„Hai la focul lui Sumedru” – au fost cuvintele de ordine miercuri seara, în ajunul Sfântului Dumitru, în mai multe localităţi argeşene, unde zeci de focuri s-au ridicat „până la cer”, vestind sfârşitul anului agricol şi al pregătirilor pentru iarnă. Sute de glasuri de copii s-au făcut auzite, îndemnând oamenii să vină în jurul focurilor cu mere, pere, nuci, covrigi ori alte bunătăţi făcute în casă, în timp ce adulţii se cinsteau cu câte un pahar de vin sau de ţuică, comentând aprig subiectele politice la zi ori pe seama recoltelor din acest an. După tradiţie, doar aşa oamenii vor avea şi la anul parte de belşug, noroc, sănătate şi bucurie.
Tânăr rănit de un spray la focul „liberal”
Mai multe focuri s-au aprins, miercuri seara, şi în municipiul Câmpulung. În fiecare cartier, oamenii au ieşit să-l sărbătorească pe Sfântul Dumitru, petrecând în jurul flăcărilor, până aproape de miezul nopţii, după ce copiii şi-au primit, conform tradiţiei, porţia de „colindeţe”. Cel mai mare foc a fost, cu certitudine, cel al organizaţiei TNL Câmpulung. A fost un foc „eco”, pregătit de organizatori cu câteva zile înainte, când au început să strângă lemne şi cetină de brad, care să întreţină focul mai multe ore. Sărbătoarea s-a declanşat în jurul orei 19.30, atunci când, în spatele Casei de Cultură a Sindicatelor „C. D. Aricescu”, într-un loc ferit, pe malul Râului Târgului, s-au iţit primele limbi de foc, care s-au transformat într-o adevărată vâlvătaie, stârnind ropote de aplauze în rândul sutelor de persoane adunate în jurul focului pentru a împărţi ori a primi „colindeţe”. Nu au lipsit de la acest eveniment deputatul Dănuţ Bica, consilierii judeţeni Adrian Miuţescu şi Marius Postelnicescu, fostul primar Călin Andrei, consilierii locali Anca Dumitrescu, Bogdan David, Ionel State şi Lucian Ionescu, care nu s-au sfiit să pună umărul la aprinderea focului şi să ciocnească un pahar de ţuică cu oamenii din jurul lor. Cei care au ales să petreacă în ajunul Sfântului Dumitru lângă focul „liberal” au avut parte de cartofi fierţi, multe dulciuri şi de un spectacol folcloric susţinut de membrii Ansamblului „Carpaţi” al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” din Câmpulung. Distracţia a durat până dincolo de miezul nopţii, atunci când ultimii petrecăreţi s-au retras la casele lor sau prin localurile de noapte pentru a continua cheful. A fost şi un incident neplăcut, un tânăr fiind rănit la faţă de un spray care a explodat după ce a fost aruncat în foc de o persoană iresponsabilă, deşi se interzisese acest lucru.
Spectacol pe cinste, marca Norris Măgeanu, pe dealul Măţăului
Punctul de atracţie al serii a fost, însă, dealul Măţăului, acolo unde peste 1.000 de persoane, localnici, câmpulungeni, bucureşteni sau oameni veniţi din alte localităţi ale ţării s-au strâns în jurul lui Norris Măgeanu şi au strigat cu toţii „Hai la focul lui Sumedru!”. Este a şaptea oară când strănepotul celebrului pălărier Ion Măgeanu din Câmpulungul de altădată, care a avut locul lui special în piesa de teatru „Titanic Vals” a marelui Tudor Muşatescu, organizează acest eveniment, ediţia din acest an fiind, cu siguranţă, cea mai reuşită. Au fost zarvă mare şi distracţie la maxim, măţăuanii petrecând alături de primarul şi viceprimarul lor, Damian Poştoacă şi Ion Zipiş, până înspre dimineaţă, pe ritmuri de muzică populară, în jurul grătarelor, pe care sfârâiau micii şi pastrama de oaie, udate din plin cu ţuică fiartă şi vin de casă.
Înainte de a aprinde focul, organizatorul Norris Măgeanu i-a prezentat şi pe ceilalţi invitaţi ai săi, printre care s-au numărat Liviu Ţâroiu, primarul Câmpulungului, artiştii Ovidiu Lipan Ţăndărică, Rona Hartner, Rodica Voicu, Cătălin Nicolaescu, care este vicepreşedintele Federaţiei de Automobilism Sportiv, dar şi pe logodnica lui, tenismana Ana Bogdan. Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României, interpretat de Măriuca Enache, iar după, cei prezentaţi de Norris Măgeanu, cu câte o torţă în mână au aprins oficial focul.
În jurul focului au bătut pasul tradiţional al celui mai cunoscut dans popular românesc căluşarii Ansamblului „Plaiuri Muscelene” şi au întreţinut atmosfera binecunoscuta interpretă de muzică populară Rodica Voicu, talentata solistă de muzică uşoară Măriuca Enache, tarafuri de lăutari şi artişti locali. Păstrând tradiţia anilor trecuţi, cei prezenţi la eveniment s-au putut bucura de prezenţa a nu mai puţin de 25 de cai de la Herghelia 7Cai, din Nămăeşti. Şi în 2017, aprinderea focului de pe Măţău a fost transmisă în direct pe internet, începând cu ora 20.00. Filmarea s-a făcut cu două camere, una fixă şi una montată pe un quadcopter, de la o înălţime de 50 de metri, şi a surprins atât amplasamentul unde se aprinde focul, cât şi superbele împrejurimi ale municipiului Câmpulung.