„100 de ani de la Marea Unire”, 19-27 mai 2018, s-a intitulat Maratonul Centenar Auto ARO, eveniment organizat de Retromobil Club România.
Raidul ARO a debutat pe 19 mai 2018, din Bucureşti, Parcul Carol, şi a avut ca destinaţie cea mai îndepărtată municipiul Alba Iulia. Drumul a fost parcurs în mai multe etape, cu opriri la Curtea de Argeş, Târgovişte, Avrig, Sebeş, Sarmisegetuza, Polovraci, Băile Govora. Punctul final a fost Câmpulungul, unde posesorii maşinilor fabricate la Câmpulung, ARO, au ajuns duminică, 27 mai.
La Câmpulung, gazda evenimentului „ARO în turul României” a fost Emil Hagi, deţinătorul Muzeului Automobilului Românesc. Pasionaţii şi proprietarii de autovehicule fabricate în municipiu, care au participat la raid, dar şi muscelenii, care au contribuit la fabricarea maşinii româneşti, s-au strâns în sala mare a Primăriei Câmpulung. „De fiecare dată, Câmpulungul s-a bucurat să aibă oaspeţi din sfera aceasta, a pasionaţilor, restauratorilor, colecţionarilor de maşini ARO. De data aceasta, există un motiv în plus, este vorba de finalul raidului intitulat „ARO în turul României”, ediţie dedicată Centenarului Marii Uniri. Era normal ca un grup de patrioţi, de pasionaţi, cum suntem noi, clubul nostru, să organizeze o astfel de manifestare în ciclul de evenimente dedicate Centenarului. Aşa cum s-a stabilit, totdeauna, Turul României, aflat la cea de-a doua ediţie, anul acesta, se va încheia la Câmpulung, oraşul de unde a plecat această maşină în lume, pe toate meridianele. Ne bucurăm şi salutăm prezenţa la manifestarea noastră a oficialităţilor locale, a domnului primar Liviu Ţâroiu şi a domnului senator Gheorghe Marin. Ne bucurăm să avem alături un număr mare de oameni care au constribuit la realizarea acestei maşini, la Câmpulung.”, a spus Emil Hagi, administratorul Muzeului Automobilului Românesc.
„ARO s-a întors acasă!”
Viorel Burcea, preşedintele Secţiei ARO-M461 a Retromobil Club Român, care a fost şi iniţiatorul „Turului României cu ARO”, a detaliat programul din acest an al acţiunii: „Vă mulţumesc, pentru că fiecare dintre dumneavoastră, într-o măsură mai mică sau mai mare, aţi participat la ceea ce eu numesc „fenomenul ARO”. Vă mulţumim pentru că aţi creat o maşină minunată, o maşină care pentru noi e una de suflet. Evenimentul acesta face parte dintr-un alt eveniment numit „Turul României cu ARO”. Dacă, anul trecut, am făcut partea de Muntenia, Moldova şi o parte din Transilvania, am zis ca anul acesta să ne legăm de Centenar şi am parcurs un traseu de aproape 1.500 de kilometri. Punctul central a fost Alba Iulia, şi pentru că am vrut să punctăm capitalele istorice. Am plecat din Bucureşti, am oprit la Târgovişte, de unde am plecat la Curtea de Argeş. Duminică dimineaţă (n.r. 20 mai), am depus o coroană de flori la mormintele Majestăţii Sale Regele Mihai şi a Majestăţii Sale Regina Ana. De ce am ţinut neapărat să facem treaba asta? Pentru că, după cum ştiţi, preşedinte de onoare al Retromobil a fost Majestatea Sa Regele Mihai şi a fost, după cum îi spunem noi, colegul nostru, pentru că a venit la evenimentele Retromobil, dar doar la cele cu ARO a participat. De acolo ne-am deplasat la Sibiu – Alba Iulia. La Alba Iulia, după un periplu prin Apusenii profunzi, am organizat o expoziţie la intrarea în Cetate, cu tema „Fabricat în România”, şi am continuat drumul spre altă capitală, Sarmisegetuza. Nu a fost uşor, dar a fost plăcut, maşinile au mers foarte bine, echipajele şi-au făcut datoria, şi ne-am întors acasă, la Câmpulung. ARO s-a întors acasă!”
Şi de data aceasta, iubitorii de ARO s-au strâns în sala mare a Primăriei Câmpulung, unde au fost întâmpinaţi de primarul Liviu Ţâroiu, şi el un fost angajat la Uzinei ARO. Acesta le-a transmis celor prezenţi: „Mulţumesc de invitaţie. Noi vom fi alături de Retromobil întotdeauna şi Câmpulungul nu are cum să nu fie alături de Retromobil. Vă mulţumim din suflet că veniţi mereu la Câmpulung, cei care iubiţi acest autoturism, care nu are 100 de ani, dar are peste 60 de ani. Ne întoarcem în istorie şi cred că merită să vă elogiem în fiecare an şi să vă primim la Câmpulung în cadrul evenimentelor pe care le organizaţi în ţară. Toate aprecierile pentru domnul Hagi, care este un mare susţinător al acestui autoturism. M461 l-am prins în 1977, când am terminat facultatea, ca ultim lot care se livra, mai erau câteva sute de automobile, după care am trecut la ARO. Mă bucur să văd în sală majoritatea celor care au condus uzina şi au participat la creaţia acestui automobil, de la cercetare până la producţie. Păcat că cei care au creat M-ul nu mai sunt printre noi, maşină care a cucerit o lume întreagă. Pentru noi e o festivitate deosebită şi vă primim cu braţele deschise de fiecare dată când aveţi în programul dumneavoastră evenimente la Câmpulung.”
Participanţii la „Turul României cu ARO”, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, au primit din partea Muzeului Automobilului Românesc diplome de participare.