Punct final în primul dosar „Sclavie la Berevoeşti”! Curtea de Apel Piteşti a dat, în această săptămână, verdictul definitiv în cel mai notoriu caz de sclavie modernă din România, cinci inculpaţi fiind condamnaţi în primă fază la pedepse cu închisoarea de la 3 ani la 5 ani şi patru luni. Sentinţa magistraţilor este, însă, mult prea blândă în comparaţie cu atrocităţile la care au fost supuse victimele rudarilor din Gămăceşti, ajunse acum umbrele oamenilor de altădată. Nimic nu poate compensa suferinţele fizice şi psihice prin care au trecut aceşti năpăstuiţi ai sorţii, de care şi-au bătut joc nişte indivizi primitivi, care nu-şi merită locul nici măcar în junglă, unde legile sunt clare, darămite în societatea modernă. Un sclav care a fost bătut de aceştia luni de zile cu bâta şi toporul şi care a rămas cu sechele pe viaţă a primit despăgubiri de doar 15.000 lei, deşi ceruse daune de 200.000 de lei.
Aurel Onică, cea mai mare pedeapsă
„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpaţii: Onică Ciprian Codruţ, Onică Aurel, Grancea Viorel şi Grancea Ionuţ Cătălin (în prezent, aflaţi în Penitenciarul Colibaşi) şi inculpata Grancea Silvia împotriva sentinţei penale nr. 125 din 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Argeş, Secţia Penală, în dosarul nr. 6188/109/2016. Deduce la zi arestarea preventivă a inculpaţilor Onică Ciprian Codruţ, Onică Aurel, Grancea Viorel şi Grancea Ionuţ Cătălin. Deduce arestarea preventivă a inculpatei Grancea Silvia până la data de 1 august 2017. Obligă pe fiecare inculpat la câte 300 lei cheltuieli judiciare către stat. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu în sumă de 2.600 lei se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă.”, este sentinţa Curţii de Apel Piteşti în primul dosar din cele 6 în cazul „Sclavie la Berevoeşti”. Sentinţa pe fond a fost dată de Tribunalul Argeş în martie 2017. Potrivit hotărârii, inculpaţii aveau de executat următoarele pedepse: Ciprian Codruţ Onică, 4 ani şi 4 luni închisoare, Aurel Onică, 5 ani şi 4 luni închisoare, Viorel Grancea, 4 ani şi 4 luni închisoare, Ionuţ Cătălin Grancea, 4 ani şi 4 luni închisoare, iar Silvia Grancea, 3 ani închisoare. Femeia se afla în arest la domiciliu şi, imediat ce a fost dată sentinţa, a fost ridicată de acasă de poliţişti, fiind dusă la Penitenciarul Mioveni, unde a fost încarcerată. Inculpaţii sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional şi trafic de persoane, după ce au ţinut sechestraţi trei tineri, Constantin Florian Bratu, Mircea Florin Dincă şi Constantin Cazan, pe care i-au supus unor traume teribile. Bătuţi, obligaţi să muncească înfometaţi şi terorizaţi, cei trei au primit în schimbul suferinţelor lor, prin hotărâre judecătorească, despăgubiri de 15.000 lei, 10.000 lei şi respectiv 11.000 de lei. Pentru a putea intra în posesia sumelor, părţile vătămate ar trebui să se adreseze instanţei şi să ceară executarea silită.
Procurorii au cerut pedepse minime!
După tot tam-tam-ul creat pe marginea acestui caz de sclavie modernă, care a cutremurat o ţară întreagă, este cel puţin interesant, dacă nu dubios, faptul că procurorii au cerut pedepse minime pentru cei cinci stăpâni de sclavi. Iată ce se precizează în sentinţă cu privire la motivarea acestei cereri neobişnuite: „Reprezentanţii Parchetului apreciază că inculpaţii se fac vinovaţi de faptele reţinute în sarcina lor, dar instanţa va trebui să ţină seama şi de circumstanţele în care s-au săvârşit aceste fapte, respectiv că aşa au înţeles inculpaţii, la nivelul lor de instruire, să îşi câştige existenţa, prin folosirea altor persoane cu probleme în activităţile lor gospodăreşti, astfel că solicită ca pedepsele să fie orientate spre minimul special prevăzut de lege”. Tot reprezentanţii Parchetului au cerut să se ţină cont şi „de mediul din care provin inculpaţii, de gradul de educaţie şi instruire al acestora şi de modul de viaţă şi că toate aceste elemente au dus la săvârşirea unor infracţiuni grave ce au avut şi conotaţii de violenţă prin ameninţări sau bătăi sau chiar legarea unor persoane în cazul în care doreau să plece din gospodăriile respective”.
„M-au făcut din om neom!”
În procesul în care au fost judecaţi cei cinci romi s-au constituit ca părţi civile trei foşti sclavi bătuţi crunt: Constantin Bratu, Mircea Dincă şi Constantin Cazan. Iar cel mai cutremurător caz este cel al fostului taximetrist Constantin Bratu. În toamna lui 2015, după două săptămâni de muncă grea şi bătăi, Constantin Bratu a reuşit să fugă într-o noapte şi a stat ascuns mai multe ore în pădurea din spatele casei stăpânilor săi. A fost, însă, prins de către Onică Aurel, bătut cu pumnii şi picioarele, legat cu o curea şi târât de un cal înapoi la stăpâni. „Am fost un om normal. Am lucrat ca taximetrist şapte ani. Am ajuns acolo, la Berevoeşti. M-au nenorocit! M-au făcut din om neom! Nu mai sunt bun de nimic! Abia mă mai ţin pe picioare! Din cauza bătăilor! M-au bătut toţi: el, părinţii lui, copiii şi nepoţii lui! Şi ţigănuşii ăia mici mă băteau cu biciul”, povestea Constantin Florian Bratu. „Mă duceam cu el (n.r. Aurel Onică) la lemne, la pădure. Mă ajutau ăia (n.r. alţi sclavi) să încarc. De mâncare, nu prea îmi dădeau. Din cauza asta, acum, am probleme şi cu stomacul. Pâine, dacă îmi mai dădeau, câteodată nici pe aia! Îmi ziceau: Azi n-ai muncit, nu mănânci! Dormeam în grajdul cailor. Nu munceam doar la pădure. Mai făceam şi curat la cai, dădeam cu mătura prin curte, strângeam fân, ce treabă era de făcut. Mă băteau până leşinam! M-au legat! Îmi dădeau drumul doar când mă duceam la muncă şi apoi mă legau iar”, descria Bratu momentele trăite. „Am fugit într-o noapte. Am mers pe jos mai mulţi kilometri. Se făcuse ziuă când m-au prins. Au venit cu calul după mine. M-au legat cu o curea de-o mână şi de cal. Apoi, au dat bice calului. Când a luat-o la goană, pe mine m-a trântit la pământ şi m-a târât aşa, prin comună. Apoi, m-au dezlegat şi m-au dus acasă, unde m-au bătut iar toţi. Eu eram la pământ, şi ei dădeau cu pumnii şi cu picioarele. Atunci mi-au rupt patru coaste. Nu m-au dus la spital.”, a declarat bărbatul în luna iulie a acestui an pentru Curierul Zilei. Inculpaţii au negat acuzaţiile, spunând că sunt născociri.