulţi bani decât el în casă. Acum e în viaţă, şi se răzbună pe Cristi, ăsta e scopul ei.”, a declarat mama Elodiei într-un interviu pentru un post de televiziune. 

Deşi trupul Elodiei nu a fost niciodată găsit, în anul 2013, la şase ani de la dispariţia ei, Cristian Cioacă a fost condamnat la 21 de ani de închisoare pentru crimă. Şi vărul lui Cristian Cioacă este de părere că Elodia ar fi în viaţă, dar nu în România. „Elodia ar putea fi în acest moment într-un program de protecţie a martorilor sau, pur şi simplu, undeva în străinătate, sub identitate ascunsă.”, le-a declarat vărul lui Cioacă anchetatorilor.

Patrick, fiul nevinovat

Potrivit ro.wikipedia.org, Elodia Marilena Ghinescu este născută pe 27 septembrie 1968, în Braşov. E absolventă a Facultăţii de Drept din Braşov şi conducea un birou de avocatură. La 18 iulie 2004, s-a căsătorit cu inspectorul principal de poliţie Constantin Cristian Cioacă, în vârstă de 33 ani, ambii fiind la a doua căsătorie. Cioacă a absolvit Academia de Poliţie din Bucureşti şi s-a angajat la IPJ Braşov în anul 2000. În prezent, Cioacă este arestat şi condamnat pentru omor. Elodia Ghinescu şi Cristian Cioacă au împreună un băiat, Patrick, născut în ianuarie 2005. După dispariţia mamei, copilul a fost dat în îngrijirea bunicilor paterni din comuna argeşeană Albota. La data de 6 septembrie 2007, la Secţia 2 Poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Braşov, s-a înregistrat sesizarea lui Constantin Cristian Cioacă cu privire la dispariţia soţiei sale, Elodia Marilena Ghinescu, sesizarea purtând data de 5 septembrie 2007. La 12 septembrie 2007, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a fost înregistrată aceeaşi sesizare privind dispariţia Elodiei Marilena Ghinescu. La data de 17 septembrie 2007, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, s-a stabilit ca urmărirea penală să fie continuată şi finalizată de către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. La 18 septembrie, procurorii au început urmărirea penală faţă de Cioacă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, reţinându-se că în noaptea de 29 spre 30 august 2007 şi-a ucis soţia, după care a segmentat cadavrul şi l-a aruncat într-un loc neidentificat.

Elodia l-ar fi înşelat pe Cioacă

Conforma anchetatorilor, Elodia Ghinescu şi-a petrecut câteva zile de concediu în Dubai, în compania unui ofiţer SPP. Corespondenţa dintre amanţi a fost descoperită de Cioacă după dispariţia soţiei, în urma accesării laptopului acesteia. În data de 8 octombrie, într-o zonă împădurită dintre Poiana Braşov şi Râşnov, pe fundul unei râpe, au fost găsite o uniformă murdară de poliţist, câteva fotografii cu Ghinescu şi fiul ei, o sticluţă de parfum şi o pereche de mănuşi cu urme de sânge, dovedite a aparţine lui Cioacă, în vreme ce expertiza ADN a demonstrat că sângele provenea de la Elodia Ghinescu. Cu toate suspiciunile de vinovăţie, Cioacă nu a fost arestat, din cauza lipsei probei principale – cadavrul Elodiei Ghinescu. S-au organizat căutări în patru judeţe – zonele Râşnov, Pârâul Rece, Predeal, în lacul Vidraru, Dragoslavele, Rucăr, Podul Dâmboviţei şi Fundata-Dâmbovicioara, într-un lac din Codlea, în judeţele Covasna şi Harghita, – însă nu s-a găsit nimic. În paralel, echipele de investigaţii ale televiziunii OTV au desfăşurat anchete jurnalistice care au sugerat că Elodia Ghinescu nu ar fi fost ucisă, ci ar fi dispărut, întrucât organele fiscale urmau să o ancheteze într-un dosar de evaziune fiscală. Au fost făcute cercetări şi în Germania (de către Ion Spânu şi Cosmin Gagiu) şi Dubai (de Marilena Baraţă). Părinţii Elodiei au promis o recompensă de 30.000 euro pentru găsirea fiicei lor şi au angajat un detectiv particular, Daniel Ormenişan, care a redactat un anunţ în limba engleză, afişat ulterior în mai multe ţări europene (Germania, Franţa, Belgia, Ungaria şi Turcia).

Conform legii, după 15 ani, eventuala faptă se prescrie, iar „dosarul Elodia” ar putea fi clasat. La 12 februarie 2009, Elodia Ghinescu a fost oficial declarată dispărută, acesta fiind primul pas spre declararea decesului. Pe 2 iulie 2013, Cristian Cioacă a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, plus 5 ani interzicerea drepturilor civile. 

Alex BARBU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!