24.6 C
Campulung Muscel
10/09/2024

O nouă specie de urs a apărut şi în Muscel! Ursul cerşetor, filmat în zona Barajului Râuşor

Într-o Românie dominată de scandalurile politice, în care toate par să meargă de-a-ndoasele, până şi fiarele sălbatice au sărăcit. Într-un habitat tot mai restrâns, cauzat de tăierile masive de păduri, urşii carpatini vânează din ce în ce mai puţin şi, atunci când nu dau iama prin gospodăriile oamenilor, în căutare de hrană, cerşesc la drumul mare sau depind de resturile de mâncare de la tomberoane. Pe Valea Prahovei şi la Braşov, urşii sunt gunoieri, stau la şosea şi se lasă traşi în poză pentru un colţ de pâine sau o banană. Aşa că putem să spunem că în România a apărut o nouă specie de urs, asemenea multor concetăţeni de-ai noştri: ursul cerşetor sau ursul milog! Un astfel de exemplar a fost văzut recent şi în Muscel, mai precis la marginea drumului judeţean Lereşti – Cabana Voina!

O ursoaică cu doi pui, filmată la marginea drumului

Vorbim de o ursoaică cu doi pui care au fost filmaţi, din maşină, de un turist, în zona Barajului Râuşor, pe malul lacului de acumulare. Ursoaica părea învăţată cu oamenii, nu s-a speriat şi aştepta, probabil, ceva de mâncare de la cel care o imortaliza cu telefonul, venind până la marginea drumului ce duce spre Voina, în timp ce puii „scânceau” speriaţi în jurul ei. Văzând că nu primeşte nimic şi turistul nu reprezintă o ameninţare pentru pui, şi-a văzut de drum, pierzându-se printre copacii de pe malul lacului. Conform primarului comunei Lereşti, în această zonă ar trăi în prezent 4-5 urşi. Ursoaica filmată în această săptămână a apărut recent în peisaj şi nu a fost înregistrată de autorităţile competente. Animalul reprezintă un pericol pentru turişti aşa că zona Barajului Râuşor a fost împânzită cu panouri de avertizare asupra prezenţei urşilor. „După cum ştiţi, marţi, în zona Barajului Râuşor a fost văzută şi filmată o ursoaică cu doi pui. Fac apel la cetăţeni să fie atenţi, deoarece după estimările noastre, în zona Lereşti, după atacurile care au avut loc la stupi, coteţele şi grajdurile cetăţenilor, cred că sunt pe puţin 4-5 urşi. Ursoaica cu doi pui din zona barajului, deocamdată, nu a creat probleme, dar nu ştim ce se poate întâmpla pe viitor. Noi am pus afişe cu atenţionări, „Zonă frecventată de urşi!”, am luat măsurile pe care ni le permite nouă legea.”, ne-a declarat primarul Marian Toader.

Mistreţii, o altă mare problemă

Prezenţa urşilor n-ar fi singura problemă pentru administraţia locală şi cetăţenii comunei. Mistreţii, mult mai numeroşi, continuă să facă ravagii, distrugând culturile şi grădinile sătenilor, în timp ce instituţiile abilitate să ia măsuri împotriva lor se fac că plouă şi pasează responsabilitatea  de la una la alta. „Avem probleme foarte mari cu porcii mistreţi. Zilnic avem sesizări la primărie pentru distrugerea culturilor şi grădinilor cetăţenilor din comună, din partea estică, cea cu islazul comunal. Am făcut adrese peste adrese, au venit cei din comisia de constatare a pagubelor, însă problema nu se poate rezolva decât, probabil, prin schimbarea legislaţiei, sau prin împuşcarea mai multor exemplare. După estimări sunt peste 200 – 300 de mistreţi, iar cei cu fondul de vânătoare au împuşcat doar 17! Zilnic vin, iar oamenii sunt foarte supăraţi pe noi pentru că nu luăm măsuri. Dar noi atât putem face, să sesizăm mai departe autorităţile competente. Am ajuns până la doamna ministru Graţiela Gavrilescu, i-am prezentat tot dosarul la Prefectură când am avut întâlnire, dar degeaba. Izlazul nostru e distrus în proporţie de 80%, iar când e vorba de despăgubiri mă plimbă de la o instituţie la alta. Până la urmă, tot pe noi dau vina că nu am montat sperietori chimice, sperietori omologate şi sisteme de protecţie (garduri electrice). E imposibil ca la o suprafaţă de peste 400 de hectare să faci aşa ceva!”, susţine primarul din Lereşti, Marian Toader.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!