La mai bine de o jumătate de an distanţă de momentul în care unor proprietari de construcţii amplasate pe pământul statului li s-a recunoscut de către Consiliul Local dreptul de a se folosi, contra cost, de terenul public, s-a stabilit şi ce preţuri au de plătit, anual, aceştia. Amintim că, în luna dinaintea pensionării, secretarul Nicolae Ghinea s-a grăbit să-i rezolve pe cei trei solicitanţi de domeniu public, care nu puteau să închirieze sau să concesioneze, din cauza existenţei unor imobile ridicate pe respectivele suprafeţe, situaţie care anulează posibilitatea organizării licitaţiei. Prin urmare, s-a procedat la acordarea dreptului de superficie în favoarea lui Dan Şipoteanu, Gheorghe Brăcea şi a Luminiţei Năftănăilă, soţia fostului primar de la Albeştii de Muscel, pentru a-i ajuta să-şi pună în practică proiectele viitoare. Şipoteanu şi doamna Năftănăilă vor să dezvolte activităţi, prin firmele pe care le deţin, în construcţiile aflate pe suprafeţele municipalităţii, în timp ce Brăcea vrea să vândă spaţiul fostului magazin din spatele Clubului ARO. De la sfârşitul lunii mai, până la sfârşitul lunii noiembrie, n-au putut întreprinde mai nimic, pe fondul nefinalizării procedurii de constituire a superficiei, al cărei beneficiar trebuie să şi plătească. În momentul în care Primăria a primit de la expertul contractat rapoartele de evaluare, hotărârile cu preţurile pe care le au de achitat cei trei au fost supuse votului Legislativului municipal.
Dan Şipoteanu are de plătit 300 de lei, pe an, pentru pământul de sub fostul post Trafo, situat peste drum de mănăstire
Cea dintâi aprobare s-a dat pentru valoarea superficiei constituite în favoarea fostului consilier local Dan Şipoteanu, care are de achitat 300 de lei, pe an, în contul celor 29 de metri pătraţi de sub fostul post Trafo, amplasat peste drum de Mănăstirea „Negru Vodă”. Timp de 13 ani, omul de afaceri a avut închiriată construcţia situată în apropierea locaşului de cult, un fost punct Trafo, schimbat ulterior în spaţiu comercial. La sfârşitul anului 2012, Dan Şipoteanu a cumpărat „chioşcul „Dinicu Golescu”, cum s-a numit obiectul tranzacţiei încheiate cu Consumcoop Câmpulung Societate Cooperativă, proprietara imobilului. În urmă cu şase ani, a plătit 4.000 de lei pe imobilul de 29 de metri pătraţi, amplasat pe terenul municipiului, pentru obţinerea căruia, în ianuarie 2017, a înaintat o adresă către Primărie. Şipoteanu cerea dreptul de superficie asupra suprafeţei ocupate de construcţia deţinută într-o zonă de spaţiu verde a municipiului. Dar până să ajungă la Dan Şipoteanu, întreg terenul, şi cel de sub clădire, şi cel din jurul ei, de 51 de metri pătraţi, trebuia trecut din domeniul public al municipiului Câmpulung în cel privat, ca să se poată continua procedura.
Spaţiul dimprejurul clădirii deţinute de Dan Şipoteanu a fost betonat pe timpuri şi aşa a rămas, fiind legat de construcţie. Însă acesta cerea numai ce este dedesubt, nu în jur, neavând intenţia să obţină vreun metru de trotuar, după cum îi asigura acesta pe foştii colegi, la şedinţa din 30 mai 2018. „Clădirea n-a avut niciodată nişte acte în regulă, a tot fost trecută de la unii la alţii. Are 65-70 de ani. Eu intenţionez s-o refac, fiind la intrarea în oraş, şi să fac ceva frumos, care să reprezinte cât de cât şi zona, fiind şi mănăstirea acolo.”, a afirmat Dan Şipoteanu.
Între proprietatea acestuia şi următoarea casă de pe Negru Vodă, deţinută de o familie din minoritatea conlocuitoare a municipiului, se află un părculeţ al municipiului, ocupat, la acel moment, de o sufragerie în aer liber, cu fotolii, canapea şi masă, încropită de ursari sub o salcie umbroasă. Dacă vecinii îşi vor relua, la primăvară, obiceiul prânzurilor la soare, dorinţa lui Şipoteanu de a realiza o amenajare în ton cu edificiul religios va fi compromisă.
Odată cu preţul impus acestuia pentru cei 29 de metri pătraţi din strada Negru Vodă, nr.85, aleşii au aprobat ca întreaga suprafaţă aparţinând municipiului să fie înregistrată în evidenţele Primăriei cu valoarea de 12.800 lei, rezultată din raportul de evaluare.
Luminiţa Năftănăilă datorează 670 de lei pentru terenul statului de sub cârciuma din Grui
În luna mai a acestui an, printre cei şase beneficiari de teren public, satisfăcuţi cu un vot favorabil la o singură şedinţă, s-a aflat şi Luminiţa Năftănăilă, ca asociat unic al firmei Silver Andreea 99, proprietara cârciumii din Grui, ridicate tot pe pământul municipiului. Şi în cazul patroanei, în urmă cu o jumătate de an, a fost îndeplinită aceeaşi formalitate: o trecere din domeniul public în cel privat a suprafeţei de 140 de metri pătraţi, din strada General Dragalina, nr.6D, aflată sub barul amplasat pe terenul municipiului, pe care patroana doreşte să-l modernizeze. Cum este firesc, vrea să aibă garanţia investiţiei făcute pe proprietatea Câmpulungului. După cum punctam în relatarea precedentă pe acest subiect, 100% garanţie nu va avea că n-o va deranja nimeni pe terenul public, recomandarea fostului secretar pentru cei care vor redacta contractul fiind să insereze clauza privind rezilierea în cazul unui proiect de utilitate publică.
În această primăvară, când s-a adresat, în scris, autorităţilor locale, Luminiţa Năftănăilă preciza că pentru cei 140 de metri pătraţi plăteşte chirie, că pe acel teren este edificată o construcţie în care îşi desfăşoară activitatea – compusă din bar şi spaţiu de servire, terasă şi spaţiu de depozitare -, pentru care are planuri de modernizare. Pe 30 mai 2018, aleşii municipali i-au încuviinţat, pentru 25 de ani, dreptul de superficie firmei patronate de soţia fostului primar de la Albeştii de Muscel. Luna trecută, la dezbaterea din 29 noiembrie 2018, s-a votat şi cât datorează bugetului local proprietara construcţiilor: 670 lei pe an, conform concluziilor evaluatorului, care a stabilit valoarea terenului în discuţie la 17.600 lei.
Vânzarea dorită de Gheorghe Brăcea, ţinută pe loc o jumătate de an
Aşteptarea proprietarului construcţiei din spatele Clubului ARO, interesat să vândă spaţiul care nu mai serveşte la nimic, decât la depozitare, se apropie de sfârşit. Amintim şi în acest caz că, la şedinţa Consiliului Local, din 30 mai 2018, a revenit, pentru a treia oară, în dezbaterea aleşilor, la câţiva ani distanţă de precedentele voturi nefavorabile, cererea lui Gheorghe Brăcea, administratorul societăţii Europa Trans Global SRL, de a-i fi acordat dreptul de superficie asupra terenului municipiului, pe care este amplasat spaţiul comercial cu parter şi etaj. Acesta solicita, în primăvară, să-i fie comunicat rezultatul solicitării sale din 2006, referitoare la constituirea unei superficii pentru 80 de metri pătraţi de teren, situat în strada Negru Vodă, nr.164, aflat sub spaţiul comercial construit „în condiţii legale, conform autorizaţiei de construire nr.162 din 23 octombrie 2006.” Însă, tocmai încălcarea prevederilor autorizaţiei de construire, care nu preciza nimic despre niciun etaj, a constituit motiv de respingere a hotărârii de Consiliu ce-i acorda proprietarului un drept asupra terenului public. Al doilea motiv a constat în apariţia în fostul magazin alimentar a unui spaţiu ale cărui afişe informative, lipite pe exterior, îi anunţau pe potenţialii clienţi în privinţa procurării substanţelor halucinogene.
Povestea a fost dată uitării şi, în această primăvară, s-a votat ce s-a votat şi pentru ceilalţi doi beneficiari. Mai ales că superficia n-avea legătură cu etajul, omul fiind îndreptăţit s-o ceară şi dacă fostul magazin avea numai parter. Şi să fi vrut să-şi modifice autorizaţia de construire, pentru a intra în legalitate, nu putea face acest lucru fără un drept de proprietar pe terenul respectiv, conform afirmaţiilor lui Liviu Ţâroiu, care a lămurit pe toată lumea că Gheorghe Brăcea vrea să vândă construcţia, dar nu poate, în lipsa unei documentaţii complete. Aşa că l-au ajutat s-o completeze, acordându-i dreptul de superficie pentru o perioadă de 25 ani. Pentru terenul care are o valoare de 20.100 lei, se va plăti un tarif anual de 760 lei.
Hotărârile de Consiliu, recent adoptate, mai prevăd că valoarea superficiei va fi actualizată anual, cu indicele preţurilor de consum total anual, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi va fi plătită până la data de 31 martie a fiecărui an, pentru anul în curs. Prin excepţie, pentru anul 2018, superficia va fi achitată până la data de 28 februarie 2019. Pentru neplata în termenul stabilit, se vor percepe penalităţi de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi care urmează celei în care suma a devenit exigibilă.