S-a dat alarma, ieri-dimineaţă, în comuna Dâmbovicioara, după ce o ursoaică a rămas captivă mai multe ore într-un gard de sârmă ghimpată. Animalul a coborât din pădure, în căutare de hrană, şi se pare că a încercat să sară gardul pentru a intra într-o gospodărie, însă a rămas prinsă, ca într-o capcană, în sârma groasă de oţel. Ursoaica a încercat să se elibereze din strânsoare, dar nu a făcut altceva decât să se prindă şi mai tare în sârmă. La faţa locului au ajuns jandarmi, poliţişti şi paznici de vânătoare, iar, în cele din urmă, animalul a fost tranchilizat şi eliberat în adâncul pădurii.
Nu a fost prinsă în laţ
Incidentul s-a petrecut chiar în centrul satului Podu Dâmboviţei, în grădina casei lui Ionuţ Frunteş, situată în zona Oratia, pe Valea Cheii, la circa 100 de metri de drumul naţional spre Braşov. Înfometată, ursoaica a coborât peste noapte din pădure şi a încercat să dea iama în gospodăria bărbatului, însă nu a reuşit să treacă de un gard de sârmă ghimpată. „N-a fost vorba de un laţ pus de cineva. Pur şi simplu, ea s-a agăţat cu o labă în sârmă şi, în timp ce se zbătea ca să scape, s-a strâns tot mai tare şi s-a înfăşurat la un moment dat în jurul unui prun. N-a mai avut scăpare. Era imposibil să te apropii de ea, pentru că era foarte agitată şi urla în continuu. E o ursoaică tânără, nu are mai mult de trei ani şi 150 de kilograme.”, ne-a declarat un localnic. Sătenii mai spun că ursoaica era însoţită şi de doi pui, care au fugit speriaţi. Alarma a fost dată abia de dimineaţă de câinele care păzea gospodăria, iar oamenii au sunaţi panicaţi la 112. Ursoaica a stat prinsă în capcană mai multe ore, până după-amiază, când echipele de intervenţie au reuşit să o elibereze şi să o transporte cât mai departe în pădure, după ce mai întâi au sedat-o, iar apoi i-au îngrijit laba rănită.
„O zi fără urs e plictisitoare pentru mine!”
E de notorietate faptul că, în ultimii ani, în zona Rucăr – Dâmbovicioara, urşii s-au înmulţit peste măsură şi au făcut prăpăd pe la stânele şi gospodăriile oamenilor, în căutare de hrană. Localnicii sunt disperaţi şi cer autorităţilor să ia măsuri urgente pentru scăderea numărului de urşi din zonă. Autorităţile şi specialiştii în domeniu nu neagă existenţa acestor probleme, însă soluţiile acestora întârzie să apară. „Domnule, o zi fără urs e plictisitoare pentru mine! Eu muncesc să fac fân, să adun fructe, ca să aibă ursul ce mânca. Nu mai avem ce să le facem, aproape în fiecare zi ne ia câte un animal. Acum, s-au copt merele, perele şi vin zilnic să mănânce. Ne-am învăţat să trăim cu ei aşa, pentru că nu avem cui să ne mai plângem. Nimeni nu face nimic.”, mai continuă localnicul. Romsilva estimează că în pădurile din România trăiesc în jur de 7.000 de exemplare. Potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură, numărul optim raportat la suprafaţa împădurită ar fi de 4.500 de animale. Ministerul Mediului ia în calcul o cotă de intervenţie, care să permită vânarea a 140 de urşi până la sfârşitul anului.