Câmpulungul, din nou pe harta internaţională a traficului de carne vie
Câmpulungul a fost întotdeauna un oraş celebru. Celebru prin cultura şi istoria sa, prin oamenii de valoare pe care i-a dat de-a lungul existenţei sale, prin autoturismele de teren ARO, prin ţuica şi brânza de Muscel, prin Băile „Kretzulescu” şi lista ar putea continua. Toate acestea, însă, sunt de domeniul trecutului. Acum, „târgul de sub Mateiaş” este faimos prin numărul de proxeneţi şi prostituate, care au luat calea Occidentului şi care au făcut din zona Muscel un punct de referinţă pe harta internaţională a traficului de carne vie, făcând să se vorbească despre Câmpulung ca despre un oraş al proxeneţilor. Din 1999 şi până în prezent, „mascaţii” şi-au făcut tot mai mult simţită prezenţa în urbea noastră, dejucând planurile mai multor clanuri infracţionale. Ieri dimineaţă, oamenii legii au lovit din nou pe tărâmul infracţionalităţii din Câmpulung, reuşind destructurarea unei alte grupări specializate în trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani, care acţiona în colaborare cu alte trei clanuri din Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, pe relaţia România, Marea Britanie, Belgia, Elveţia, Germania, Cehia şi Spania.
Echipă comună de anchetă
„Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. -Serviciul Teritorial Piteşti, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., au efectuat 71 de percheziţii domiciliare pentru probarea activităţii infracţionale a 52 de persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de trafic de persoane în vederea exploatării sexuale, proxenetism şi spălare de bani. Acţiunea se înscrie într-o serie mai amplă de activităţi desfăşurate în cadrul Echipei Comune de Anchetă constituite între autorităţile judiciare din România, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Regatul Belgiei. Pentru probarea activităţii infracţionale a celor patru grupuri infracţionale organizate, s-a acţionat coordonat în România, Marea Britanie, Belgia, Elveţia şi Cehia, fiind efectuate 20 de percheziţii domiciliare. Activitatea infracţională se desfăşura atât în România, cât şi în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Belgia, Elveţia, Germania, Cehia şi Spania.”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române. La Câmpulung, mascaţii au descins în mai multe locaţii din cartierele Vişoi şi Schei, dar şi în zona Pieţei Centrale, vizate fiind domiciliile unor persoane asupra cărora planează acuzaţii de proxenetism, trafic de persoane şi spălare de bani, printre care şi oameni de afaceri, unul cu implicare directă şi în fotbalul local.
35 de suspecţi duşi la audieri
Potrivit comunicatului Poliţiei Române, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2009, membrii celor 4 grupuri infracţionale, inclusiv cel din Câmpulung, ar fi recrutat prin inducere în eroare sau ar fi determinat mai multe tinere în vederea practicării prostituţiei în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza). Banii astfel obţinuţi ar fi fost folosiţi la cumpărarea de bunuri pe numele proxeneţilor sau pe numele unor persoane din anturajul acestora. Din cercetările efectuate au rezultat indicii că persoanele în cauză ar fi obţinut din activitatea infracţională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare obţinând circa 5.000.000 de euro. În urma percheziţiilor efectuate la membrii grupării de pe teritoriul României, au fost depistaţi 35 dintre membrii grupărilor, care au fost aduşi ulterior la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Piteşti în vederea dispunerii de măsuri legale. Oamenii legii au ridicat 151.910 euro, 170.483 de lei, 30.100 de franci elveţieni, 720 de dolari americani, 3.800 de coroane suedeze, 24 de laptop-uri, 92 de smartphone-uri, 9 tablete, 500 de grame de aur, în bijuterii, un grinder, un pistol cu aer comprimat ţi 4 cartuşe de carabină, deţinute ilegal, 34 de ceasuri de lux, în valoare estimată de circa 210.000 de euro. De asemenea, s-a instituit sechestru asigurator pe 2 terenuri (estimate la circa 100.000 de euro), 8 autoturisme de lux (estimate la 200.000 de euro) şi 8 imobile (calculate la 1.200.000 de euro). Suportul operaţional şi financiar necesar constituirii şi desfăşurării activităţilor operaţionale aferente acestei echipe a fost asigurat de Eurojust, în timp ce Europol a facilitat schimbul de informaţii între statele implicate prin organizarea de întâlniri operaţionale şi a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezenţa unui birou mobil în România, pe durata acţiunii. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul I.P.J. Argeş şi al jandarmilor. Cu sau fără paravan, cea mai veche meserie din lume îngroaşă în continuare buzunarele proxeneţilor câmpulungeni. Unii dintre ei pot ajunge să câştige, în medie, 10 mii de euro pe lună, poate, chiar mai mult. Mai ales dacă scot la mezat studente şi minore. În multe dintre cazuri, situaţia financiară precară le împinge pe multe dintre fete să accepte orice umilinţă. „E.M.”