20.6 C
Campulung Muscel
12/06/2025

Patru bolnavi cu gripă AH1N1, internaţi şi confirmaţi, la Câmpulung

„Subiectul principal” al conferinţei de presă organizată pe fugă, miercuri, 30 ianuarie, de noua conducere a Spitalului Municipal Câmpulung, a fost legat de „epidemia de gripă”, care a pus pe jar autorităţile de la orice nivel, în unele cazuri, însă, după cum bine a spus medicul Iordache, doar prin simpla prezenţă a mucilor! „Sunt patru bolnavi internaţi şi confirmaţi, cu gripă AH1N1, la spitalul nostru, dar nu sunt cazuri grave şi nici nu am avut vreun deces până acum, de când a început, nu epidemia, că azi (n.r. 30 ianuarie 2019) a fost declarată, ci sezonul de gripă. Pe de-altă parte, în spitalul nostru s-au recoltat 21 de teste de gripă, dintre care sunt confirmate 14 cazuri, majoritatea AH1N1.”, şi-a început conferinţa de presă noul purtător de cuvânt al spitalului din Câmpulung. A fost o scurtă introducere mai sobră, după care a urmat deliciul jurnaliştilor, avertizaţi între timp dacă vor să afle poveşti sau adevărul: comentarea adresei DSP vizavi de gestionarea cât mai optimă a epidemiei de gripă. Şi a început cu o sintetizare a măsurilor de urgenţă pe care conducerea spitalului ar trebui să le ia pentru evitarea oricărui pericol. Prima, limitarea accesului vizitatorilor în întreaga unitate şi interzicerea lor în secţii de mare risc (ATI, Nou-născuţi, Boli Infecţioase, etc.). „Eu, personal, am chemat, ieri (n.r. marţi, 29 ianuarie), Poliţia să dea afară nişte aparţinători de la intrarea în ATI, Blocul operator şi Blocul de naşteri, pentru că ei stăteau chiar în uşă, deşi li se spunea că nu au voie. Am fost la un pas să mi se înfigă mâna în gât, asta apropo de gradul de educaţiei al celor care mai vin la spitalul din Câmpulung sau la oricare alt spital”, a fost primul comentariu.

Secţia ATI nu este funcţională!

A doua măsură, izolarea suspecţilor de gripă în Secţia de Boli Infecţioase sau ATI. „La Câmpulung, după cum ştiţi, s-a inaugurat secţia de ATI, în luna decembrie a anului trecut, dar nu este funcţională nici astăzi, pentru că urmează să fie dotată cu mobilier. Deci, noi nu avem unde să izolăm cazurile grave, cel puţin deocamdată. Cazurile sunt tratate în continuare în Secţia de Boli Infecţioase, unde sunt trei medici, doi primari şi un specialist, care se ocupă de aceste cazuri.”, este „palma” pe care doctorul Iordache a dat-o fostei conduceri, vizavi de inaugurarea noii secţii ATI, care a avut loc la sfârşitul anului trecut, în ultima zi de mandat a managerului Grigore Stănescu. Trecem apoi la „izolarea şi instituirea triajului personalului medico-sanitar şi auxiliar, cu excluderea celor suspecţi…” Noul purtător de cuvânt n-a dus la sfârşit „măsura”, dar comentariul nu a lipsit: „Pot să vă spun că printre angajaţi nu avem niciun caz de gripă confirmat. Spitalul nostru are inclusiv măşti şi botoşei, însă problema este că nu s-a respectat niciodată programul de vizită. L-aţi văzut, este afişat, 15-20, dar portarul le dă voie şi oamenii intră peste tot unde au treabă. Poate că este şi vina noastră, însă oamenii nu înţeleg că, în general, sunt nişte reguli făcute ca să fie respectate, sunt pe toate uşile puse, inclusiv programul de vizită, şi insistă să intre în spital. Dacă ar putea, ar intra cu maşina inclusiv până la camera de consultaţie! Rugămintea noastră ar fi ca pacienţii să nu vină la spital la primii muci! Ar fi indicat să meargă mai întâi la medicii de familie, însă toată lumea vine la CPU!”.

Spitalul Municipal nu mai are nicio doză de vaccin antigripal!

Urmează partea de „măsuri la nivelul spitalului”. Prima de care vorbeşte: „S-au interzis vizitele aparţinătorilor”. Părerea sa este că „s-au interzis, dar aparţinătorii sunt în continuare în spital!”. Vine vorba apoi, completă acum, de „Triaj zilnic al personalului medico-sanitar şi auxiliar din unitate, cu excluderea celor care prezintă semne de infecţii respiratorii”. Replică scurtă: „V-am spus, se face treaba asta.” La a treia măsură, „Respectarea precauţiilor standard, purtarea obligatorie a măştii”, vine cu un exemplu personal: „Eu nu am venit cu mască aici, dar vă spun că port în sala de operaţii, cel puţin…”. La partea de igienă personală, „Spălarea cât mai frecventă a mâinilor” lucrurile se schimbă: „Noi, chirurgi fiind, ne spălăm cât mai mult, inclusiv pe mâini, alţii ar trebui să se spele peste tot cât mai des, dar asta e o altă discuţie!”. Ultima remarcă la capitolul măsuri se referă „Aprovizionarea cu medicaţie antivirală”: „După cum aţi auzit, în farmacia spitalului există inclusiv Tamiflu, cel care, de obicei, se administrează în cazurile de gripă”. Ultimele comentarii se referă la partea de „Recomandări generale”. „Evitarea contactului apropiat cu persoanele care prezintă simptome respiratorii”, este primul sfat la care medicul Iordache a reacţionat: „Aţi văzut că s-a spus şi la şcoli că profesorii o să vadă copiii cu muci acasă. Aşa e şi la noi!”. Urmează o recomandare scurtă, dar şi un răspuns pe măsură: „Aerisirea spaţiilor” – „Se aerisesc spaţiile”; Ultima îndrumare se referă la „Repaus la domiciliu dacă apar manifestări respiratorii, prezentarea la medicul de familie sau specialist, în funcţie de gravitatea patologiei şi vaccinarea antigripală”. „Spitalul nostru cred că a fost printre primele care a adus vaccinuri. Vă spun asta pentru că m-am vaccinat eu, în fiecare an, din dozele aduse pentru angajaţii spitalului şi bolnavii care vor. În farmacia spitalului mai există? Nu mai există? Pe de-altă parte, vaccinarea pentru gripă se face încă din luna octombrie, din câte ştiu eu. Şi anul ăsta s-au adus, iar cine a vrut să se vaccineze, s-a vaccinat. Cine nu a vrut şi se trezeşte acum când s-a declanşat epidemia e cu totul altă problemă. Oricum, trebuie să treacă cel puţin două săptămâni de la vaccinare, pentru a putea fi protejaţi. Deci, Spitalul Municipal Câmpulung nu mai are nicio doză de vaccin antigripal.”, a concluzionat medicul Mădălin Iordache. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!