18.5 C
Campulung Muscel
22/06/2024

Valea Frumoasă din Vlădeşti are de aşteptat refacerea documentaţiei investiţiei menite s-o apere de inundaţii

La sfârşitul lunii mai, Simona Bucura Oprescu îi sesiza ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, un necaz dintr-o altă comună aflată în fostul colegiu pe care l-a reprezentat în Parlament, în mandatul trecut. „Vă aduc în atenţie o problemă gravă care ameninţă comunitatea de la Vlădeşti. Autorităţile locale mi-au semnalat faptul că în comună este risc crescut de inundaţii, din cauza eroziunii continue a albiei şi malurilor pârâului Valea Frumoasă, care deja a generat pagube prin revărsările anterioare, generate de precipitaţiile abundente. De fiecare dată când plouă mai puternic, trei gospodării – la care accesul se face prin albia pârâului – sunt, practic, izolate, iar mai nou sunt ameninţate de acelaşi fenomen şi locuinţe din aval. 

În amonte este şi un baraj care, teoretic, ar trebui să limiteze revărsările de apă, dar care, din cauza eroziunii, riscă să cedeze în orice moment. Autorităţile locale nici nu vor să ia în calcul o asemenea situaţie, deoarece s-ar produce un adevărat dezastru în localitate. Problema devine de la o zi la alta mai gravă, iar speranţa locuitorilor este la autorităţile centrale. Cu atât mai mult cu cât a fost elaborat un proiect numit „Limitarea efectelor eroziunii de adâncime, prin reabilitarea lucrărilor de amenajare pe ravena Valea Frumoasă din Bazinul Hidrografic Bratia, zona Vlădeşti”, proiect care a fost acceptat, care a fost scos la licitaţie în urmă cu doi ani, prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, dar care, ulterior, nu a mai primit finanţare pentru proiectare şi execuţie, pe motiv că nu ar mai fi resurse bugetare suficiente. Valoarea estimată a proiectului nu este foarte mare, 1.626.715 lei, fără TVA, dar realizarea acestuia ar însemna enorm pentru comunitatea locală.”

Potrivit  răspunsului ministrului Daea, „din cauza perioadei mari de timp scursă de la data elaborării documentaţiei tehnice a proiectului (…), faza D.A.L.I., şi până în prezent – august 2010-iunie 2017 – în urma evenimentelor hidrologice produse, se va actualiza schema de amenajare propusă în cadrul fazei D.A.L.I., urmând să se reaprobe indicatorii tehnico-economici, în vederea introducerii în Planul anual de investiţii şi începerea execuţiei propriu-zisă.”     

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!