Câmpulungul este, în fiecare zi, un haos, din cauza maşinilor parcate neregulamentar, care, în cele mai multe situații, provoacă accidente în care sunt implicați pietoni. În ultima perioadă, au avut loc mai multe accidente cu urmări destul de grave, de vină fiind atât șoferii, cât și pietonii care traversează neregulamentar. Numai că, începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, pietonii de peste tot vor trebui să respecte regulile de circulaţie, altfel se vor alege cu amenzi usturătoare.
Noile prevederi au intrat deja în vigoare! Potrivit noului Cod Rutier, pietonii sunt obligaţi, atunci când sunt în trafic, să circule pe trotuare sau, dacă acestea nu sunt disponibile în respectiva zonă, să circule pe acostament, adică pe marginea, de cele mai multe ori, nepavată a drumului. Lor le este interzisă circulaţia pe pistele de biciclete care sunt marcate corespunzător şi pe autostradă. De asemenea, pietonii pot traversa un drum doar atunci când semaforul pentru ei este de culoare verde. Când culoarea verde a semaforului devine intermitentă înseamnă că semaforul urmează să afişeze semnalul roşu, iar pietonii trebuie să grăbească trecerea şi, dacă drumul are un refugiu central sau un spaţiu pe unde nu circulă maşinile, pietonii trebuie să aştepte acolo schimbarea culorii semnalului semaforului. Astfel, pietonii nu pot începe traversarea drumului atunci când semnalul de culoare verde al semaforului este intermitent sau atunci când semnalul este de culoare roşie. Cei care nu respectă regulile de circulaţie pe drumurile publice vor fi sancţionaţi cu amenzi din clasa I de sancţiuni, adică vor primi două sau trei puncte-amendă. În condiţiile în care punctul-amendă are valoarea, în acest an, de 145 de lei, ei riscă o amendă cuprinsă între 290 şi 435 de lei.
O altă situaţie din acest Cod Rutier în care pietonilor le este interzisă traversarea este atunci când se apropie un vehicul al serviciilor de urgenţă precum Poliţie, Pompieri, SMURD, etc. cu girofarurile şi sirena pornite. De asemenea, pietonii nu trebuie să traverseze prin spatele sau faţa vehiculelor oprite în staţiile mijloacelor de transport, decât dacă acolo există o trecere de pietoni.
Toate aceste reguli au fost implementate pentru a reduce numărul accidentelor zilnice, iar în zona noastră, muscelenii ar trebui să ia în serios noile prevederi şi poate aşa, zonele centrului nu ar mai ajunge un haos total din care să reiasă, odată la câteva săptămâni, şi accidente cu urmări grave.