Japcă pe faţă!
Consiliul Local a aprobat, în decembrie 2016, rezultatul negocierii între comisia Primăriei şi a Consiliului Local şi Financiar Urban în ceea ce priveşte taxa de salubrizare: 7,50 lei de persoană, pentru un număr de 22.500 de locuitori. Altfel spus, Primăria varsă firmei de gunoi suma, indiferent cât încasează, rămânând „să se spele pe cap” cu restanţierii. Această hotărâre a fost pusă în aplicare începând cu data de 1 ianuarie 2017. 7,50 lei a fost taxa pentru 2017, dar ea poate creşte anual „prin Hotărâre a Consiliului Local sau la propunerea operatorului, în cazul în care intervin modificări semnificative a echilibrului contractual.” O situaţie cu totul aparte am întâlnit în cartierul Mărcuş, pe strada Boboc. Dincolo de problemele cu care se confruntă locuitorii din această zonă – reţea de apă cu belele, lipsa canalizării, stradă neasfaltată, lipsa mijloacelor de transport în comun, etc. – mai nou, de când cu taxa de salubrizare, oamenii au fost puşi să plătească acest serviciu la Primărie începând cu data de 1 ianuarie 2017, deşi gunoiul a fost ridicat din luna iunie 2017. Localnicii au ajuns la disperare şi spun că, dacă nu achită taxa integral, au fost „înştiinţaţi” că nu vor primi niciun act de la Primărie.
„Păi, cum să-ţi plătesc, dom’le, când dumneata nu mi-ai luat gunoiul?!”
Firma care se ocupă cu ridicarea gunoiului menajer a ajuns pe strada Boboc, spun cetăţenii care locuiesc în zonă, abia pe 10 iunie 2017. Dar cum infrastructura nu permite accesul unui utilaj specializat, oamenilor li s-a spus să strângă mizeriile în saci, aceştia fiind ridicaţi şi încărcaţi într-un tractor, o dată pe săptămână. Ca alternativă, localnicii pot scăpa de gunoaiele din gospodării, ducându-le câţiva kilometri, până la tomberoanele amplasate tocmai pe strada Valea Unchiaşului. „Toată strada asta, Boboc, e afectată. Au zis că ne ia gunoiul, nu ne-au adus nici tomberoane… Noi strângem toate resturile în saci şi punem pe colea, pe colea… Prima dată, au zis că ne aduc ei tomberoane, dar, când au văzut că nu poate intra maşina să le ia, nu au mai adus. A doua oară, ne-au chemat şi ne-au zis că, „începând cu 6 iunie, venim şi vă luăm gunoiul”. Ei au vrut să ne ia banii de la 1 ianuarie, deci, cu şase luni înainte. Păi, cum să-ţi plătesc, dom’le, când dumneata nu mi-ai luat gunoiul?! Pentru ce să dau nişte bani, când dumneata vii pe 6 iunie şi-mi iei gunoiul, dar îmi ceri bani de la începutul anului. Nici la curve nu se face aşa ceva!”, ne-a declarat Petre Duţă.
„Şantaj” la Primărie
Localnicii de pe strada Boboc au mers în audienţe la primarul Liviu Ţâroiu, pentru a cere explicaţii, însă acesta i-a plimbat de colo-colo, spunându-le, la un moment dat, că „e ghinionul lor că s-au născut acolo”. Vrând-nevrând, oamenii trebuie să plătească opt lei lunar, de persoană, pentru ridicarea gunoiului, începând cu 1 ianuarie 2017, altfel, de la Primărie, nu li se va elibera niciun act. Cei mai mulţi dintre ei au plătit taxa de salubrizare din luna iunie, iar pe chitanţele primite nu se specifica nicăieri că au restanţe, fiind atenţionaţi de funcţionarele Primăriei, doar verbal, că au debite. „S-a hotărât să se aducă tomberoane, nu s-au adus; au adus două tomberoane în Valea Unchiaşului, să mergem să ducem gunoiul acolo. Noi nu am fost de acord cu aşa ceva. Am fost din nou la primar şi, atunci, a rămas că va veni, vinerea, un tractor şi va lua gunoiul de la fiecare, din faţa porţii. Ni s-a spus să-l punem în saci. Este foarte greu să te duci iarna, chiar şi pe timp frumos, să iei sacul în spate şi să cobori să duci gunoiul. Suntem numai oameni în vârstă, că tineretul a plecat din cauza asta. Nu avem drum, nu avem nimic, s-au dus copiii la oraş! Noi ne-am hotărât că, dacă se continuă aşa, luăm frumos gunoiul în saci şi îl ducem în faţa Primăriei, în fiecare zi de vineri. Punem sacii în maşină şi îl ducem în faţa Primărie! Au fost cazuri multiple de persoane care au fost obligate să plătească de la începutul anului, în caz contrar, nu li se eliberau documentele necesare de la Primărie. Situaţia este ciudată. Din moment ce au plătit din iunie, din contabilitate au ieşit chitanţele care arătau că oamenii aveau rămăşiţă zero, dar de la ghişeu li se spuneau că mai au de plătit din luna ianuarie! Nu e normal aşa ceva!”, crede Maria Rolea. Primarul Liviu Ţâroiu n-a comentat prea mult situaţia existentă pe strada Boboc, limitându-se la a spune că e normal să se plătească din luna ianuarie, din moment ce gunoiul a existat şi a fost depozitat undeva, iar Primăria a strâns în urma oamenilor! Fără comentarii!
Nu plăteşti, iei amendă
Taxa specială se plăteşte anual, în patru rate egale, până la datele de 31 martie, 30 iunie, 30 septembrie şi 20 decembrie inclusiv. Pentru neachitarea la termenele scadente de către contribuabili a taxei speciale se datorează după acest termen majorări de întârziere. În cazul în care contribuabilii nu-şi vor achita de bună voie taxa, se vor aplica măsurile de executare silită. În cazul nedepunerii declaraţiei privind taxa de colectare, transport şi depozitare a gunoiului menajer de către persoanele fizice, obligaţia de plată se va stabili din oficiu, pe baza informaţiilor din orice sursă. Se vor emite deciziile de impunere pentru stabilirea taxei speciale de salubrizare şi se vor transmite contribuabililor. Salariaţii Serviciului Administrare Venituri din cadrul Primăriei Câmpulung pot efectua verificări privind numărul de persoane care locuiesc la o adresă, în baza informaţiilor obţinute de la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor sau a oricăror alte informaţii. În cazul în care se constată că numărul de persoane înregistrat în evidenţele fiscale ale Primăriei Câmpulung nu corespunde numărului real de persoane care domiciliază sau au reşedinţa la adresa respectivă, Serviciul Administrare Venituri va recalcula din oficiu taxa şi va emite o nouă decizie de impunere. Refuzul contribuabilului de a se prezenta la sediul organului fiscal, la cererea scrisă a acestuia, în vederea clarificării situaţiei fiscale, se sancţionează cu amendă, conform prevederilor Codului Fiscal. Alex BARBU