5.5 C
Campulung Muscel
22/04/2024

Ne afundăm în gunoi, iar Poliţia Locală moţăie în dispozitiv

Viceprimarul anunţă înlocuirea Poliţiei Locale cu o firmă

     de pază dacă agenţii Primăriei nu-şi schimbă atitudinea  

Ca să fie curăţenie în Câmpulung, probabil că ADP ar trebui să aibă câte un măturător la fiecare locuitor. Iar când municipiul se umple, la fiecare sărbătoare, sfârşit de săptămână ori perioadă de viză, la Fisc şi Forţele de Muncă, a actelor de ajutor social, de minoritarii Muscelului… să te ţii! Ce rămâne după ei, e jale! Dar nu numai navetiştii, veniţi cu treburi „profesionale” la oraş, sunt responsabili de mizeria care ne îngroapă, ci şi oamenii locului, principalii vinovaţi de aspectul zonelor de colectare a gunoiului menajer, extins la vechiturile din casă, mobilier şi electrocasnice, care trebuie predate separat şi taxate separat de Financiar Urban. În acest caz, căruţaşii romi sunt chiar de folos, căci curăţă „olx-urile” din cartiere de canapele, uşi, vasul de WC şi restul hârburilor pe care operatorul de salubritate nu le ridică. Cel mai recent exemplu provine din cel mai proaspăt amplasament al unor tomberoane mutate de ADP de la poarta unor cetăţeni deranjaţi de prezenţa lor, lângă gardul Cesar, unde nu supără pe nimeni. Nici n-au fost aduse bine ghenele pe noua poziţie, că au şi apărut canapelele, pe care omul le lasă la gunoi, fiindcă ştie că se găsesc amatori de mobilă veche. 

Şeful ADP a găsit la tomberoanele cimitirului suficient mobilier cât să umple o cameră 

O experienţă în genul celei descrise mai înainte a trăit de curând şi directorul ADP, Bogdan Pătru, care a găsit la tomberoanele Cimitirului „Flămânda” suficiente obiecte cât să mobileze o cameră. Şi ni le-a enumerat: frigider, televizor, canapea, fotoliu, nişte uşi, plus o groază de corcoaţe. „Am căutat pe camerele de luat vederi de la Pedagogic, ca să-l prind, am văzut tipul de maşină, dar nu se vede numărul.”, a constatat cu dezamăgire cel care a trăit faptul relatat, ale cărui intenţii erau să-l predea pe tavă Poliţiei Locale. Ca să amendeze şi ea pe cineva surprins în acţiune de camerele video, a căror calitate s-a dovedit mult prea slabă ca să poată fi stabilită identitatea făptuitorului. 

Văzând cum se duce pe Apa Sâmbetei munca echipelor de la salubritatea ADP-ului, care nu rezistă nici măcar câteva ore după trecerea măturătorilor, Pătru este hotărât să monteze o cameră video pe bordul Duster-ului de serviciu. Asta după ce, pe când se afla împreună cu viceprimarul Mărgărin Blidaru în maşină, un etnic, că era de la oraş, că era de la ţară, n-are importanţă, i-a aruncat o hârtie în faţă. „I-am pus Duster-ul în faţă, l-am blocat cu maşina. L-am depăşit, l-am claxonat. „Ce faci, mă?!” „N-am aruncat eu nimic!”, a negat cu tupeu neobrăzatul surprins de şeful ADP pe când comitea gestul nesimţit, care nu l-a costat nimic. Dacă Poliţia Locală nu e pe fază! Aşa s-a decis directorul ADP, care face teren cât pentru toţi agenţii Primăriei, să le aducă  material generator de amenzi, după ce-şi dotează maşina cu o cameră de bord.

Salariile la Poliţia Locală, 2,31 milioane de lei  

Chipurile, poliţiştii locali nu acţionează, cu amenzi şi tot tacâmul, când se produc încălcări flagrante ale normelor adoptate anul trecut, tocmai ca să aibă în baza a ce să intervină şi să sancţioneze, pentru că nu sunt funcţionari publici. Altă găselniţă, după ce ani la rând, până la mărirea salariilor, susţineau că nu sunt stimulaţi financiar ca să alerge după contravenienţi. Acum că sunt stimulaţi şi cu bani, şi cu normă de hrană, tot în bani, şi-au introdus în repertoriu alt pretext ca să nu se atingă de portofelele nesimţiţilor. Nu sunt funcţionari publici. Spre binele nostru, soluţia corectă ar fi să nu mai fie deloc, ca să scutim cele peste 20 de miliarde de lei vechi anual, prăpădite cu acest serviciu care ar putea, dacă ar vrea, impune civilizaţia în oraş, amendând în neştire.

Viceprimarul Mărgărin Blidaru, despre care ne place să credem că nu vorbeşte ca primarul, ci că e serios când afirmă ce-i aşteaptă pe locali, ne-a anunţat că urmează o remaniere la Poliţia Locală. Ori fac treabă care să se simtă, ori se desfiinţează acest serviciu costisitor, care ar putea recupera o parte din cheltuielile de funcţionare din sancţiuni. „(n.r. Poliţia Locală) Poate fi înlocuită foarte bine cu o firmă de pază, dacă nu-şi schimbă atitudinea. Sunt foarte bine motivaţi. Iau mai mult ca un profesor.”, ne spunea vicele Blidaru, care a găsit un echipaj stând, pur şi simplu, în preajma Colegiului Pedagogic, deşi e vacanţă şi nu mai au ce păzi. Motivaţia poliţiştilor locali a fost că staţionează în dispozitiv, în timp ce nesimţirea ia proporţii pe şosele, pe spaţii verzi, pe poduri, pe sub poduri şi orice colţişor de domeniu public.

Ca să vă faceţi o idee câţi bani consumă Poliţia Locală, extragem din bugetul pe 2019 cheltuielile Primăriei cu acest serviciu. Capitolul „Ordine publică şi siguranţă naţională”, în care se încadrează Poliţia Locală, beneficiază de o alocare de 2.310.000 lei pentru cheltuielile de personal. Bani distribuiţi astfel: 

=Cheltuieli salariale în bani: 1.811.000 lei, repartizate pe:

-Salarii de bază: 1.678.000 lei; 

-Sporuri pentru condiţii de muncă: 120.000 lei; 

-Drepturi de delegare: 1.000 lei; 

-Alte drepturi salariale în bani: 12.000 lei.

=Cheltuieli salariale în natură: 454.000 lei, reprezentând:

-Norma de hrană: 400.000 lei;  

-Vouchere de vacanţă: 54.000 lei. 

=Contribuţii: 45.000 lei.

Diferenţa de 50.000 lei, care saltă cheltuiala totală cu Poliţia Locală la 2.360.000 lei, intră în bunuri şi servicii (furnituri de birou, carburanţi şi lubrifianţi, poştă, telecomunicaţii, radio, tv, internet şi alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare), uniforme şi echipamente, precum şi alte obiecte de inventar, deplasări, detaşări, transferări, protecţia muncii. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!