23/04/2025

Jurnalist muscelean, absolvent al Cursului pentru Jurnaliştii care transmit din zone de conflict

În perioada 18-23 iunie, Direcţia de Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Apărării Naţionale a organizat cea de-a XV-a ediţie a Cursului pentru Jurnaliştii care transmit din zone de conflict. Printre cei 22 de jurnalişti din întreaga ţară, a fost selectată şi Diana Bumbeneci, redactor la ziarul nostru. 

Au fost şase zile de foc pentru jurnaliştii admişi la Cursul pentru Jurnaliştii care transmit din zone de conflict, ce s-a ţinut la Constanţa. Cursul, similar celorlalte ţări membre NATO, a implicat cele mai importante structuri ale armatei: Comandamentul Flotei, Batalionul Infanterie Marină, Grupul Naval al Forţelor pentru Operaţii Speciale, Divizorul Nave Scafandri, Centrul de Scafandri, Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, baza 90 transport Aerian şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis – Constanţa. 

Încă din prima zi, jurnaliştii au efectuat primele activităţi la sediul Bazei Logistice Navale, acolo unde li s-au prezentat caracteristicile teatrelor de operaţii în care acţionează Armata României şi alte apecte, iar mai apoi, pe dana Portului Militar, militarii au făcut instrucţie medicală cu cei 22 de jurnalişti. Cea de-a doua zi a venit cu primele şi cele mai grele provocări, atunci când jurnaliştii s-au deplasat pe insula MApN-ului pentru a executa scufundări şi salturi din RHIB. După această activitate, aproape unică pentru un civil, în poligonul Mangalia, jurnaliştii au avut instrucţia tragerii cu armamentul de infanterie, instrucţia genistică EOD. Aici au învăţat să tragă cu armamentul de infanterie, au participat la un adevărat concurs, au învăţat despre dispozitivele improvizate din Afganistan, iar jurnalistul redacţiei noastre, Diana Bumbeneci, a avut ocazia să confecţioneze unul şi să meargă împreună cu geniştii EOD să îl detoneze. 

Miercuri, jurnaliştii au înţeles că gradul de dificultate al activităţilor creşte de la zi la zi. Aceştia au ieşit în largul mării, împreună cu militarii, la Bordul impunătoarei Fregate a României, „Regele Ferdinand”. În largul mării, jurnaliştii au avut parte de instrucţie navală, de exerciţiu de antrenament pe mare, cel mai greu fiind momentul în care au coborât de pe fregată pe o „scară pisică” şi trebuiau să ajungă într-o şalupă, aflată printre valurile destul de agitate ale mării. După ore bune pe mare, jurnaliştii au ajuns în poligonul Babadag, unde le-au fost prezentate, dar au şi aplicat topografia militară, tehnici de supravieţuire, zona cu obstacole pentru călire fizică şi psihică, o zonă de sute de metri cu grad mare de dificultate chiar şi pentru un militar la început. 

Joi, a început cu prezentarea Aerodromului Militar „Mihail Kogălniceanu”, acolo unde jurnaliştii au avut parte de simularea de zbor în teatrul de operaţii cu CJ Spartan, avion specific militar, apoi s-au deplasat cu Elicopterele militare în poligonul de la Babadag, unde fiecare oră a fost una plină de instrucţie militară, de patrule la fel ca în teatrul de operaţii, de provocări puţin suportate de un civil, cu simulări de răpiri, activităţi terestre şi pe apă, dar şi atacuri „surpriză”, jurnaliştii au reuşit să facă faţă. 

Cursul a fost organizat de colonelul Renato Nadolu – şeful secţiei de informare internă, comunicare şi instruire de specialitate din cadrul DIRP MApN şi de colonel Monica Slavik – şeful compartimentului de instruire şi specialitate din DIRP MApN.

Este de departe cel mai mare curs pentru jurnalişti, în care au fost implicate toate forţele României, dar au fost alături şi mari personalităţi ale Armatei precum: generalul de flotilă aeriană Vasile Toader – locţiitorul şefului Statului Major al Apărării pentru operaţii şi instruire, din partea Statului Major al Forţelor Navale, doi amirali: contraamiralii de flotilă Daniel Căpăţână şi Valentin Iacoblev, Regimentul de Infanterie Marină – locotenent colonel Dumitru Tudosiuc şi locţiitorul acestuia, locotenent colonel Marius Gheorghescu, plus echipajele forţelor navale, terestre şi aeriene.

Prin intensitatea şi multitudinea activităţilor de la acest curs, jurnaliştii sunt pregătiţi ca în orice moment să se deplaseze într-o zonă de conflict pentru a îşi exercita meseria de jurnalist, deoarece, în doar şase zile, aceştia au fost instruiţi pentru cele mai dificile cazuri ce pot exista, cunoscând riscul la care se expun. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!