9.8 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Alertă radioactivă la Valea Mare Pravăţ! Un autocamion plin cu deşeuri periculoase a pus pe jar autorităţile judeţene.

Alertă cu pericol de radiaţii, joia trecută, pe 28 iunie 2018, în comuna Valea Mare Pravăţ! La controlul accesului unui transport de deşeuri sortate în incinta societăţii Geocycle, fostă Ecovalor, a fost semnalat, prin intermediul instalaţiei speciale de monitorizare, un nivel anormal al indicatorului de radioactivitate. Autocamionul care transporta această încărcătură a fost trecut în zona de carantină. Conform procedurilor în vigoare, au fost anunţate autorităţile abilitate ale statului prin 112. La faţa locului s-au deplasat reprezentanţi ai IPJ, ISU Argeş, Institutului de Cercetări Nucleare Piteşti şi Gărzii de Mediu, pentru constatări şi măsurătorile de rigoare. Transportul a fost sigilat şi pus sub paza reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie şi Jandarmeriei Argeş.

Incidentul, în atenţia Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare

Maşina suspectă a intrat, joi, de dimineaţă, pe poarta societăţii Geocycle, iar senzorii de la poartă au semnalat instantaneu că ceva nu e în regulă. În acel moment, s-au luat toate măsurile pentru ca încărcătura să fie izolată pentru mai multe cercetări. Autorităţile au fost anunţate şi s-a început procedura prevăzută de protocolul stabilit pentru astfel de situaţii de risc. Pompierii de la Detaşamentul Câmpulung au ajuns la faţa locului cu un echipaj şi o autospecială CBRN. Maşina cu pricina a fost izolată şi băgată în carantină, iar reprezentanţii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, împreună cu cei ai Gărzii de Mediu, au efectuat măsurătorile de rigoare pentru a stabili dacă suspiciunea se confirmă. „Este o comisie acolo care analizează şi măsoară, iar CNCAN va stabili măsurile ce se impun. Până acum, nu avem niciun rezultat concret. Important este că acel transport este izolat într-o zonă de carantină şi, până când nu vor stabili specialiştii CNCAN ce măsuri se întreprind şi vor certifica evaluările iniţiale, nu putem să comentăm mai mult. Până când nu avem certitudinea că acele măsurători sunt corecte nu putem să ne pronunţăm.”, a declarat prefectul Emilian Dragnea pentru Muscel TV. Geocycle este singura companie din domeniul managementului deşeurilor din România şi printre puţinele din Europa, care poate detecta indicatorii de radioactivitate la poarta de acces. Criteriile de acceptare a deşeurilor sunt foarte stricte, iar analizele pentru acestea se fac pentru toate tipurile şi cantităţile de deşeuri.

Valoarea maximă a nivelului radiaţiilor a fost de 2,5 microSv/h

Incidentul a fost depistat în timp operativ, iar aparatura de măsură instalată la intrarea în obiectiv şi-a dovedit în totalitate utilitatea şi performanţele de a nu permite intrarea în staţia de procesare a oricăror materiale necorespunzătoare. În prezent, nu există niciun fel de riscuri pentru personalul propriu, comunitate sau mediul înconjurător. Firma colaborează cu autorităţile statului din domeniu, iar următorii paşi vor fi definitivaţi de către autorităţi. „În dimineaţa zilei de joi, 28 iunie, în timpul controlului pentru accesul unui transport de deşeuri destinate co-procesării, şlamuri petroliere, la fabrica Holcim Valea Mare Pravăţ, sistemul automat de scanare instalat la poarta de acces pe platforma companiei a detectat un nivel de radioactivitate, peste limita fondului natural de radiaţii. Conform procedurilor, autocisterna a fost transferată în siguranţă către zona specială de carantină şi autorităţile au fost informate imediat, pentru ca procedurile legale necesare să fie iniţiate imediat. Situaţia este controlată cu stricteţe, iar angajaţii companiei, comunitatea locală şi mediul nu au fost puse în pericol în niciun moment. Autocisterna se află sub pază în zona de carantină. Au fost efectuate măsurători dozimetrice de arie de către personalul ISU Argeş, echipaj CBRN şi personalul din cadrul Institutului de Cercetări Nucleare Piteşti, iar valoarea maximă înregistrată a debitului de doză la contact a cisternei a fost 2,5 microSv/h. La o distanţă de 2 metri de cisternă, valorile înregistrate se încadrează în limitele fondului natural de radiaţii, sub 0,2 microSv/h. Nu s-au înregistrat contaminări ale suprafeţelor din jurul autocisternei. CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare), autoritatea competentă, va dispune măsurile ce vor fi luate în privinţa autocisternei, în baza probelor luate de ICN Piteşti, cu respectarea tuturor normelor legale în vigoare. De asemenea, CNCAN va notifica IPJ Argeş cu privire la acestea. Reprezentanţii Gărzii de Mediu au efectuat verificări, fără a aplica sancţiuni în timpul controlului. Pe platforma din Valea Mare Pravăţ sunt co-procesate deşeuri municipal sortate (exemplu: hârtie, plastic, lemn, textile), deşeuri provenite din surse industriale (exemplu: şlamuri petroliere) sau anvelope uzate. Prin co-procesarea acestora se asigură un serviciu de mediu. Deşeurile sunt deviate de la depozitare şi recuperate energetic şi material, în condiţii depline de siguranţă, fără a genera alte reziduuri”, se arată într-un comunicat emis de Departamentul de Comunicare al societăţii Holcim. Două incidente similare, în mai puţin de o săptămână, au avut loc la începutul lunii octombrie 2015, însă, la fel ca şi acum, nu au fost probleme pentru angajaţi, locuitorii din zonă sau mediu. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!