6.3 C
Campulung Muscel
29/03/2024

Eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri, la Câmpulung! Scene de război la Colegiul „Carol I”

Asociaţia „Radu Negru” din Câmpulung a organizat o serie de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri. Programul a avut numeroase activităţi care ne aduc aminte de rolul Muscelului în Marea Unire. Aici, au fost prezenţi membri ai asociaţiei la nivel de judeţ, autorităţi publice şi locale şi oameni de cultură într-un număr foarte mare. 

Miercuri, Asociaţia „Radu Negru” din Câmpulung a organizat o conferinţă de presă, prin care s-a anunţat programul integral al unor manifestări ce vor readuce Muscelul în istorie. Cu ocazia Centenarului, joi, la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” a avut loc cea de-a III-a ediţie a Festivalului de Scurt Metraj. Juriul a avut de vizionat şi de dezbătut scurt metraje realizate de către foşti elevi ai Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografie „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Preşedintele juriului a fost chiar Ovidiu Georgescu, decanul universităţii, cel care, împreună cu membrii juriului, a avut o misiune grea în a alege pelicula câştigătoare, dintre scurt metraje de acţiune, documentare şi animaţii. Directorul festivalului, Andrei Gâţu, a menţionat că este o ediţie specială a festivalului, deoarece este dedicată anului special în care ne aflăm. La final, toţi cei prezenţi au rămas impresionaţi atât de amfiteatrul Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, acolo unde s-a ţinut festivalul, cât şi de întreaga şcoală. 

Vineri, o zi despre istorie

Rămâne în istoria Muscelului ziua de vineri, 20 aprilie, pentru activităţile deosebite organizate de către Asociaţia „Radu Negru”. Manifestările au început la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, acolo unde membrii asociaţiei din judeţul Argeş, cât şi cei de la Câmpulung au depus coroane de flori în cinstea eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial. De asemenea, pentru a nu uita importanţa „Zimbrului Carpaţilor” în zona noastră, membrii Asociaţiei „Radu Negru” au sosit la Mausoleu cu IMS-urile. Ceremonia solemnă de depunere de coroane de flori i-a făcut pe cei prezenţi să îşi aducă aminte de cât de importantă este istoria locului. 

Evenimentul marcant al zilei a avut loc în incinta Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, în locul dintre sala de sport şi Şcoala de Aplicaţii. 

Directorul Muzeului, prizonier de război

Soldaţi, sanitari, brancardieri, corturi militare, armament şi uniforme de epocă, tranşee cu garduri de sârmă ghimpată şi scene de luptă – toate acestea au putut fi văzute în imediata apropiere a Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, în cadrul unui important eveniment de reconstituire istorică ce a făcut parte din programul manifestării cultural-istorice „Rolul Muscelului în Marea Unire”, organizată în urbea musceleană cu prilejul aniversării a 100 de ani de la întregirea neamului românesc. 

Organizatorii au pregătit scene de luptă ce au reconstituit înfruntarea dintre Divizia 76 Infanterie Germană, Brigada 8 Munte Austro-Ungară, pe de-o parte, şi Diviziile 12 şi 22 Infanterie, ale Armatei Române, Grupul Nămăeşti, pe de-altă parte. Lupta a fost prezentată în detaliu, asemenea unor scene desprinse din crunta realitate a acelor istorice momente, petrecute în zona Mateiaş, în timpul Primului Război Mondial. A început cu o ofensivă a Puterilor Centrale, respinsă de ostaşii români, care, ulterior, au trecut la contraatac, reuşind în final să înfrângă forţele germane şi austro-ungare. A existat şi o perioadă de relaş, în care cele două tabere au convenit să facă schimb de prizonieri, să-şi adune răniţii şi să-şi îngroape morţii.

La „ostilităţi” a participat, în calitate de combatant, şi directorul Muzeului Municipal Câmpulung, Alexandru Oprea, care, în timpul „luptelor”, a căzut pe mâinile austro-ungarilor, devenind astfel prizonier de război. A revenit în tabăra română după schimbul convenit şi a reluat lupta, dând nas în nas, la victoria finală cu unul dintre militarii austrieci, care l-a luat ostatic. Roata se întorsese… La acest eveniment au contribuit Asociaţia „6 Dorobanţi”, Asociaţia „Tradiţii Ostăşeşti”, Clubul de Istorie Militară, Asociaţia „IR-33Cetatea Aradului”, Edelweiss OST, Detaşamentul Mateiaş – Muzeul Municipal Câmpulung, în colaborare cu Historia Renascita. În timpul pregătirilor scenelor de luptă a avut loc şi un mic incident. O petardă a explodat în apropierea pirotehniştilor, după ce a fost manevrată necorespunzător, însă, din fericire, nimeni nu a fost rănit. Tot aici, au mai participant, pe lângă zeci de musceleni, şi viceprimarul Mărgărin Blidaru şi majoritatea consilierilor locali. 

Intrarea a fost liberă, iar publicul participant la eveniment a putut interacţiona cu voluntarii trupelor de constituire istorică. Manifestarea a continuat în amfiteatrul Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” cu o sesiune de comunicări ştiinţifice, cu tema „Centenarul Unirii tuturor românilor”, în cadrul căreia au fost prezentate lucrări ale unor istorici de marcă. De asemenea, a fost organizată o expoziţie de fotografie, o prezentare de carte şi au fost decernate premiile şcolare pentru proiectele elevilor dedicate Marii Uniri. Între orele 16.30-17.30, în centrul municipiului Câmpulung, pe traseul Piaţa Jurământului – Primărie, a fost organizată o paradă militară. Organizarea acestei manifestări aparţine Asociaţiei Culturale „Radu Negru”, Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” şi Muzeului Municipal, cu sprijinul Primăriei Câmpulung şi al Editurii Librex. 

Manifestările ce au avut loc joi şi vineri sunt demne de comemorarea Centenarului Marii Uniri şi de a ne face pe toţi să ne amintim ce rol a avut Muscelul în prima conflagraţie mondială.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!