Un muscelean a fost condamnat pentru delapidare, după ce i-a pricinuit unei firme de cablu un prejudiciu de câteva zeci de mii de lei. Procesul este pe rolul Judecătoriei Câmpulung de doi ani, când instanţa a admis rechizitoriul Parchetului, dar cercetarea penală a lui Bogdan Spiridon Balaban a debutat în 2013, după ce prestatorul de servicii de televiziune prin cablu a depus plângerea.
Procesul a durat atât din cauza numeroaselor amânări pricinuite de expertul contabil, care trebuia să întocmească un raport de specialitate. Judecătorul de caz a impus ca lucrarea să evidenţieze: „dacă documentele contabile existente în dosar îndeplinesc condiţiile de formă şi de fond prevăzute de lege; dacă inculpatul era angajat la SC Digital Cable Systems SA şi avea atribuţii şi de gestionar; ce cantităţi de materiale au fost ridicate de inculpat din gestiunea SC Digital Cable Systems SA, în perioada 01.01.2012-30.09.2013, în vederea constituirii de reţele, conform bonurilor de transfer, respectiv din gestiunea centrală în gestiunea personală; care sunt documentele în baza cărora au fost aprobate construcţia reţelelor de internet; dacă aceste materiale au fost scoase din magazie şi se regăsesc în rapoartele de efectuare a lucrărilor depuse de inculpat; dacă inculpatul avea gestiune personală, iar în caz afirmativ, să se arate valoarea stocului existent la data de 01.01.2012 şi respectiv 30.09.2013, raportat la intrările şi ieşirile aferente perioadei menţionate; dacă ordinele de lucru şi bonurile de transfer reţinute în sarcina inculpatului ca producătoare de prejudiciu fac obiectul şi altor plângeri penale; care este prejudiciul cauzat, cine se face vinovat de producerea acestuia, modalitatea creării, din ce se compune, defalcat pe fiecare produs în parte şi care este cuantumul acestuia; să se raporteze la sentinţa penală nr. 55/2016 din dosarul nr. 4256/205/2015 şi recunoaşterile numitului Moiceanu Georgian, la notele depuse de partea civilă SC Digital Cable Systems SA, de la filele 113, 6-7, 83-84, 88-89, 134; să se menţioneze dacă perioada 01.01.2012-30.09.2013 a făcut obiectul unor inventarieri şi dacă s-au precizat lipsurile din gestiunea inculpatului; să se specifice dacă materialele au fost scăzute pe O.L. întocmite de inculpat, doar recunoscute ca însuşite de Moiceanu Georgian; să se stipuleze expres proporţia ce o reprezintă suma reţinută în sentinţa penală nr. 55/2016 ca prejudiciu de care se face vinovat Moiceanu Georgian, adunată cu suma de care se face vinovat inculpatul, din stocul întreg al gestiunii şi dacă acesta putea însuşi fără a se observa, într-o perioadă relativ de un an.”
În februarie 2017, societatea păgubită, cu sediul în Ştefăneşti, s-a constituit parte civilă cu suma de 88.696,87 lei, iar două luni mai târziu, Bogdan Spiridon Balaban a recunoscut doar prejudiciul de 10.371,88 lei.
La începutul săptămânii, pe 14 aprilie, a venit şi rândul pronunţării în caz, magistratul stabilind pentru muscelean o condamnare de un an de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, aplicând amânarea pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani. În acest timp, bărbatul trebuie să se supună mai multor măsuri: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Argeş, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă, informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.
Lui Balaban i s-a atras atenţia că, dacă nu respectă măsurile de supraveghere şi obligaţiile impuse sau săvârşeşte alte infracţiuni în acest timp, va suporta consecinţele. Pe latura civilă, a instanţa a admis în parte cererea formulată de Digital Cable Systems SRL şi l-a obligat pe inculpat să-i plătească suma de 31.728,88 lei, daune materiale, aproximativ 36% din ce ceruse în timpul procesului. Balaban a fost pus să suporte şi cheltuielile judiciare avansate de stat, în valoare de 550 lei. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Colegul de serviciu, Georgian Moiceanu, despre care s-a menţionat la unul dintre termenele lui Balaban, a fost şi el condamnat de Judecătoria Câmpulung pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată. Pe 17 martie 2016, tânărul a primit doi ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pe durata a patru ani, termen de încercare.
Prin aceeaşi condamnare, instanţa a dispus anularea a zeci de ordine de lucru şi l-a pus să plătească firmei din Ştefăneşti, Digital Cable Systems SRL, suma de 131.655,63 lei, despăgubiri civile, plus cheltuielile avansate de stat, 300 de lei. Adrian TĂNASE