4.6 C
Campulung Muscel
07/12/2022

Ambulanţă pe post de taxi, soţ sinucigaş din lipsă de sex şi femeie otrăvită de extratereştri!

De ce sună muscelenii la 112

Nu mai reprezintă o noutate faptul că cele mai multe alarme înregistrate la numărul de urgenţă 112 sunt false, injurioase sau abuzive. Persoane fără cei şapte ani de-acasă văd în acest lucru o modalitate de distracţie, jucându-se cu nervii poliţiştilor, pompierilor sau cadrelor medicale de la Serviciul de Ambulanţă, fără să realizeze că echipajele de intervenţie puse pe drumuri degeaba ar putea ajuta oameni aflaţi, într-adevăr, în dificultate sau în suferinţă. Cei care dau alarme false la 112 sunt, în majoritatea cazurilor, persoane necunoscute sau care pot fi cu greu identificate pentru a fi trase la răspundere, însă sunt şi situaţii în care apelanţii cer ajutor autorităţilor din motive strict personale, mai mult sau mai puţin hilare.

Se plimba cu ambulanţa de 2-3 ori pe săptămână

În urmă cu câţiva ani, un muscelean a ţinut cu tot dinadinsul să fie vedetă după ce şi-a făcut un obicei din a suna la 112 doar pentru simplul motiv că-i plăcea să se plimbe cu salvarea. Vorbim despre domnul Cristian, din satul Capu Piscului, comuna Godeni, care a pus la grea încercare nervii cadrelor medicale de la Serviciul de Ambulanţă din Câmpulung, după ce le-a pus de nenumărate ori pe drumuri degeaba, invocând tot felul de afecţiuni imaginare. De fiecare dată, bărbatul cerea să fie dus la spital şi făcea urât dacă nu i se îndeplinea dorinţa. „E un obicei pentru el să sune la Ambulanţă. O face de 2-3 ori pe săptămână. Parcă noi suntem firmă de taxi sau maxi-taxi! Poate că alţii au nevoie de noi şi nu putem să ajungem, că suntem puşi pe drumuri degeaba de un bolnav închipuit. Singura problemă a lui e băutura, dar nu recunoaşte!”, ne declara, în mai 2011, o asistentă de la Ambulanţă. În timpul unui astfel de episod, Cristian a făcut circ la Unitatea de Primiri Urgenţe, bolborosind vrute şi nevrute la adresa cadrelor medicale, într-un limbaj pe care numai el îl înţelegea. La un moment dat, a scos telefonul mobil şi început să pozeze la întâmplare, afirmând, printre sughiţuri, că va trimite imaginile la emisiunea „Acces Direct”! După ce a recunoscut că-i place să se plimbe cu salvarea, bărbatul a primit îngrijiri medicale pentru… băutură, iar apoi a adormit. A doua zi de dimineaţă, a plecat acasă, nu înainte de a promite că va reveni cât de curând! Şi a revenit…

Otrăvită cu un praf alb

Multe dintre apeluri false la 112 vin din partea unor persoane cu probleme psihice. Pe la începutul anilor 2000, o femeie din municipiul Câmpulung, care locuia într-un bloc acătării din cartierul Rotunda, i-a pus des în alertă pe oamenii legii pentru că, susţinea ea, cineva ar fi vrut s-o omoare, treptat, treptat, cu un praf alb, extrem de toxic, pe care i l-ar fi strecurat pe la tocul uşii şi pe la ramele geamurilor. Femeia, fost cadru didactic, transformase apartamentul într-o adevărat „fortăreaţă”, baricadându-şi uşa şi ferestrele cu folii groase de celofan. Iniţial, a fost băgată în seamă, chiar şi de redactorii ziarului nostru, care au publicat un material la vremea respectivă, însă, ulterior, stând de vorbă cu ea realizai că are probleme grave la „mansardă”. Pentru că poliţiştii nu descoperiseră cine e făptaşul, femeia ajunsese să creadă că e otrăvită de extratereştri!

Soţul a ameninţat-o că se spânzură, fiindcă n-a vrut să facă sex

Revenind mai aproape de zilele noastre, din seria apelurilor ciudate face parte şi cel al unei femei din Schitu Goleşti, care, într-una din zilele lunii ianuarie a acestui an, a chemat pompierii să-i salveze soţul care ameninţa să se spânzure. Întrebată de ce ar recurge la un asemenea gest, femeia a ocolit la început răspunsul, însă, în cele din urmă, a trebuit să vorbească despre motivul care ar fi stat la baza potenţialului act sinucigaş al bărbatului şi de care nu era străină: i-a refuzat acestuia o partidă de sex! „Am venit seara acasă, de la muncă, şi el, fiind băut, avea chef de una, alta! Eu i-am spus să mă lase în pace, că sunt obosită, dar el nu şi nu, o ţinea pe-a lui. Când a văzut că-l tot resping, a ieşit pe uşă afară şi a zis că se spânzură. De-asta v-am sunat!”, le-a declarat nevasta pompierilor. Bineînţeles că alarma s-a dovedit a fi falsă, bărbatul revenind în casă după ce şi-a potolit hormonii.

Alo, cine salvează pisica?

Alt caz, tot în luna ianuarie şi tot o voce de femeie la telefon. De această dată, s-a solicitat intervenţia pompierilor câmpulungeni pentru a salva, chipurile, o pisică aflată în dificultate, undeva pe acoperişul unei case din Bughea de Sus. „Nu mai putem să vă ajutăm, pentru că pompierii nu mai fac astfel de intervenţii. Ministrul de Interne a dat un ordin prin care a interzis acest lucru”, i-a precizat interlocutorul, după care i-a închis, nu înainte de a o îndruma către Poliţia Animalelor. Femeia n-a cedat cu niciun chip şi sunat din nou. A primit acelaşi răspuns. N-a fost convinsă, aşa că a revenit cu un alt telefon. Nici de această dată n-a avut sorţi de izbândă şi şi-a încercat norocul la Piteşti. De aici a fost redirecţionată la Câmpulung, dar, în ciuda insistenţelor sale, pompierii au fost fermi şi au refuzat-o amabil. În cele din urmă, femeia s-a resemnat şi a renunţat la demersul său, nu înainte de a-i acuza pe pompieri, la ultimul apel, că nu au milă de un suflet necăjit! Finalul nu putea fi, însă, decât unul fericit. Pisica s-a întors singură acasă, în miez de noapte.

Amendă de la 500 de lei, la 1.000 lei pentru folosirea abuzivă a numărului 112

În fiecare minut, sute de români sună la 112. Fiecare apel nejustificat pune în pericol oameni a căror viaţă chiar depinde de o ambulanţă. În acest context, precizăm că serviciul 112 a fost realizat tocmai pentru situaţii de urgenţă şi le reamintim cetăţenilor că simplele certuri, întreruperea utilităţilor, inundaţii în apartament sau la subsolul blocului, neridicarea gunoiului menajer, pierderea sau găsirea de obiecte personale, ridicările auto sau zgomotul paşilor de la vecinul de sus nu reprezintă o urgenţă. Potrivit legislaţiei în vigoare, cei care folosesc abuziv numărul unic de urgenţă pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Cei care greşesc, însă, nu trebuie să îşi facă griji, susţin poliţiştii. „Dacă, în mod sincer, credeţi că este o urgenţă, dar greşiţi, este în regulă. Nu veţi avea probleme. Pe de altă parte, gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă, totuşi, ar fi o urgenţă, dar nu aţi fi siguri şi nu aţi suna la 112. Acest lucru ar cauza o pierdere de timp preţios în operaţiunea de salvare care ar putea avea ca rezultat pierderea unei vieţi sau vătămare gravă. Reamintim cetăţenilor că  o situaţie de urgenţă este aceea în care se impune intervenţia Poliţiei, Pompierilor sau a Salvării pentru a salva viaţa, proprietatea şi mediul”, arată reprezentanţii Poliţiei.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!