Cele mai importante lucrări, şi ca utilitate, şi ca valoare, întreprinse în mediul rural muscelean, sunt cele de drumuri, poduri şi reţele de utilităţi. Cum au prins nişte fonduri, mai cu seamă că au fost ajutaţi cu vârf şi îndesat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi nu numai, având la îndemână şi celălalt instrument de finanţare gestionat de AFIR, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, primarii din Muscel şi-au pus la punct ce lipsea în comună. La Hârtieşti, de pildă, ridica probleme sătenilor un drum comunal, pentru care banii necesari au venit de la Consiliul Judeţean.
În această toamnă, autorităţile de la Hârtieşti au derulat procedura, prin intermediul site-ului de licitaţii, pentru găsirea executantului lucrărilor de modernizare a unui drum comunal. Mai precis, DC 49A, al cărui contract de reabilitare l-a prins o firmă din Piteşti, care pe edilii câmpulungeni i-a lăsat cu un gust amar. Dar cum tot răul e spre bine… tragem nădejde că la următoarea tură va ieşi câştigător un constructor cu o reputaţie profesională „beton”. Asta în cazul în care Liviu Ţâroiu n-a abandonat planul de a consolida podul din Tabaci, căci banii, după anularea licitaţiei, au fost direcţionaţi tot către un şantier „mort”.
Formalităţile de achiziţie a serviciilor societăţii care urma să repare drumul în comuna musceleană au debutat la sfârşitul verii şi s-au încheiat pe 16 octombrie, cu declararea câştigătorului unui contract de aproape 9,5 miliarde de lei vechi. 947.776,17 lei, mai exact, suma cu care s-a atribuit firmei G&M Road Building Engineering SRL, din Piteşti, care s-a angajat să ducă la îndeplinire investiţia descrisă astfel: „Lucrările sunt amplasate în comuna Hârtieşti, pe traseul existent al drumului comunal DC 49A poziţiile km 0+000 – 1+067. Terenul pe care se vor executa lucrările proiectate se află pe teritoriul administrativ al comunei Hârtieşti, în intravilanul acesteia, şi aparţine domeniului public. În plan, sectorul de drum se formează din drumul naţional DN 73D şi se desfăşoară pe o direcţie predominant sudică, paralel cu Râul Argeşel, pe o lungime de aproximativ 1 km, până la îmbrăcămintea asfaltică existentă (executată anterior).
Drumul asigură legătura spre locuinţele particulare din zonă – sat Dealu. În prezent, din sondajele efectuate pe carosabil, drumul are o structură rutieră alcătuită din balast din pietruiri anterioare cu grosime variabilă de la 10 cm, la maximum 15 cm. Pe sectorul de drum studiat (L=1067 m, conform profile longitudinale), DC 49A prezintă o stare de viabilitate necorespunzătoare. În profil transversal, drumul existent are lăţimea variabilă de la 3.00÷4.00 m, fiind încadrat de acostamente insuficient profilate, din pământ, iar pe alocuri balastate, rezultând o platformă de 4.00 + 5.00 m lăţime. În profil longitudinal, deşi drumul studiat se află într-o zonă de deal, declivităţile sunt relativ mici.
În prezent, pe sectorul de drum studiat, sistemele de preluare şi dirijare a apelor pluviale (şanţuri, podeţe) sunt aproape în totalitate colmatate, nemaifiind funcţionale. Pe traseul drumului au fost depistate 11 podeţe (8 podeţe fi 600 mm, 2 podeţe fi 800 mm li 1 podeţ fi 400 mm), cu lungimi diferite, parţial colmatate. O parte dintre podeţe prezintă degradări, necesitând înlocuirea acestora.”
Primarul Petre Andrei scosese la licitaţie lucrarea cu un preţ estimat de 1.079.423,35 lei, reuşind, după încredinţarea contractului, să facă o economie de 131.647,18 lei. Tot în acest an, la Hârtieşti, şeful Executivului a dispus consolidarea şi reabilitarea unui corp al Şcolii Gimnaziale nr.1. Investiţie care s-a cifrat la 1.595.241,70 lei, încredinţată firmei Stoian Construcţii şi Interioare SRL, din Bucureşti. Şi în acest caz licitaţia s-a lăsat cu o economie pentru localitate, preţul lucrării scăzând cu 281.513,25 lei, de la 1.876.754,95 lei.