20.6 C
Campulung Muscel
12/06/2025

Cu o cheltuială de aproape 1,75 miliarde lei vechi, pentru deszăpezire, Boncoi s-a pregătit pentru o iarnă ca la Polul Nord

Unii dintre primari au apelat la profesionişti pentru deszăpezire, alţii au cumpărat doar sarea şi nisipul 

Între cumpărăturile on-line de sezon ale Primăriilor muscelene se află, desigur, sarea şi nisipul, necesare pe timp de iarnă adevărată, cu zăpadă. Cei care au o dotare mai slabă a şantierului propriu apelează la profesionişti în domeniu, care numai ieftini nu sunt. Ce-i drept, primarii care încredinţează privaţilor acţiunea de scoatere de sub zăpadă a drumurilor comunale sunt mai puţini decât cei care se bazează pe forţele proprii. Dar sunt edili care ţin mai mult la bunăstarea privaţilor colaboratori dintotdeauna decât la bugetul public, aruncând cu banii mai mult decât o face prestatorul cu sare şi nisip. Studiind portalul de achiziţii publice, am remarcat că sunt administraţii publice locale care n-au cumpărat nici măcar material antiderapant, ci numai decoraţiuni de sărbători şi servicii de împodobire a localităţii. Pesemne, n-or fi epuizat stocurile iernii trecute, când numai luna martie s-a înfoiat la gestionarii banului public, obligându-i la deszăpeziri la început de primăvară calendaristică. Iată în continuare cum s-au pregătit de iarnă câţiva edili musceleni, cu cine lucrează şi ce sume au dislocat din vistieria publică pentru o cheltuială inerentă atunci când ninge.                            

Aproape de sfârşitul lui noiembrie, primarul Vasile Leau le-a dispus subalternilor să alimenteze rezervele de sare industrială ale Primăriei, primele manifestări ale iernii făcându-se simţite încă din ultimă lună a toamnei. Pentru cele două tone de sare folosită ca antiderapant, comandate de la firma lui Dănuţ Iarca, din Stoeneşti, Danex Bob Construct 2005, Primăria Boteni va plăti 1.099,98 lei. 

Ca să fie sigur că trece iarna cu bine, omologul său de la Berevoeşti, Bogdan Florin Proca, a cumpărat servicii complete de deszăpezire. Pachetul integral de servicii, comandat pe site-ul de licitaţii de edilul muscelean, tot pe la sfârşitul lunii noiembrie, cuprinde: activităţi de îndepărtare a zăpezii cu utilaje grele – buldoexcavator, utilaje uşoare – încărcător frontal – bobcat cu lamă, stoc de antiderapant la sediul beneficiarului, servicii de distribuire de material antiderapant pe drumurile publice, cu camion, mecanizat sau manual. Firma cu care Primăria Berevoeşti a încheiat contractul trebuie să asigure serviciile plătite de clientul său public cu aproape 25.000 lei în perioada 1 decembrie 2018 – 15 martie 2019. Defalcate pe acţiuni, costurile deszăpezirii prestate de Self – Gepi SRL, din Curtea de Argeş, se prezintă astfel: împrăştiat antiderapant cu autocamionul, manual sau mecanizat: 1.380,40 lei; antiderapant transportat la sediul beneficiarului: 11.733,40 lei; deszăpezire mecanică cu utilaje uşoare (bobcat cu lama) = 90 lei/ora: 4.188,80 lei; deszăpezire cu buldoexcavator = 120 lei/ora: 7.657,65 lei. 

Mult mai repede s-a mişcat, cum era firesc să se întâmple, asigurând astfel de activităţi sau măcar materialele necesare, primarul Nicolae Tarbă, de la Bughea de Sus. Înainte să rupă ultima filă a toamnei din calendar, edilul comunei vecine a dat dispoziţie subalternilor să se îngrijească de stocurile de sare industrială şi nisip antiderapant. De la firma piteşteană Dragon Oil Star SRL a cumpărat nisipul antiderapant sort 0-8, cu un preţ total de 6.396,25 lei, în timp ce sarea industrială pentru deszăpezire, la saci de 25 kg, a procurat-o de la o societate din Vălenii de Munte, judeţul Prahova, Carpeximo Com Prod SRL, la suma de 2.236,53 lei.

În schimb, primarul Ion Pădureanu a pregătit un utilaj pentru acţiunea de deszăpezire, cumpărând o lamă de zăpadă, dreaptă, pentru buldoexcavator. Achiziţia a costat Primăria Godeni aproximativ 15.000 lei, furnizorul fiind o firmă din Craiova, Fytapapalias SRL. Echipamentul standard cuprinde: 84 puncte faţă de legătură; 8lama (o bucată) cu direcţie hidraulică prin intermediul a 2 cilindri (unghi de cotitură până la +/- 300); 8bară de cauciuc; 8roţi de sprijin / ajustare înălţime; 8lumini cu LED-uri clearance 12-24V; 8suport picior. Detalii tehnice: lăţimea lamei este de 2,7 m; înălţimea lamei este de 1 m, înclinabil +/-30 de grade cu cilindrii hidraulici; protecţie lamă cu arcuri; lămpi de semnalizare şi roţi de sprijin în spate; masa: 480 kg; prindere pentru buldoexcavator.

Puţin peste 3.000 lei l-a costat pe primarul de la Mihăeşti, Gheorghe Matei, nisipul (agregate 0-4 mm), într-o cantitate de 80 de tone, pentru deszăpezire în perioada de iarnă, livrat de firma din Bucureşti, Centrum Construct Beton SRL. Vecinul său de la Schitu Goleşti, Tudorel Vasile Miriţă, a găsit mai aproape materialul necesar peste iarnă, la degajarea drumurilor. Liberalul a cumpărat de la firma Titan SRL, din Câmpulung, nisip natural sort 0-4mm, transportat la maxim 50 kilometri (nisip rezultat în urma spălării şi sortării balastului de râu), pentru care a plătit 2.094,40 lei. 

Gabi Şerbănoiu, primarul de la Stâlpeni, a preferat un vânzător de la Schitu Goleşti. Edilul a cumpărat de la firma Prometeu SRL material antiderapant (nisip amestecat cu sare) de 8.330 lei, anticipând, pesemne, că va fi o iarnă grea. Iar de la o firmă locală din Rădeşti, Geo Logistic ADS SRL, a contractat servicii de deszăpezire cu utilaje agricole specifice deszăpezirii, cu combustibil şi operator incluse în preţul de 110 lei/oră.

Tot la o societate din localitate, Group Concif SRL, din satul Bădeni, a apelat şi primarul Paul Ion Marin, de la Stoeneşti, care plăteşte materialul antiderapant cu aproape 7.500 lei. Firma asigură, la solicitarea beneficiarilor, şi transportul, în limita a maxim 30 de kilometri faţă de sediul său. Nu s-a îndepărtat mult de casă nici primarul Ion Boncoi atunci când a căutat un vânzător de sare. Fidel relaţiei cu firma Cat-Cat Prest 2009 SRL, edilul comunei Valea Mare Pravăţ a achiziţionat de la acelaşi furnizor sare industrială pentru deszăpezire în valoare de 61.880 lei, de departe cea mai mare cheltuială întreprinsă în Muscel pentru acest gen de cumpărături de sezon. Preţul include şi transportul de la Ocnele Mari (250 km). Aceeaşi firmă din satul Fântânea va presta pentru Primăria Valea Mare Pravăţ serviciile de deszăpezire constând în îndepărtarea zăpezii de pe căile de acces şi drumurile comunale, cu autospeciala dotată cu lamă. Preţul pentru care au bătut palma primarul Boncoi şi omul de afaceri Cătălin Solomon: 53.550 lei. O altă categorie de servicii pe care Boncoi i-o plăteşte separat lui Solomon costă bugetul public alţi 23.800 lei. Bani în contul cărora prestatorul se obligă să deruleze activitatea de împrăştiere a materialului antiderapant (sare) cu sărăriţa sau manual (doi manipulanţi).

Al treilea serviciu plătit SRL-ului amintit, cu 35.700 lei, constă în „staţionarea utilajului”. Adică „utilajul de deszăpezire (autospecială dotată cu lamă, sărăriţă) va sta la dispoziţia beneficiarului, pe toată perioada contractuală.” Toată afacerea deszăpezirii, menită să le aducă vecinilor străzi curate, cât o fi iarna de grea, se ridică la 174.930 lei. Aproape 1,75 miliarde de lei vechi. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!