3.2 C
Campulung Muscel
07/12/2024

15 copii de la Valea Bădenilor cu „boala mâinilor murdare”. Al doilea focar de hepatita A, la Stoeneşti

 

Hepatita virală tip A, cunoscută ca „boala mâinilor murdare”, a fost din nou confirmată în comuna Stoeneşti. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, este al doilea focar din acest an. Au fost confirmate 16 cazuri, bolnavi fiind 15 copii cu vârste sub 14 ani şi un adult, care fac parte din comunitatea de romi din satul Valea Bădenilor. Aceeaşi sursă precizează că cei 16 au fost internaţi la Secţia Boli Infecţioase a Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, au fost externaţi şi urmează tratament la domiciliu. 

Hepatita A este o boală transmisibilă pe cale fecal-orală, principala cale de transmitere fiind prin mâinile murdare. Fiind o boală virală, hepatita A nu necesită tratament cu antibiotice. De obicei, boala este bine tolerată de organism, mai ales la vârste mici. Cele mai sigure măsuri pentru prevenirea hepatitei A sunt respectarea normelor elementare de igienă personală şi alimentară, dar şi vaccinarea. În perioada verii, suntem tentaţi să mergem şi la bazin sau în alte locuri amenajate. Aici, principala măsură pentru prevenirea îmbolnăvirii este să nu înghiţiţi apă contaminată. În plus, ca să vă feriţi de hepatita A, trebuie consumată apă din surse sigure, iar mâinile trebuie spălate cu apă şi cu săpun. De asemenea, legumele şi fructele vor fi spălate foarte bine înainte de a fi mâncate. Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A rămâne, însă, vaccinarea. Vaccinul nu este inclus în programul naţional de vaccinare gratuită a populaţiei. Peste 99% dintre persoanele vaccinate dezvoltă imunitate împotriva acestui virus hepatic. 

Hepatita A este o boală infecţioasă a ficatului, cauzată de un virus transmis prin ingerarea de alimente şi apă contaminate, care, spre deosebire de viruşii hepatici B şi C, nu provoacă o infecţie cronică a ficatului. Virusul hepatic A are o perioada de incubaţie între 15 şi 45 de zile. Simptomele iniţiale ale bolii sunt oboseală, stare de slăbiciune, anorexie, greaţă, vărsături, dureri abdominale şi, uneori, febră, urmată de dureri de cap, erupţii cutanate şi diaree. După una sau două săptămâni de la debutul bolii, poate apărea şi icterul. Medicii recomandă vaccinarea împotriva hepatitei A următoarelor categorii de oameni: copiii care au împlinit un an sau care nu au fost vaccinaţi la împlinirea a 12 luni de viaţă, persoanele expuse la infecţii (personal medical, muncitori în laboratoare, etc.), homosexualii sau heterosexualii care au mai mulţi parteneri sexuali, persoanele care călătoresc în regiuni cu risc de infectare, persoanele care primesc medicamente de coagulare a sângelui în cadrul unor tratamente medicale, persoanele cu boli hepatice cronice.

Precedentul focar a fost localizat în satul Valea Bădenilor în luna august, când şase copii de aici s-au îmbolnăvit de hepatita A, fiind internaţi şi trataţi. Niciunul nu a avut complicaţii ca urmare a bolii. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!