5.5 C
Campulung Muscel
22/04/2024

Prinşi de jandarmi la furat de lemne

În timpul unei acţiuni de prevenire şi combatere a sustragerii ilegale de material lemnos, marţi seară, patru bărbaţi au fost prinşi de jandarmii din Câmpulung, în zona comunei Lereşti, în timp ce încercau să fure lemne.

Localnicii se foloseau de animale pentru a scoate lemnul tăiat din pădure, iar atunci când jandarmii i-au surprins nu au putut atesta provenienţa materialului lemnos. Bărbaţii au fost sancţionaţi cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar cei 2,2 metri cubi de fag au fost ridicaţi în vederea confiscării, fiind predaţi lucrătorilor Ocolului Silvic Păpuşa-Rucăr pentru valorificare.

8Alţi hoţi de lemne au fost condamnaţi la amendă penală sau închisoare

Alţii, asemenea lor, au fost condamnaţi, săptămânile trecute de Judecătoria Câmpulung. Trei au primit pedeapsa închisorii cu suspendare, iar un al patrulea, amendă penală. 

Primul proces a fost soluţionat pe 6 iunie, după ce bărbatul acuzat, Vasile Robu, şi-a recunoscut vina şi a încheiat cu Parchetul Câmpulung un acord de recunoaştere a vinovăţiei, Asociaţia Ocolului Silvic Carpathia şi SC Wildland SRL fiind părţi vătămate. Bărbatul a primit o amendă penală în valoare de 1.350 de lei, reprezentând 135 de zile amendă, dar a fost pus să suporte şi cheltuielile judiciare, în sumă de 400 de lei.

Ceilalţi trei musceleni, judecaţi pentru infracţiuni la regimul silvic, au fost Ionuţ Ciprian Onică, Nicolae Onică şi Daniel Andrei Grancea, toţi din Valea Mare Pravăţ. Bărbaţii au fost acuzaţi că au sustras material lemnos de pe raza de competenţă a Ocolului Silvic Păpuşa Rucăr, care s-a constituit parte civilă în dosar. Toţi au primit închisoare cu suspendare, Ionuţ Ciprian Onică – un an, trei luni şi zece zile; Nicolae Onică şi Daniel Andrei Grancea – câte un an, cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de doi ani. În acest interval, bărbaţii au de respectat mai multe măsuri: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, la datele fixate de această instituţie; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea lor; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă, şi informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor lor de existenţă; să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei. În plus, prin hotărârea Judecătoriei Câmpulung din 13 iunie, pe parcursul celor doi ani, inculpaţii au fost puşi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, având de executat câte 60 de zile, având de ales între Primăria Valea Mare Pravăţ şi Primăria Câmpulung.

Pe lângă închisoare, acestora le-au fost aplicate, ca pedepse complementare, interzicerea drepturilor de a fi aleşi în autorităţi publice şi în orice alte funcţii publice, şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a sentinţei. Pe latura civilă, împreună trebuie să achite suma de 4.459,13 lei, cu care Ocolul Silvic Păpuşa Rucăr s-a constituit parte în proces. Tot ei vor suporta şi contravaloarea cheltuielilor judiciare avansate de stat, câte 300 de lei fiecare. 

Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!