Iluminatul public, în special crearea condiţiilor optime pentru funcţionarea fără intermitenţe a serviciului, reprezintă o temă de dezbatere, perpetuată de la o şedinţă la alta, în Consiliul Local Godeni. Cel puţin în ultima jumătate a anului trecut, mai mulţi aleşi au venit, la toate întâlnirile lunare în forul legislativ al localităţii, pregătiţi cu subiecte pentru „Diverse”, preluate din teritoriu, de la cetăţenii nemulţumiţi fie din cauză că le „cade curentul”, fie de lipsa totală a becurilor în zona lor. Iată în continuare câteva dintre intervenţiile în plen, care, între timp, au şi fost rezolvate, petenţii din rândul consilierilor primind asigurări din partea Executivului încă din momentul în care au prezentat public sesizările cetăţenilor.
Crengile crescute printre firele reţelei de electricitate îi lasă pe oameni fără curent
De pildă, primarul Ion Pădureanu s-a angajat că va suna la societatea de electricitate, ca să ia măsuri cu un stâlp amplasat în vecinătatea troiţei din intersecţia către Valea Rea, despre care, la întrunirea de la sfârşitul lunii iulie, Nelu Nicola a reclamat că este foarte înclinat. În continuarea acestuia, colegul Constantin Dorcioman a punctat necesitatea montării a doi stâlpi de iluminat public la puntea aeriană de la uliţa Bogdanilor. Liderul Primăriei Godeni l-a anunţat că a vorbit deja despre procurarea lor şi că va fi pusă lampă. „Dacă sunt stâlpi de lemn, trebuie să dăm cu păcură ca să reziste.”, a recomandat acelaşi ales. La următoarea reunire într-un cadru oficial, consilierul Dorcioman s-a interesat dacă doleanţa sa a fost soluţionată. Răspunsul oferit de primar la acel moment, sfârşitul lunii august, a fost unul, oarecum, descurajant, în sensul că angajaţii fostei Electrica nu au venit să pună la punct deficienţele adunate, dar urmau să se deplaseze în zonă, inclusiv pentru montarea becului la puntea aeriană Bogdani.
Intervenţiile cauzate de carenţele infrastructurii de iluminat public au continuat la şedinţa de la finalul verii. „De la pod şi până la părintele Iosif nu sunt decât două becuri. Mai trebuie două. Şi la Malu mai trebuie becuri, unul la fântână, la Ghimeleica, şi unul la intersecţia cu drumul Ciocanu.”, a afirmat Ion Aldea. Planurile de la acel moment, comunicate de primarul Pădureanu, sunau astfel: „Se vor pune două becuri la Godeni, respectiv la domnul Bunescu şi la doamna Popescu, lângă fosta fabrică de marmeladă, şi două becuri la Malu, la domnul Puchici şi la domnul Lupeanu.” „Trebuie un bec la domnul Nelu Ene la poartă, în faţa povernei, şi unul la familia Predoiu.”, a adăugat o sarcină pe agenda de lucru a autorităţilor George Bogdan Sandu. „Vom pune şi mai trebuie unul şi la Narcis Ilinca.”, a precizat conducătorul localităţii. Şi se pare că cetăţeanul nominalizat nu era singurul „neiluminat”, dacă ne luăm după viceprimarul Dorel Rumînescu, posesorul unei enumerări consistente: „Avem patru puncte cu becuri arse: la Sandu Pielmuş, la Bebe Enache, la Nicu Vişoiu şi la Coteşti, la familia Predoiu.” Şi secundul lui Ion Pădureanu a primit o temă din partea unui coleg consilier, care i s-a adresat în ideea că va face diligenţele cuvenite îndreptării disfuncţionalităţii. „Domnule viceprimar, s-au tăiat crengile pe Costiş, dar mai sunt crengi printre firele de curent. O săptămână nu a fost curent din această cauză.”, a declarat Ion Tănase.
Nicio şedinţă fără cereri de lămpi şi becuri
Chestiunea arborilor înălţaţi haotic, care afectează reţeaua de electricitate, a fost ridicată şi la următoarea consfătuire a reprezentanţilor comunităţii, derulată pe 25 septembrie 2017. De data aceasta, a deschis-o Constantin Costea, care a insistat la edili să-i cheme pe lucrătorii societăţii de profil, ca să taie vegetaţia crescută din abundenţă printre firele de curent. Unul dintre camarazii din Legislativul de la Godeni, care a mai avut pe agenda de interpelări iluminatul public, a intervenit şi la această dezbatere. „La Capu Piscului, în Valea Morii, din vale până în vârf, este un singur bec şi mai este unul la domnul Matache. Ar mai trebui un bec. S-a mărit noaptea, să mai punem un bec la punte.”, a insistat Constantin Dorcioman.
La şedinţa din octombrie, tema a căpătat amploare, înmulţindu-se punctele de vedere pe marginea lipsurilor din sistemul de iluminat public, pe care administraţia locală s-a străduit să le remedieze. Dar cum depinde şi de compania privată… „Ce facem cu stâlpii din lemn ai reţelei electrice care trebuie relocaţi? Cei de la Electrica nu au mai venit.”, a constatat Constantin Dorcioman. „Este un stâlp care poate fi luat din dreptul proprietăţii domnului Ispas, dar după ce se debranşează cablul de televiziune.”, i-a răspuns vicele Dorel Rumînescu. În cadrul aceleiaşi şedinţe, pe lista de necesităţi a apărut încă una. „Dacă se poate, să se pună o lampă de iluminat public la domnul Sminchişescu.”, a sugerat Bogdan Sandu.
Nelu Nicola a amintit despre stâlpul înclinat de la troiţa din Malu, în privinţa căruia primarul Ion Pădureanu s-a angajat că ia din nou legătura cu societatea. Şi tot consilierul Nicola spunea că şi în Lazi sunt necesare trei becuri, pentru ca iluminatul public să funcţioneze mulţumitor, cerinţă pe care a repetat-o şi la finele lunii noiembrie. Pentru anul 2018, Bogdan Pătru a lansat o primă propunere, de a prevedea, la capitolul investiţii, achiziţionarea de celule fotoelectrice pentru iluminatul public.
Bogdan Sandu a avut o doleanţă similară şi la întrunirea din noiembrie, când a cerut, punctual, o lampă în Valea Morii şi un bec la Gheorghe Bănică.
Nici ultima şedinţă de Consiliu Local n-a fost lipsită de cereri pentru corpuri de iluminat. Un cetăţean pe nume Gheorghe Şerbănescu s-a prezentat la întâlnirea aleşilor, la secţiunea „Diverse”, şi, după încheierea alocuţiunilor legiuitorilor locali, a luat şi el cuvântul. Omul s-a plâns de faptul că pe strada sa nu sunt becuri şi că nu s-a făcut nimic în această privinţă. Din păcate, preşedintele de şedinţă, Ion Livezeanu, a declarat închisă dezbaterea înainte de a i se furniza petentului un răspuns. Cel puţin, procesul-verbal nu consemnează vreunul.
Liviu Ţâroiu, rugat să intervină pentru cetăţenii din Grui, lăsaţi fără iluminat stradal în fiecare seară
Probleme serioase, chiar mai serioase decât în mediul rural, ridică sistemul de iluminat în municipiu. Unul dintre cei afectaţi a postat o sesizare pe acest subiect pe portalul dedicat audienţelor on-line ale primăriilor din România, pe care, din păcate, municipalitatea câmpulungeană le ignoră cu desăvârşire, în ciuda gravităţii chestiunilor aduse la cunoştinţa edililor. Iată ce i se transmite lui Liviu Ţâroiu, pe 12 ianuarie 2018, pe site-ul domnuleprimar.ro: „Domnule primar, în cartierul Grui, de la începutul anului, se întrerupe periodic iluminatul stradal, iar, de o săptămână, după orele 20.00 sau 22.00, este beznă în cartier. Chiar nu este nimeni responsabil pentru acest disconfort adus cetăţenilor sau faceţi economie, ca să aveţi de unde plăti salariile nejustificat de mari ale angajaţilor Primăriei? Din câte am văzut, nu vă pasă de doleanţele cetăţenilor, dovadă este cartierul menţionat. Mizeria domneşte la ghena de gunoi din spatele Pieţei Grui, spaţiile verzi sunt ocupate, în proporţie de 90%, de aşa zisele garaje, care, în realitate, sunt reale focare de infecţie, ele fiind pline de şobolani. Plătim taxe şi impozite ca să avem un cartier curat şi luminat, dar avem parte de mizerie şi întuneric. Vă rugăm să respectaţi drepturile cetăţenilor.”, este postarea câmpulungeanului care, în mod cert, va rămâne fără replică din partea destinatarului.