11.6 C
Campulung Muscel
24/05/2024

În cazul „stăpânilor de slugi” de la Berevoeşti, De frică, sclavii au cerut protecţie

Miercuri, 31 mai, la Tribunalul Argeş a fost termen în două procese ale „stăpânilor de sclavi” de la Berevoeşti, în care sunt cercetaţi pentru trafic de persoane 14 romi. Părţi vătămate şi părţi civile s-au constituit, în aceste cazuri, 13 persoane care au fost ţinute prizoniere în cătunul de la Gămăceşti. Cei care trebuie să depună mărturie în procese, părţi vătămare sau martori, au cerut instanţei să fie audiaţi în sistem audio-video, de teamă să dea ochii cu cei care i-au chinuit. Procurorul de caz de la DIICOT are sarcina să efectueze de urgenţă cercetări şi să stabilească dacă este cazul ca aceştia să fie protejaţi.

Dosarele judecate pe 31 mai îi au ca inculpaţi pe Petre Grancea, zis „Tomogeac”, Laurenţiu Grancea, Alin Grancea, zis „Cătălin Putinică”, Ilie Valentin Furdui, zis „Muşeteşti”, Traian Păun, Costinel Bădală, Florin Feraru, Traian Păun, reţinuţi la Penitenciarul Mioveni, şi femeile Petruţa Minuca Păun, Vasilica Păun, Maria Grancea, Cerasela Onică, Ancuţa Mariana Feraru şi Vasilica Grancea, aflate în arest la domiciliu. Iar cei care au fost asupriţi sunt părţi vătămate sau civile: Ion Cristinel Bratu, Daniel Arsene, Ioan Bădescu, Marcel Stan, Gheorghe Daragiu, Costel Neagoe, Lucian Gojnea, Marian Cotigă, Ion Mita, Constantin Rafailă, Ştefan Mărunţelu, Constantin Gerea.

 „Nuţu” a slugărit la familia lui „Tomogeac” până a murit

Unul dintre romii cercetaţi, Petre Grancea, zis „Tomogeac” este cel care a racolat un sclav, pe „Nuţu”, acesta fiind ţinut în perioada 2011 – 2015, când a murit la pădure, în condiţii suspecte. Acesta nu era numele lui real, însă oamenii legii nu au reuşit nici până la această dată să îi afle identitatea. Ceea ce au reuşit să descopere, însă, de la martori, procurorii DIICOT Piteşti, au fost detalii terifiante ale vieţii lui „Nuţu”, în perioada în care acesta a fost sclavul familiei lui „Tomogeac”. „Nuţu” a fost recrutat în anul 2011, prin constrângere şi profitându-se de starea lui de vulnerabilitate, chiar de Petre Grancea, în apropierea gropii de gunoi din Costeşti. Ţiganul, aflat cu obişnuitele „afaceri” cu lemne prin zonă, l-a observat pe bărbat căutând prin gunoaie o bucată de pâine şi a văzut repede în el viitorul sclav. S-a apropiat şi i-a propus să vină la el, la Gămăceşti, unde, în schimbul muncii prestate, va primi de mâncare şi un loc în care să doarmă, iar acesta a fost de acord. Astfel, din 2011 şi până în noiembrie 2015, când a murit, membrii familiei Grancea l-au folosit pe „Nuţu” la diferite munci în gospodărie, la spălat de rufe, măturat sau la cerşit şi l-au bătut cu pumnii şi picioarele atunci când acesta nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor „stăpânilor” sau nu le plăcea cum mătura. Bietul om a reuşit să fugă de câteva ori, însă a fost prins de fiecare dată de călăii lui, care se dezlănţuiau şi mai tare, pedepsindu-l corporal pentru îndrăzneala lui de a-şi recăpăta libertatea. „Nuţu” dormea în grajdul animalelor şi primea de mâncare o pâine uscată pe zi şi, foarte rar, o bucată de carne rămasă de la masa asupritorilor, iar, iarna, era obligat să stea în zăpadă dezbrăcat şi era stropit cu apă rece, spre amuzamentul romilor. Persoana vătămată „Nuţu” nu a putut fi identificată nici până la acest moment, cu toate că s-a făcut o expertiză genetică judiciară. La Secţia de Poliţie Schitu Goleşti, la care este arondată comuna Berevoeşti, au fost înregistrate două lucrări penale, una având ca obiect persoana cu identitate necunoscută, iar cea de-a doua, cadavrul cu identitate necunoscută. După cum au stabilit anchetatorii, bărbatul necunoscut a decedat la 1 noiembrie 2015, în timp ce se afla pe munte, unde plecase ca să aducă lemne. El nu mai poate să vorbească şi să povestească chinurile prin care a trecut. În locul său, povestesc martorii, alţi sclavi aflaţi în slujba lui „Tomogeac”, care au trecut prin situaţii mai mult sau mai puţin asemănătoare.

Membrii familiei lui „Tomogeac” sunt acuzaţi că au avut un comportament inuman şi asupra altor sclavi, care, din fericire, sunt în viaţă, pe care îi loveau, îi ameninţau şi îi obligau să presteze munci umilitoare.

Cinci inculpaţi şi-au recunoscut vina

Chiar dacă asupritorii au fost arestaţi şi deferiţi justiţiei, părţile vătămate, care au fost citate ca martore în procese, se tem că rudele inculpaţilor i-ar putea ataca, pentru a se răzbuna. De aceea au cerut protecţie la ultimul termen al proceselor, iar magistraţii au solicitat procurorului să constate dacă este necesară asigurarea protejării. Cauzele au fost amânate pentru 28 iunie. 

În plus, într-unul dintre dosare, cinci inculpaţi: Traian Păun, Florin Feraru, Ancuţa Mariana Feraru, Traian Păun (tatăl) şi Vasilica Păun şi-au recunoscut vina şi au solicitat judecarea după procedura simplificată. Dar magistratul de cauză a apreciat că nu se impune disjungerea cauzei, urmând ca, în cazul unei eventuale condamnări, cei trei inculpaţi să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime.

Pentru înfăţişarea de la sfârşitul lunii, instanţa a citat mai mulţi martori: Mădălin Velcea, Vasilian Dragoş Grancea, Toma Cătălin Milea, George Bratu, Mihai Tiberiu Onică, Ion Anghel, Vasile Furdui şi Roger Cristian Safta. „E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!