După salariile conţopiştilor Primăriei, care au şocat comunitatea câmpulungeană, a doua realizare pe 2017 este echipa de fotbal
O jumătate de miliard. A fost suma vehiculată – până la rectificarea de buget de ieri, când a devenit certitudine alocarea de 48.000 de lei – a fi consumată în restul din 2017 cu noua echipă de fotbal a Câmpulungului, care evoluează în Liga a IV-a. Dintre cei aflaţi în spatele ACS Inter Câmpulung, acoperiţi de sintagma „iubitori de fotbal”, deocamdată, a fost scoasă în faţă fosta arbitră Cristina Dorcioman, ocupantă a funcţiei de director sportiv. Cine sunt cei aflaţi deasupra ei în ierarhia funcţiilor unei asociaţii proaspăt înfiinţate, a cărei echipă a început să joace chiar înainte de obţinerea personalităţii juridice… ceva-ceva a lăsat să se înţeleagă însăşi profesoara de Educaţie Fizică şi Sport, retrasă din activitatea de arbitraj, la conferinţa de presă care a precedat meciul amical disputat la începutul acestei săptămâni, pe Stadionul Municipal, între doi adversari de acelaşi calibru: Academia Rapid şi ACS Inter Câmpulung. Cristina Dorcioman a povestit în faţa jurnaliştilor că ideea cu care a pornit la drum era pentru un club sportiv în scopul iniţierii copiilor. Însă „domnii” – prin „domnii” înţelegând şefii Primăriei şi consilierii locali, cărora directorul sportiv le-a mulţumit în deschiderea mesajului său – i-au făcut propunerea să înfiinţeze o echipă în cadrul Ligii a IV-a. Prin urmare, după paravan sunt chiar aleşii, care au găsit banii de cheltuit, chit că bugetul pentru Sport a fost împărţit între discipline de mult, iar economiile sunt angajate în proiecte, la care ar fi fost culmea să se renunţe, fiindcă s-a ivit din nou urgenţa cu fotbalul! Noua asociaţie, a cărei înfiinţare a fost aplaudată cu maxim entuziasm de primarul Liviu Ţâroiu, bineînţeles că vrea fonduri, căci de aceea a şi fost pusă să-şi facă echipă de seniori, existând promisiunea că va avea finanţarea asigurată. N-am înţeles de ce, de vreme ce există această patimă care a unit puterea şi opoziţia, Asociaţia Clubul Sportiv Inter Câmpulung Muscel nu a fost înfiinţată mai devreme, ca să se înscrie, aşa cum au procedat toate ONG-urile, sportive şi nesportive, solicitante de bani publici, la sesiunea de proiecte cu fonduri nerambursabile, puse la bătaie de Primărie în această primăvară. Îşi depunea proiectul, câştiga banii, cu condiţia de a avea partea ei de contribuţie financiară (veşnica problemă a asociaţiilor de fotbal) şi cu asta-basta, nu mai comenta nimeni nimic. Dar cum, la Câmpulung, ca peste tot, fotbalul are ceva special – şi dubios -, treburile s-au făcut anapoda, chiar şi în acest caz, cu toate garanţiile de seriozitate prezentate de reputaţia profesională a Cristinei Dorcioman. Adică echipa ACS Inter Câmpulung a început să joace în luna august (primul meci în Liga a IV-a Fortuna Sports, Seniori, l-a susţinut pe 27 august 2017, cu AS Colibaşi, pe care l-a pierdut cu 4-2), iar Asociaţia Clubul Sportiv Inter Câmpulung Muscel a primit personalitate juridică pe 14 septembrie 2017, data la care s-a pronunţat instanţa câmpulungeană.
ACS Inter Câmpulung jucase două meciuri înainte ca judecătorul să-i acorde asociaţiei personalitate juridică
La Judecătoria Municipală au ajuns două cereri de acordare a personalităţii juridice din partea petentului Asociaţia Clubul Sportiv Inter Câmpulung Muscel. Prima a fost înregistrată pe 29 iunie 2017, iar cea de-a doua, pe 13 septembrie 2017. În prima acţiune s-au scurs două termene, după reluarea activităţii la instanţă, odată încheiată vacanţa judecătorească. La primul, derulat pe 7 septembrie, reprezentantului asociaţiei i s-a pus în vedere „să depună la dosar anexa cu sigla clubului, precum şi dovada verificării siglei la OSIM sub aspectul unicităţii.” La următoarea înfăţişare, o săptămână mai târziu, pe 14 septembrie 2017, magistratul a luat act că asociaţia a renunţat la acţiune. Cu o zi înainte de a renunţa, pe 13 septembrie 2017, a înregistrat o nouă cerere la Judecătoria Câmpulung, care a fost soluţionată favorabil pe 14 septembrie, când instanţa a hotărât acordarea personalităţii juridice Asociaţiei Clubul Sportiv Inter Câmpulung Muscel. Deci, înfiinţarea asociaţiei şi recunoaşterea ei ca legal constituită s-au produs de pe o zi pe alta.
După cum am precizat, ACS Inter Câmpulung îşi făcuse debutul în Liga a IV-a, jucând două meciuri înainte de a se pronunţa judecătorul: Etapa 1, pe 27 august, cu AS Colibaşi, şi Etapa a 3-a, cu AS Olimpia Suseni, primul pierdut, celălalt câştigat. Cu convingerea că cronologia alambicată a evenimentelor este o bagatelă, dacă a fost o bagatelă că precedentei asociaţii i s-a aprobat o alocare de peste un miliard de lei vechi de la bugetul local, înainte de a obţine echipa de la „Dinicu Golescu” – altfel spus, o asociaţie „de apartament” primea fonduri pentru o echipă pe care n-o avea! -, continuăm prezentarea planurilor aleşilor lipsiţi de culoare politică atunci când vine vorba de fotbal.
Ţâroiu mai avea puţin şi se scuza că a întârziat cu finanţarea
La fix două săptămâni distanţă de pronunţarea hotărârii judecătoreşti, erijat în purtător de cuvânt al asociaţiei, viceprimarul Mărgărin Blidaru a ridicat problema banilor la şedinţa Consiliului Local din 28 septembrie 2017. Bani pe care îi vor pompa cu o unanimitate impecabilă, de vreme ce PNL-iştii au urlat mai abitir ca PSD-iştii că vor echipă. Şi-un teren de fotbal în plus! Căci, nu se ştie, se înmulţesc echipele şi nu încap toate pe stadion! În sfârşit, după profunda decepţie cauzată de tornada salarială, care a purtat lefurile conţopiştilor din Primărie către vârful clasamentului celor mai bine plătiţi bugetari, câmpulungenilor li se livrează încă una din categoria „priorităţilor” din urbea cu nădragii rupţi în fund.
Iată în continuare cum a argumentat Blidaru obiectul cererii asociaţiei care şi-a tras echipă de seniori la cererea „domnilor” din Primărie şi Consiliul Local. „Am primit o solicitare de la o asociaţie, ACS Inter Câmpulung, este o echipă de fotbal nou înfiinţată în Câmpulung, cu jucători foarte-foarte tineri, câmpulungeni majoritatea. Media de vârstă este undeva la 19 ani. Fiind de faţă şi colegul meu Cristi Creţu… o mare parte dintre jucători provin de la echipa de elite de la Câmpulung, de la CSS Dinicu Golescu. A venit această solicitare să-i ajutăm până la finele campionatului, care deja a început de cinci etape (n.r. la data şedinţei de Consiliu). Au fost trei meciuri în deplasare şi două meciuri acasă. La cele trei deplasări ne-a ajutat domnul Dumitrescu, printr-un efort financiar destul de mare, care a promis că, până la sfârşitul turului, ne ajută cu deplasarea. Echipa este înscrisă în Liga a IV-a Seniori. Momentan, ocupă locul 10 din 16 echipe, cu şase puncte, cu două victorii, una în deplasare şi una acasă. Este păcat să nu-i ajutăm pe aceşti băieţi de mare talent şi performanţă.”, astfel a pledat sportivul alăturat la masa plină de microbişti, care nici nu trebuia să pună prea multă pasiune în discurs, căci finanţarea era asigurată cu mult înainte de aceste rugăminţi. Viceprimarul şi-a invitat colegii pe stadion, luni, când s-a disputat amicalul cu Academia Rapid, ca să se convingă că merită banii. „O să-i vedeţi la treabă, o să vedeţi că sunt nişte băieţi minunaţi, de mare speranţă. Sperăm să-i avem şi în ligile superioare.”, şi-a încheiat pledoaria Blidaru.
Ţâroiu… şi mai şi! Puţin mai avea să-şi ceară scuze că a întârziat să prezinte în Consiliul Local propunerea de finanţare a echipei, din cauză că i-a lipsit asociaţiei hotărârea judecătorească de înfiinţare! Când atâtea lucruri stringente sunt amânate, ai noştri dau în clocot să scoată banii de la teşcherea pentru fotbal! „(…) Să susţinem financiar această echipă! O să facem un material în aceeaşi formă care a fost şi până acum cu celelalte asociaţii, cu care am mai lucrat şi pe care le-am finanţat. Să vedem ce sumă. O să identificăm resurse financiare şi la prima şedinţă, cât de repede, o să vă propunem să facem o rectificare de buget, ca să le alocăm banii.”, a anunţat primarul, care chiar ne surprinde că n-a sărit cu banii înainte de obţinerea documentelor legale, căci îl credeam în stare, după experienţele de până acum.
Anunţul marii reuşite a administraţiei PSD, care se adaugă, în scrisoarea de realizări a primarului pe 2017, certificatelor de deces şi celor de naştere eliberate rudărimii muscelene – altceva concret n-are ce raporta -, a fost prilej de mârâială pentru PNL, care, în chestiunea fotbalului, este la picioarele PSD, plin de recunoştinţă. Totuşi, fiindcă n-au fost satisfăcuţi cu cei 50.000 de lei, solicitaţi pentru a ţine în Divizia B o echipă de volei feminin (cu sportive din Câmpulung şi Piteşti) – 50.000 de lei, care plonjează în fotbal -, liberalii le-au scos ochii lui Ţâroiu şi Blidaru cu urmările refuzului lor: pierderea mai multor sportive, dintre care două joacă în Divizia A, iar două sau trei le-a luat Mioveniul, pentru că ai noştri aveau planuri cu „sportul-rege”.
Pe când credeam că am auzit tot, subiectul a căpătat grandoare, revenind în discuţie perspectiva unui club sportiv municipal, cu mai multe secţii, finanţat 100% din banii câmpulungenilor! Proiect care lui Ţâroiu nu-i convine din cauza cheltuielilor colosale, amplificate de existenţa a cel puţin cinci salariaţi, plătiţi cu lefuri de manageri, cum se poată la Primărie. Sigur nu le va conveni nici asociaţilor din fotbal, care cer şi obţin banii prin asociere cu municipalitatea. Or un CSM controlează el cheltuielile, eliminându-i pe parteneri din schemă.
„Domnii de la Primărie şi Consiliul Local” au propus înfiinţarea unei echipe de Liga a IV-a, în locul unui club pentru iniţierea copiilor
La patru zile distanţă de şedinţa de Consiliu, în care s-a pregătit terenul dislocării unei sume generoase pentru cât a mai rămas din 2017, „greii” fotbalului câmpulungean, Ţâroiu şi Blidaru, cărora li s-a alăturat Cristina Dorcioman, i-au primit la Primărie pe musafirii de la Rapid Bucureşti: preşedintele Daniel Niculae, antrenorul Constantin Schumacher, fostul jucător Fănel Ţâră, însoţiţi de organizatorul de evenimente sportive Adrian Troscenco. Scopul invitaţiei: promovarea meciului amical programat în după amiaza zilei de 2 octombrie 2017. Liviu Ţâroiu a folosit ocazia în care a fost gazda unor musafiri cu notorietate, pentru a-şi face puţină campanie în rândul microbiştilor locali, pe care i-a asigurat că va folosi taxele şi impozitele lor ca să le ofere fotbal pe pâine.
După urarea de „bun venit”, primarul a glăsuit: „Aţi venit cu o temă de sport, de fotbal, pe care noi o îmbrăţişăm şi pe care o dorim cât mai activă şi cât mai vivace în Câmpulung Muscel. Aş vrea să vorbesc despre ceea ce gândim noi vizavi de fotbalul muscelean. Vreau să-i felicit pe cei care au revenit cu o asociaţie în domeniul fotbalului, fiindcă ne obişnuisem să fie tot timpul o echipă pe terenul de la Câmpulung. Am avut cândva o echipă bună, o echipă mare, Muscelul Câmpulung, chiar dacă n-am ajuns niciodată în prima ligă, dar eram în liga a doua şi eram foarte bine. Continuăm să sperăm că vom revigora fotbalul la Câmpulung. Noi, ca administraţie locală, ne dorim să ne asociem cu cineva, ca să ducem la capăt un sport iubit. Şi este iubit de un număr destul de mare de cetăţeni ai Câmpulungului. Sperăm s-o şi reuşim în următorii ani. Suntem în realizarea unui proiect de asociere cu noii parteneri, pe care să-i sprijinim financiar, ca să ducă la bun sfârşit anul competiţional 2017-2018 şi mai departe. Categoric, va trebui să perfecţionăm an de an asocierea. Sperăm să ajungem în Liga a III-a, unde lucrurile sunt un pic mai dinamice, echipele mai puternice şi să arătăm câmpulungenilor un alt fotbal decât Liga a IV-a. Eu le doresc şi îmi doresc succes. Noi am vorbit în paralel şi despre un club sportiv municipal. Ideea n-am abandonat-o, numai că cheltuielile pentru un club sportiv municipal sunt destul de mari. Sperăm să facem o analiză de detaliu, să vedem dacă putem, ca municipalitate, să susţinem acest club sportiv municipal cu mai multe activităţi, nu numai fotbal. Va fi o întâlnire a Rapidului cu fotbalul muscelean, unde şi noi vom avea o retragere a câtorva fotbalişti de-ai noştri, foarte buni, care au evoluat în Divizia B pe timpuri. Mă refer la Ceapraz, Durdun şi Coman. Cu Rapid am mai jucat la Câmpulung, ne-am mai întâlnit de câteva ori în Cupe, bineînţeles că n-am avut niciodată o întâlnire nici în Liga a II-a, nici în Liga I, dar ne-am întâlnit în Cupă.”
Antrenorul Constantin Schumacher i-a oferit primarului un tricou al echipei Rapid, tricoul cu numărul 21, purtat de Daniel Niculae, ca să ţină cu Rapid de acum înainte. Preşedintele Academiei Rapid, Niculae, a remarcat că Ţâroiu a venit la conferinţa de presă asortat, adică avea cămaşa în culoarea echipei invitate să-şi măsoare forţele cu muscelenii. Nu numai nuanţa cămăşii îl apropie de Rapid, ci şi numele, Ţâră, legenda Giuleştiului, fiind un Ţâroiu mai tânăr, s-a amuzat primarul. „Am fost cândva susţinător al Rapidului – a mărturisit întâiul microbist al urbei -, dar m-aţi pierdut când am făcut facultatea la Timişoara şi am devenit susţinătorul lui Poli Timişoara.” „Dacă sunteţi susţinător al lui Poli Timişoara, chiar nu ne supărăm.”, a replicat Daniel Niculae.
Încheiem această relatare cu mesajul Cristinei Dorcioman, ale cărei cuvinte trebuie lecturate cu atenţie, pentru că dezvăluie cine este în spatele echipei: autoritatea locală, nu bogaţii târgului, invocaţi ca filantropi de fiecare dată când o asociaţie face ochi. Ţi se face silă când auzi de bogaţii protectori ai sportului, când, cu puţine excepţii, bogaţii s-au postat, mai vârtos ca milogii de carieră, cu pălăria întinsă, după finanţări de la bugetul local. Aşa că… scutiţi-ne cu bogaţii finanţatori ai fotbalului, că a fost şi rămâne poveste! „Mulţumesc oaspeţilor că au acceptat invitaţia noastră de a prezenta un spectacol pe Stadionul Municipal. Mulţumesc, în primul rând, Consiliului Local şi Primăriei Câmpulung, că au venit în întâmpinarea noastră. Noi, iniţial, am pornit la drum înfiinţând ACS Inter Câmpulung pentru iniţiere copii şi domnii au venit cu propunerea să înfiinţăm o echipă la Liga a IV-a. Este o nouă provocare pentru mine, dar am încredere totală în dânşii şi vom face lucruri bune şi frumoase la Câmpulung.”, a deconspirat fosta arbitră devenită director sportiv al echipei cine sunt „tartorii”.