0.7 C
Campulung Muscel
03/12/2022

Cei mai importanţi oameni ai judeţului şi ai Câmpulungului, la petrecerea aniversară a ASCM, la doi ani de existenţă

Aniversarea celor doi ani de existenţă a Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” s-a consumat sub forma unei „Duminici în familia A.S.C.M.”, petrecută de membrii săi, împreună cu invitaţii acestora, oameni aflaţi în poziţii cheie la nivelul judeţului şi al municipiului. Momentul festiv, organizat ca o petrecere românească tradiţională, cu preparatele specifice unui meniu de sărbătoare, mai cu seamă că s-a desfăşurat în preajma Crăciunului, a fost găzduit, asemenea celui din 2016, de Restaurantul „Ciobănaşul”, amfitrionul celor mai importante evenimente locale de peste an, în rândul cărora se înscrie şi bilanţul marcat printr-o reunire prietenească a membrilor A.S.C.M. Întrucât am amintit de bilanţ, se cuvine a preciza că Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” se numără printre cele mai active ONG-uri din Câmpulung, în ciuda faptului că se află încă la început de activitate, acţiunile sale resimţite de comunitate, sociale, umanitare, de protecţie a mediului, educaţionale, etc., având, fără să exagerăm, frecvenţă lunară, chiar mai des de atât. Altfel spus, nu trece o lună fără ca Asociaţia să bifeze încă o realizare pe agenda de lucru, constând într-un ajutor oferit cuiva în nevoie, susţinerea unei acţiuni culturale, artistice sau şcolare, implicarea, respectiv iniţierea unor proiecte, care, în 2017, n-au fost deloc puţine, raportat la lipsa de experienţă a unei asociaţii tinere şi la posibilităţile materiale, majoritatea angrenate în dezideratul principal care i-a adus pe cei 90 de membri împreună: protejarea, prin toate mijloacele legale, a sănătăţii şi vieţii muscelenilor de riscurile generate de activităţile poluante.

Reuşitele A.S.C.M., care a avut ce prezenta la final de an comunităţii câmpulungene, din partea căreia s-au alăturat Asociaţiei ocupanţi ai unor funcţii importante, au deschis programul unei zile de sărbătoare, pe care organizatorii şi-au dorit-o una a prieteniei, a debutului unor proiecte comune cu instituţiile reprezentate la eveniment şi a cimentării unor relaţii având ca scop dezvoltarea Câmpulungului şi Muscelului, prin implicarea societăţii civile, din partea căreia luptă A.S.C.M.

Că numele şi munca Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” au început să spună ceva şi, mai mult decât atât, să conteze în municipiu şi în zonă, o demonstrează prezenţa la petrecerea aniversară a unor oameni de vază, precum preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, prefectul Emilian Dragnea, senatorul Şerban Valeca, preşedintele PSD Argeş, comisarul şef Bogdan Berechet, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş, primarul Liviu Ţâroiu, doamna Alina Austrianu, preşedintele Judecătoriei Câmpulung, comisarul şef Gheorghe Ciolan, şeful Poliţiei Câmpulung, Ion Ilinca, şeful Serviciului Fiscal Câmpulung şi, cu siguranţă, au mai fost şi alte personalităţi care i-au bucurat pe organizatori cu urările şi felicitările lor pentru activitatea întreprinsă de-a lungul celor doi ani, dar şi prin compania lor de calitate, care a ridicat nivelul evenimentului. Unul reuşit, de altfel, după impresiile transmise de participanţi, care au petrecut o după amiază relaxantă, caldă, alături de membrii A.S.C.M., care s-au străduit să se ridice la înălţimea aşteptărilor, pregătind un eveniment de socializare complet, cu meniu adaptat perioadei Crăciunului şi un program muzical oferit de formaţia şi invitaţii speciali ai A.S.C.M., ca la orice petrecere care se respectă.         

Ce au avut de sărbătorit membrii A.S.C.M. vă vom prezenta în continuare în rezumat, cu menţiunea că îşi doresc ca 2018 să însemne o amplificare a tuturor strădaniilor în domeniile testate deja, dar şi în domenii noi.

Activitatea Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” în 2017

 

Al doilea an de existenţă a Asociaţiei care a ajuns la 90 de membri a însemnat continuarea proiectelor începute chiar în anul înfiinţării, 2015, atât în domeniul protecţiei mediului, obiectivul principal al A.S.C.M., cât şi în celelalte domenii în care ne-am propus să acţionăm: social, educaţional, cultural şi altele. Dintre numeroasele acţiuni întreprinse de Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” le-am selectat pe cele mai importante, cu precizarea că multe sunt în etapa de pregătire, necesitând o muncă minuţioasă de planificare şi organizare a punerii lor în practică. 

 

=Cea mai notabilă realizare a anului 2017, care a impulsionat achiziţia dotărilor şi activităţile propuse în domeniul care a reunit 90 de persoane în Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, este Ecranul LED, o aparatură ultraperformantă, al cărei cost s-a ridicat la aproximativ 110.000 de lei. Staţiile de monitorizare a calităţii aerului, pe care Asociaţia şi-a propus să le achiziţioneze, nu puteau fi complete fără un echipament de informare publică, pe care vor fi afişaţi parametrii de calitate ai aerului înregistraţi. Acest „accesoriu” – un ecran LED ultraperformant, cu o diagonală de 5 metri, a fost asigurat prin efortul Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”. În cadrul unui parteneriat încheiat între Primăria Câmpulung, Casa de Cultură a Sindicatelor şi A.S.C.M., a fost montat pe faţada Casei de Cultură a Sindicatelor. Din primăvara acestui an, cei care tranzitează centrul au posibilitatea informării cu privire la serviciile şi activităţile de natură economică întreprinse în municipiu, dar şi cu privire la evenimentele desfăşurate, însă rolul principal, afişarea parametrilor de calitate ai aerului, va fi îndeplinit odată pusă în funcţiune cea dintâi staţie de măsurare a nivelului de poluare, achiziţionată de Primăria Câmpulung.

=Întrucât am amintit despre staţia de monitorizare a calităţii aerului, vă informăm că demersul şi insistenţele Asociaţiei la autorităţile locale, de a finaliza achiziţia beneficiară de finanţare în bugetul a trei ani consecutivi, au fost îndeplinite. Câmpulungul are o staţie care va arăta locuitorilor calitatea aerului din localitate, care va fi pusă la treabă în cel mai scurt timp. În acest mod, s-a realizat un prim pas pentru îndeplinirea scopului principal al Asociaţiei: promovarea unui mediu curat, sănătos şi sigur în zona Muscelului, al promovării în rândul tinerei generaţii a ideii de trai într-un mediu curat şi sănătos şi al dezvoltării unui turism durabil în zonă. Şi nu în ultimul rând, de a determina un nivel mai ridicat de responsabilitate din partea agenţilor economici şi de redobândire a reputaţiei de localitate turistică. 

În afară de achiziţia întreprinsă de Primărie, A.S.C.M. va continua eforturile de realizare a scopului principal: ACHIZIŢIA DE STAŢII DE MĂSURARE A CALITĂŢII AERULUI, A UNUI ANALIZOR DE PULBERI ŞI A ACCESORIILOR PENTRU ACESTEA (printre care şi un AUTOTURISM DE TRANSPORT AL STAŢIILOR) – echipament al cărui cost total se ridică la aproximativ 125.000 de euro.

 

=A.S.C.M. a continuat acţiunile în natură, cu titlu de exemplu pentru tânăra generaţie, acţiuni demarate în anul 2016 sub genericul „Adie vânt de primăvară!”. Fiind din nou într-un moment de bilanţ, vă reamintim parteneriatul în cadrul căruia forţelor A.S.C.M. li s-au alăturat cele ale mai multor şcoli generale şi licee din Câmpulung, care au dat curs invitaţiei Asociaţiei, de a participa la igienizarea unor zone cu probleme din municipiu, din care s-au strâns peste 1.100 saci plini cu gunoaie. În 2017, A.S.C.M. a continuat pe această linie a protecţiei mediului înconjurător, implicându-se în plantarea a peste 200 de puieţi de brad în curtea Liceului cu Program Sportiv din Câmpulung. 

 

=În atenţia Asociaţiei s-au aflat şi în anul pe care îl încheiem câmpulungenii cu probleme deosebite. Prin urmare, s-au continuat campaniile umanitare constând fie în donaţii financiare, fie în donaţii de echipamente şi accesorii medicale. Punctăm la acest capitol contractele de sponsorizare în valoare totală de peste 70.000 de lei făcute de A.S.C.M. (constând în echipamente medicale şi accesorii medicale – de ex. 7 scaune cu rotile electrice, 2 scaune manuale, etc. – şi ajutoare băneşti şi materiale de construcţii), pentru ajutorarea unor cazuri dramatice sau pentru susţinerea unor premii acordate în cadrul unor manifestări cultural-artistice, cum au fost premiul decernat în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică pentru Copii şi Tineret „Stars of Song” şi Balul Bobocilor de la Liceul Teoretic „Dan Barbilian”. 

În 2017, au continuat acţiunile umanitare prin ajutorarea bolnavilor internaţi în Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Bucureşti, donând accesorii medicale în valoare de peste 20.000 de lei.     

Menţionăm şi apelul Parohiei Fundeni de a fi sprijinită în derularea unei acţiuni caritabile pentru câmpulungenii aflaţi în situaţii critice, apel căruia Asociaţia i-a dat curs cu inima deschisă. Campania, derulată prin intermediul preotului Ciprian Dragomir, parohul Bisericii Fundeni, a fost sprijinită, cu 3.000 de lei, şi de Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, preotul fiind cel care a pregătit pachete pentru cei nevoiaşi. Părintele Ciprian Dragomir derulează astfel de acţiuni de mulţi ani, alimentele şi produsele de igienă cumpărate la finele anului trecut au fost de un real ajutor celor care le-au primit chiar înainte de Crăciun. Sunt deosebit de multe persoane vârstnice şi familii cu mai mulţi copii care au nevoie de ajutor nu numai de sărbători, dar şi pe parcursul anului, dar cele 11 au fost alese, în limita banilor de care a dispus parohul. (Fiecare familie a primit cartofi, ulei, zahăr, făină, mălai, griş, orez, ouă, pâine, lapte, apă minerală, suc, compot, dulciuri, detergent de rufe şi vase, dar şi alte produse alimentare şi nealimentare).

Tot din categoria acestor acţiuni fac parte: implicarea, prin oferirea de suport financiar Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, pentru realizarea plăcilor comemorative cu numele dascălilor, absolvenţi ai Şcolii Normale, răpuşi în timpul celor două Războaie Mondiale, dar şi susţinerea Grupului folcloric „Colinda”, de la Mioarele, coordonat de profesorul Cezar Neacşu.  

 

=În ceea ce priveşte parteneriatul cu autorităţile locale şi instituţiile colaboratoare administraţiei publice locale, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a fost acceptată ca membru fondator, alături de municipalitate, al Grupului de Acţiune Locală „Câmpulung Muscel”, al cărui obiectiv prioritar constă în atragerea a 7 milioane de euro de la Uniunea Europeană, pentru dezvoltarea unor zone defavorizate ale Câmpulungului. La nivelul GAL Câmpulung Muscel, funcţia de preşedinte a revenit unui reprezentant al Primăriei, iar funcţia de vicepreşedinte, lui Ioan Neacşu, preşedintele A.S.C.M. 

 

=Totodată, A.S.C.M. este membră CONECT (Catalogul Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Evidenţă, Consultare şi Transparenţă) din cadrul Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social, organizatorul mai multor mese rotunde, la care Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a participat prin reprezentant. 

 

Toată această activitate prezentată în rezumat, referindu-ne doar la reperele mai importante, completează misiunea propusă de A.S.C.M., de a fi în folosul câmpulungenilor şi muscelenilor cu orice au nevoie, în măsura în care permit posibilităţile sale materiale, limitate la acest moment. Acţiunile enumerate se adaugă celor derulate în 2016, dintre care vă reamintim doar donarea unei cantităţi consistente de echipamente de uz medical aduse din Marea Britanie, în valoare de peste 100.000 lei. Donaţiile au fost făcute atât unor instituţii, Spitalul Municipal Câmpulung şi Complexul de Servicii Comunitare pentru Copiii cu Dizabilităţi Câmpulung, cât şi unor persoane fizice reprezentând cazuri sociale grave; sprijinirea Liceului cu Program Sportiv cu echipamente donate în scopul dotării internatului unităţii, în valoare de aproximativ 60.000 de lei; achiziţia detectorului de radiaţii THERMO RAD EYE BRO-ER, cu ajutorul căruia s-au făcut şi se fac în continuare măsurători în diferite zone din municipiu şi Muscel; conferinţa istorică susţinută de Excelenţa Sa Dr. Călin Georgescu la Câmpulung, unde a prezentat „Proiectul de ţară – România încotro?”, la invitaţia A.S.C.M., o premieră excepţională asigurată de Asociaţie, consumată în prezenţa a peste 150 de persoane, membri ai A.S.C.M., şi a invitaţilor acestora, oameni de valoare, cu poziţii importante la nivel naţional. 

 

=Adăugăm acestor acţiuni, care n-au fost puţine pentru o asociaţie nou înfiinţată, permanenta corespondenţă cu autorităţile statului, locale, judeţene şi centrale, solicitările Asociaţiei noastre ajungând până la Cabinetul Primului Ministru al României şi diverse ministere din componenţa Guvernului României, în special cu Ministerul Transporturilor, care, în urma insistenţelor Asociaţiei, a întreprins reparaţii ale drumului Câmpulung – Curtea de Argeş, cu promisiunea că ele vor continua. Au fost interpelate în scris foarte multe instituţii, de la cele ale administraţiei publice – Consiliul Judeţean Argeş, Prefectura Argeş, Primăria şi Consiliul Local Câmpulung, până la cele de mediu – Agenţia şi Garda de Mediu, inclusiv cele de ordine şi siguranţă publică – Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş, Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, şi multe altele. Nu lipsit de interes este faptul că Asociaţia a pledat în faţa instituţiilor statului cauza celor care i s-au adresat cu solicitări de a-i sprijini în acţiuni de interes pentru comunitatea câmpulungeană.

 

=Acţiuni de viitor ale A.S.C.M. Nu vor fi neglijate nici celelalte deziderate care i-au determinat pe membrii săi să se alăture într-un număr atât de mare sub această titulatură rezonantă, unul dintre acestea fiind accesarea de fonduri europene nerambursabile. Graţie activităţii desfăşurate în decursul celor doi ani, aceştia vor fi în măsură să solicite acreditarea Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, demers prioritar, pentru a aduce Asociaţia în rândul ONG-urilor recunoscute de Guvernul României ca fiind de utilitate publică (astfel se pot obţine resurse de la bugetul de stat sau de la bugetul local).

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!