11.3 C
Campulung Muscel
19/09/2024

Câmpulungul ar putea urma exemplul Turdei: 30 de milioane de euro, iar oraşul va fi un smart city

 

O localitate din România a arătat că se poate. Oraşul Turda, din judeţul Cluj, este al şaselea din Europa ce primeşte premiul pentru planificarea mobilităţii urbane durabile (Sustainable Urban Mobility Planning – SUMP – Award), reuşind să învingă mult mai celebrele Manchester şi Milano. Alături de ea, au mai fost premiate Viena şi Igoumenitsa, ambele pentru mobilitate durabilă, prima în categoria marilor oraşe, iar cea de-a doua într-o categorie nou-înfiinţată, dedicată localităţilor urbane de dimensiuni mai reduse. Ceremonia de decernare a distincţiilor europene a avut loc pe 21 martie, la Bruxelles. Oraşul Turda a ieşit din umbră în ultimii ani, atunci când Salina a fost modernizată şi a reuşit să atragă turişti din întreaga lume. Ca să menţină standardele, edilul a participat la o competiţie Europeană şi oraşul a fost învingător.

Ceremonia de decernare a distincţiilor europene a avut loc miercuri, 21 martie, la Bruxelles. „Felicitări tuturor câştigătorilor. Prin acţiunile lor, aceste oraşe nu doar creează o Europă mai durabilă, ci îşi ajută locuitorii să se deplaseze într-un mod mai ecologic, sănătos şi plăcut. Sper ca acţiunile lor să ofere inspiraţie şi altora să adere la mesajul central al Săptămânii europene a mobilităţii (EUROPEANMOBILITYWEEK) – mobilitatea durabilă este alegerea potrivită pentru toată lumea.”, a declarat comisarul european pentru transport Violeta Bulc. Alături de Turda, au mai fost premiate Viena şi Igoumenitsa. Cele trei oraşe au fost selectate de un juriu independent, format din experţi în domeniul mobilităţii şi transporturilor. Fiecare va beneficia de un videoclip de promovare a realizărilor în domeniu. Juriul a acordat premiul SUMP 2018 oraşului Turda pentru viziunea clară de planificare, strategia robustă de finanţare şi obiectivele măsurabile. Totodată, juriul a apreciat pozitiv posibilitatea de replicare a strategiei şi potenţialul său de a constitui o inspiraţie pentru alte localităţi de dimensiuni similare (Turda având în jur de cincizeci de mii de locuitori). De asemenea, juriul a considerat că planul are un nivel de ambiţie ridicat, dată fiind dimensiunea relativ redusă a localităţii, în special în domeniul mobilităţii în comun.

Celelalte două finaliste ce au concurat pentru premiul SUMP 2018 au fost zona metropolitană Manchester (Marea Britanie) şi Milano (Italia). Premiile europene pentru mobilitate urbană durabilă oferă recunoaştere autorităţilor locale care depun eforturi semnificative pentru promovarea acesteia, în timp ce premiul SUMP recompensează performanţele deosebite în planificarea acestui tip de mobilitate.

În următorii ani, localitatea va fi un adevărat smart city în care se vor investi peste 30 de milioane de euro. În prezent, imaginea oraşului lasă de dorit. Clădirile din centru istoric au nevoie urgentă de reabilitare, iar unele străzi sunt greu accesibile. Însă, în cinci ani, cei 50.000 de locuitori vor călca pe străzile unui oraş revoluţionar. Primăria aşteaptă acum finanţarea de la Comisia Europeană, iar edilul, Cristian Matei speră că peste cinci ani oraşul Turda să fie una dintre atracţiile principale ale României.

Exemplul oraşului Turda, de accesare a zeci de milioane de euro fonduri europene, ar trebui urmat şi de Câmpulung, care se aseamănă cu localitatea amintită. Trec printr-o perioadă de la o economie bazată pe industrie la una de piaţă, etapă care a generat şomaj, iar administraţia locală are nevoie ca de aer de fonduri europene, locuri de muncă şi infrastructura trebuie dezvoltate cu prioritate. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!