16.5 C
Campulung Muscel
07/10/2024

Medicul urolog Viorel Jinga, primul „Cetăţean de Onoare” al comunei Poienarii de Muscel

Duminică, 20 august, Poienarii de Muscel a fost în zi de sărbătoare, localitatea aniversând 444 de ani de la prima atestare documentară, dar şi „Ziua Comunei”. A fost un moment deosebit, datorită faptului că în localitate s-a acordat pentru prima dată un titlu de „Cetăţean de Onoare”, iar această cinste i-a revenit unui medic originar din comună, profesorul universitar doctor Viorel Jinga, prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

Puhoi de politicieni la Ziua Comunei

Festivitatea de decernare a titlului de „Cetăţean de Onoare” medicului Viorel Jinga a fost cea care a deschis manifestările prilejuite de „Ziua Comunei” Poienarii de Muscel. Pe scena amplasată în locul special amenajat, în centrul localităţii, au urcat artişti de seamă, cunoscuţi la nivel judeţean şi naţional, acompaniaţi de Orchestra „Doina Argeşului”.

De la o astfel se sărbătoare nu au lipsit politicienii, din toate formaţiunile. Au fost prezentaţi publicului consilierii locali: Nicolae Bălălău (viceprimar), Galilelo Chiţu, Ion Boarţă, Marian Tică, Mihai Ştefănescu, Ramona Diaconu, Bogdan Floroiu, Ion Tică, Constantin Ivan, Viorel Petrescu, Gheorghe Banzea, Adrian Alerguş şi George Popescu. Din conducerea judeţului au onorat invitaţia primarului: prefectul Emilian Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, senatorul Şerban Valeca, fost ministru al Cercetării, senatorul Gheorghe Marin, vicepreşedinta Consiliului Judeţean, Simona Brătulescu, deputata Simona Bucura Oprescu, Vasile Leau, primarul de la Boteni, Ion Boncoi, primarul de la Valea Mare Pravăţ, Nicolae Tarbă, primarul de la Bughea de Sus, Adrian Miuţescu, preşedintele PNL Argeş, Florentin Popa, secretar PNL Argeş, Manuel Tică, Dorina Stanciu şi Eugen Nae, consilieri judeţeni, Bogdan David şi Ionel State, consilieri locali la Câmpulung.

Profesorul Viorel Jinga este iubit şi apreciat de întreaga comunitate pentru umanitatea lui

Liviu Iana, conducătorul grupului „Doruri Muscelene” şi membru al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, a fost maestru de ceremonii al spectacolului, dar a prezentat şi un scurt Curicullum Vitae al primului distins al comunei Poienarii de Muscel: „Pe 27 decembrie 1988, Viorel Jinga devine medic în specialitatea Urologie. În perioada 1988-1994, îşi desfăşoară stagiul de pregătire în specialitatea Urologie în Clinica de Urologie a Spitalului Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” Bucureşti, devenind medic specialist. În intervalul 1994-1998, devine medic primar şi, tot la sfârşitul acestui an, devine doctor în Ştiinţe Medicale, prin concurs, cu titlul tezei: „Aportul ecografiei Doppler în diagnosticul tumorilor renale”. Tot în anul 1998, este medic primar urolog, doctor în Ştiinţe Medicale la Clinica de Urologie a Spitalului Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” Bucureşti şi profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti. Din 2013, Viorel Jinga a devenit şef de Clinică. Între anii 2009 şi 2014 a fost director medical al Spitalului Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” Bucureşti, iar în perioada 2011-2015, a fost prodecanul Facultăţii de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti. Din 2015, este prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti. Profesorul Viorel Jinga desfăşoară opt proiecte de cercetare, în care acesta are funcţia de director, cât şi de responsabil de proiect, membru în echipa de desfăşurare a 11 proiecte de cercetare, investigator principal în 30 de studii clinice internaţionale. Are patru cărţi publicate ca autor principal, şase cărţi, în calitate de coautor, 10 articole în reviste indexate ISI Thompson-Reuters, în calitate de prim autor, 20 de articole ISI, în calitate de coautor. Profesorul Viorel Jinga afirma într-un interviu: „În domeniul meu de specialitate, propun realizarea unui grup format din medicii Spitalului Municipal şi diferiţi specialişti din Bucureşti, care au origini muscelene, folosind o reţea de comunicare pentru rezolvarea rapidă a transferului pacienţilor cu probleme grave de sănătate, a cazurilor complexe sau a celor la care diagnosticul devine greu de stabilit. Telemedicina, de asemenea, poate ajuta la îmbunătăţirea legăturilor între Spitalul Municipal şi principalele mari spitale din Bucureşti, utilizând suportul  diferitelor tipuri de telecomunicaţii, cu efecte pozitive în formarea şi educarea profesională în asistenţa medicală.”

Dintre toate realizările enumerate mai sus, profesionale, ştiinţifice, administrative, în cei 30 de ani de activitate, profesorul Jinga este iubit şi apreciat de întreaga comunitate pentru umanitatea lui. 

Preşedintele CJ, Dan Manu, a înmânat placheta de onoare

Placheta care-i conferă titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei Poienarii de Muscel i-a fost înmânată medicului Viorel Jinga de alt medic, Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş. „Sunt profund emoţionat, pentru că, în primul rând, sunt în comuna dumneavoastră, alături de domnul profesor universitar doctor Viorel Jinga, prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti. Pe aceste meleaguri muscelene s-au format, au crescut, au promovat şi au creat şcoli naţionale şi internaţionale de medicină mulţi oameni de valoare. Este greu să-i enumăr pe toţi, dar aş aminti pe academicianul Parhon, pe profesorii Fica şi Proca (tot în domeniul profesorului Jinga), profesorul universitar Ursea şi astăzi, la nici 60 de ani, „Cetăţean de Onoare” al Poienarilor de Muscel, marele profesor universitar doctor Viorel Jinga. Trebuie să vă spun că ne cunoaştem încă dinainte de a fi profesor, de a fi prorector, de a fi prodecan. Dacă nu săptămânal, cel puţin la două săptămâni, îi apelez telefonul mobil, în fiecare dimineaţă, este de găsit între orele 6.00 şi 7.00, pentru că după ora 7.00 intră în programul normal de clinică şi mai iese seara târziu, şi-l rog să vadă câte un pacient, care mai bate şi la uşa mea. Niciodată, acest om, nu domnul profesor, acest om nu a zis „nu”, că nu se poate, de fiecare dată a zis „da”. Ca apropiat, ca preşedinte de Consiliu Judeţean, îmi revine plăcuta onoare de a-i acorda această plachetă, care conferă titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei Poienarii de Muscel domnului profesor universitar doctor Viorel Jinga, pentru întreaga activitate desfăşurată în Medicină în folosul oamenilor. Eu mi-aş permite să spun: care, deocamdată, a fost desfăşurată, căci dânsul mai are multe de spus în lumea medicală.”, a fost cuvântul preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu.

Medicul Viorel Jinga a scris primul în Cartea de Onoare a comunei

Primul „Cetăţean de Onoare” de la Poienarii de Muscel, medicul Viorel Jinga, a primit şi din partea senatorului Şerban Valeca, fost ministru al Cercetării şi Inovării, diploma care-i atestă această calitate. „În numele Primăriei, în numele primarului şi al Consiliului Local îmi revine mie această onoare să vă înmânez diploma şi să vă felicit. Am auzit despre activitatea dumneavoastră prestigioasă trecută şi sunt convins că cea viitoare va fi şi mai bună.”, a spus fostul ministru.

După primirea distincţiilor, profesorul doctor Viorel Jinga, primul „Cetăţean de Onoare” al comunei Poienarii de Muscel, a scris şi primul în Cartea de Onoare a comunei.

 „Trebuie să fim mândri că ne naştem la ţară şi să nu ne ferim niciodată să spunem acest lucru”

La rândul său, medicul Viorel Jinga a ţinut să mulţumească comunităţii pentru titlul primit, dar şi familiei şi foştilor săi dascăli, care l-au îndrumat către învăţătură. „Domnule preşedinte Manu, doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori, doamnelor şi domnilor primari, viceprimari şi consilieri, dragi concetăţeni musceleni, un verset al Mântuitorului Iisus spune că, dacă vrei să fii mai mare între ai tăi, trebuie să fii slujitorul lor. Probabil că acest titlu, care mă onorează, înseamnă că am fost slujitorul tuturor, că i-am ajutat prin profesia mea, că am fost alături de oamenii suferinzi, că am avut uşa deschisă şi va fi în continuare pentru oricine vine pentru o problemă medicală. Am făcut şcoala generală aici, cu doamna învăţătoare Rufa, căreia îi datorez foarte multe, poate că de acolo, din ceruri, ne priveşte, după care, la Matematică şi la Română, i-am avut pe profesorii Cordea şi Matei, pe domnul profesor Ciocănea. Toţi aceşti dascăli m-au ajutat să merg mai departe, să intru primul la Liceul Sanitar, să termin ca şef de promoţie. Doresc să vă rog să vă împingeţi copiii la şcoală, pentru că se poate învăţa şi în comună, pot să ajungă mari şi copiii dumneavoastră, dar nu trebuie lăsaţi, ci împinşi de la spate, aşa cum a făcut mama mea, mamaia Niculina, aşa cum îi spune fiica mea, care a dat dovadă de o intuiţie extraordinară, de m-a îndrumat spre acest domeniu, împreună cu fratele meu, care slujea comunitatea, ca profesor de Matematică, dar care, din păcate, a plecat prea devreme în ceruri, de unde, poate, ne priveşte, şi tatăl meu, deci, familia rămâne elementul esenţial în orientarea în viaţă a copilului. Îmi desfăşor activitatea pe mai multe planuri. În domeniul medical mi-a fost expusă activitatea, în domeniul academic, ca prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie, încerc să ajut tinerii să discearnă ce este bine şi ce este rău, să înveţe temeinic, dar mulţi dintre ei, din păcate, pleacă în străinătate. În domeniul cercetării, în care domnul ministru Şerban Valeca şi-a desfăşurat activitatea, dânsul ştie ce proiecte de anvergură sunt la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Ultimul proiect, de un milion şi jumătate de euro, împreună cu cei din Islanda, în domeniul geneticii cancerului. Un alt domeniu de activitate este cel de management al spitalului. Am încercat la Spitalul Burghele, unde este foarte greu să duci tradiţia mai departe, pentru că profesorul Burghele a fost ministru şi rector, şi preşedintele Academiei şi, la nivel foarte mare, era „Meca” Urologiei Româneşti. De aici au plecat mulţi profesori în alte oraşe şi e foarte greu să se ducă această tradiţie mai departe. Încercăm să organizăm foarte bine activitatea, încât oamenii să vină cu plăcere la serviciu, să nu fie un sistem dictatorial. Doresc să mulţumesc consilierilor şi primarului pentru faptul că mi-au acordat această şansă. În general, ne naştem din dor, pentru că dorul de locurile natale ne bântuie oriunde. George Enescu spunea că, după două săptămâni, picioarele îl aduc singure acasă, în România. Fericirea se spune că se naşte la ţară, deci, este foarte important ca primarul şi consilierii să ducă mai departe tradiţiile comunei, pentru că trebuie să fim mândri că ne naştem la ţară şi să nu ne ferim niciodată să spunem acest lucru. Este foarte important să revenim pe meleagurile natale, acolo unde am văzut pentru prima dată bolta albastră a cerului. Atunci când ne naştem pe un plai de rai, cum este această comună, Poienari, întotdeauna, oriunde am merge, dorul de casă ne va aduce înapoi. Trebuie să rămânem cu rădăcinile adânc înfipte pe acest pământ, pământ care ne-a dat seva din care am crescut, care ne-a dat apa cu care ne-am hidratat şi am putut să ajungem în condiţii foarte bune. Mulţumesc tuturor celor prezenţi, mulţumesc consilierului Floroiu, care a pus pe Facebook o postare, care a strâns foarte multe vizualizări, şi asta înseamnă că cei care au citit au aflat despre această comună minunată, Poienarii de Muscel.”

Orchestra şi cei prezenţi i-au cântat lui Viorel Jinga „La mulţi ani!” Şi primarul localităţii a primit de la Dan Manu o plachetă de excelenţă, în semn de totală apreciere pe care Consiliul Judeţean Argeş o are faţă de comunitatea de aici, dar şi o diplomă de excelenţă, pentru dezvoltarea comunităţii locale şi păstrarea tradiţiilor argeşene, de la prefectul Emilian Dragnea. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!