Pe parcursul lunii iunie, dâmboviciorencele care şi-au făcut o preocupare constantă din promovarea obiceiurilor străvechi ale românilor şi a tradiţiilor specifice zonei noastre de munte au lucrat la pregătirea evenimentului „Purtăm IE cu mândrIE”. Sărbătoarea Sânzienelor a fost inspirat integrată în campania Centrului de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara, care are ca obiectiv punerea în valoare a locaşurilor de cult din cele trei sate ale comunei. La sfârşitul acestei săptămâni, duminică, mai precis, este rândul Bisericii „Sfântul Nicolae” din satul Ciocanu să primească oaspeţi în costume populare.
„Vă invităm cu mare drag să participaţi la slujba de duminică în costum tradiţional/ie şi să ne bucurăm împreună de frumuseţea acestei zone. Cu gândul la Sânziene, poate avem şi coroniţe de flori.”, transmit responsabilele C.I.P.T., care au comunicat şi două repere orare pentru cei interesaţi să asiste la sărbătoarea Sânzienelor, care, în acest an, va avea un aer aparte, datorită derulării ei la înălţime, la propriu. Căci, la figurat, ne-au convins anul trecut, când ziua de 24 iunie a fost marcată printr-o acţiune cu totul specială: inaugurarea Muzeului Satului pe Cheile Dâmbovicioarei, în cadrul unei iniţiative private, aparţinând unei tinerii familii iubitoare de folclor.
În acest an, locul acţiunii se mută la Ciocanu. La ora 10.00, se va ţine slujba de duminică la Biserica „Sfântul Nicolae”, unde va fi celebrată sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. La ora 12.00, oamenii locului şi invitaţii lor vor forma o paradă a portului popular, care va defila între biserica şi troiţa din satul Ciocanu. Semnificaţia religioasă a zilei se va îmbina cu cea laică, doamnele de la Centru şi colaboratoarele lor având grijă să le amintească muscelenilor şi nu numai legenda Sânzienelor: „În unele regiuni din ţară încă se ţine tradiţia de Sânziene, când fetele mari culeg flori de sânziene de pe câmp şi le împletesc cununi. Mai apoi, fetele aruncă peste case coronițele. Dacă acestea se lovesc sau ajung să se agaţe de horn, acest lucru înseamnă că urmează o cununie în cel mai scurt timp.” Aşadar, Sânzienele vor încinge hora în acest an la o altitudine de 1.200 m, în satul Ciocanu.” „Dâmbovicioara – la granița spectaculoasă dintre Valahia şi Transilvania, în inima Pietrei Craiului, în cheile sălbatice ale Dâmbovicioarei, tradiţiile prind viaţă.”, este unul dintre crezurile muncii de promovare a staţiunii turistice de interes naţional. „E.M.”