Nici că se putea un cadru mai potrivit pentru desfăşurarea unei competiţii internaţionale pe teme de justiţie precum ambianţa somptuoasă oferită de clădirea Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, unde, în mod inspirat, a fost mutată acţiunea găzduită la ediţiile precedente de oraşe cu rezonanţă pentru cetăţenii Europei. Din 2017, Câmpulungul se alătură unor gazde cu notorietate, precum Haga, graţie acceptării municipiului nostru ca organizator al unui eveniment cu titlu de premieră naţională. Edificiul istoric, cu aer regal, a trecut prin pregătiri fără precedent în trecutul său recent, fiind nevoie, pe lângă amenajarea sălilor destinate confruntărilor între „acuzare” şi „apărare”, roluri în care au intrat pe rând reprezentanţii celor şase ţări implicate în această captivantă provocare, de organizarea unor ceremonii, de debut şi final, pe măsură. Adăugăm emoţiilor fireşti ale amfitrionilor locali, ca acţiunea să decurgă impecabil, agenda pregătită pentru umplerea timpului liber, între probele de concurs, care a cuprins turul municipiului, vizite la muzee, recepţia oferită de primarul Liviu Ţâroiu, vizite la Castelul Peleş şi Castelul Bran, prânzul servit la Sinaia, o vizită la Curtea de Argeş, un superb spectacol oferit colegilor din afară de elevii de la „Carol I”, în amfiteatrul şcolii, ca să punctăm doar secvenţele esenţiale ale programului. Ceea ce s-a întâmplat în intervalul 1-7 iunie a constituit o veritabilă încercare pentru conducerea colegiului, întrucât a avut misiunea, deloc uşoară, de a impresiona invitaţi care au văzut lumea. Lumea occidentală, civilizată, care trăieşte după standarde superioare celor din România şi Câmpulungul care, odată transformat în oraşul pe care ni-l dorim, poate primi cu fruntea sus vizitatori de talia celor cărora le datorăm promovarea pe care, cu siguranţă, o vor face zonei noastre.
Prin „Mout Court Europe 2017”, un plus de valoare adus anului aniversar: 150 de ani de la înfiinţarea şcolii
Acţiunea anunţată a se derula la Câmpulung încă de vara trecută, când, în cadrul festivităţii oficiale a Zilelor Municipiului, avocatul Brânduşa Popescu a dat vestea cea mare, a fost sprijinită de municipalitate, care a înţeles cât de necesare sunt pentru noi astfel de manifestări cu participare internaţională. Este o şansă extraordinară pentru localitatea noastră de a se auzi despre aceste meleaguri în străinătate, datorită unor tineri care, în mod cert, au trăit o experienţă memorabilă, atât în cadrul competiţiei care i-a reunit aici, cât şi în afara ei, fiind pregătit pentru ei un program de recreere bogat în vizite şi deplasări.
Sobrietatea atmosferei ce a domnit în săptămâna de confruntări aprinse între elevii cu veleităţi de viitori magistraţi şi avocaţi a fost amplificată de cele două ceremonii ţinute în splendidul amfiteatru al colegiului, considerat de cunoscători în domeniu printre cele mai frumoase clădiri de învăţământ din Europa. „Suntem onoraţi să avem şansa de a găzdui un eveniment atât de important precum „Mout Court Europe 2017” în anul în care sărbătorim 150 de ani de existenţă a şcolii noastre. Istoria şcolii noastre este direct legată de domnia Majestăţii Sale Carol I, o figură emblematică în istoria poporului român. Pentru a construi această şcoală, regele a oferit 12.000 de galbeni, pentru un edificiu menit a da învăţători localităţilor rurale. Proiectul pe care îl lansăm astăzi (n.r. 2 iunie) se înscrie în aceeaşi linie a porţilor deschise, care a fost promovată de şcoală şi dascălii săi încă de la înfiinţare. Un proiect care se bazează pe educaţia civică şi drepturile omului, un proiect care promovează justiţia internaţională şi valorile democratice ale statului de drept înseamnă pentru noi un pas uriaş, o provocare educaţională de excepţie. Sperăm să-i facem faţă cu bine.”, şi-a exprimat directorul George Radu încrederea în reuşita evenimentului, care, într-adevăr, a fost un succes din toate punctele de vedere. Nici nu avea cum să fie altfel la volumul uriaş de eforturi, pregătiri şi consumul emoţional de proporţii, pentru ca gazdele să iasă bine în ochii invitaţilor.
Câmpulung şi „Carol I” au primit oaspeţi de seamă nu numai din Europa. Debra Lesser, director al Centrului de Resurse Juridice de la New York, şi prof.univ.dr. Jaap de Zwaan, profesor de Drept European la Universitatea Erasmus din Rotterdam, au acceptat să fie alături de organizatorii câmpulungeni ai prestigioasei competiţii europene, unica de acest fel care a avut loc în România.
Prof.univ.dr. Jaap de Zwaan, fost decan al Facultății de Drept din cadrul Universității olandeze şi fost director al Institutului de Relații Internaționale Clingendael de la Haga, a susţinut, în ultima zi a evenimentului, o conferinţă şi, totodată, o dezbatere pe teme legate de Uniunea Europeană şi viitorul ei, graţie calităţii de autor al tratatelor care au stat la baza înfiinţării UE. Un rol esenţial în mijlocirea organizării concursului la Câmpulung îl au Cristina Cristescu, director executiv al Fundaţiei „Olanda – România”, şi preşedintele Jaapjan Rijlaarsdam. În decursul celor 15 ani, de când durează colaborarea Colegiului „Carol I” cu fundaţia amintită, „domniile lor sunt deschizători ai porţilor Europei pentru cei peste 1.000 de elevi ai şcolii noastre, care au participat la proiecte europene iniţiate de Fundaţia „Olanda – România”.”, a adăugat directorul George Radu, susţinut, la ceremonia de primire a delegaţiilor străine, de primarul Liviu Ţâroiu, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi colegi, directori de şcoli şi profesori.
Din motive obiective, cei doi n-au putut fi prezenţi la ceremonia de deschidere a evenimentului, însă, graţie tehnologiei moderne, Cristina Cristescu a transmis live un mesaj dedicat organizatorilor şi musafirilor lor. Însă cei doi lideri ai fundaţiei au fost părtaşi celor mai palpitante episoade ale „Mout Court Europe 2017” din programul zilei de marţi, 6 iunie. S-a alăturat cu toată deschiderea de a susţine o iniţiativă de dorit să se repete şi în alte domenii, nu numai pe teme de Drept, preşedintele Judecătoriei Câmpulung, Alina Austrianu, instituţia fiind cadrul de desfăşurare a celei de-a patra zi a concursului. Fiind nelucrătoare ziua de luni, 5 iunie, instanţa a fost pusă la dispoziţia combatanţilor beneficiari ai „logisticii” reale a proceselor judecate în municipiu. În afară de a le fi gazdă invitaţilor din afara ţării, judecătorul Alina Austrianu s-a implicat cu sprijin de specialitate în desfăşurarea competiţiei de gen. Un ajutor similar a existat şi din partea Judecătoriei Piteşti şi a Baroului Argeş, instanţele având reprezentanţi în cadrul comisiilor de evaluare a concursului, alături de reputaţi specialişti în domeniul dreptului internaţional.
Polonia, câştigătoare în 2017, urmată de Rusia şi România
Amploarea „Mout Court Europe 2017” a fost asigurată prin numărul mare de elevi, profesori şi jurişti care au instruit loturile implicate în susţinerea pledoariilor, a căror consistenţă a argumentaţiei a contribuit decisiv la departajarea aspiranţilor la titlul de câştigător. S-au aliniat la startul ediţiei câmpulungene a manifestării de tradiţie Bulgaria, Olanda, Polonia, Rusia, Suedia şi, bineînţeles, România, prin echipajul Câmpulungului, coordonat de Brânduşa Popescu. Potrivit materialului de prezentare a acţiunii care se adresează elevilor de liceu, „cazul de drept penal internațional disputat la Câmpulung a fost scris în cooperare cu Tribunalul Penal Internațional de la Haga și a fost pus la dispoziție de Debra Lesser, directorul Centrului de Resurse Juridice de la New York.”
La sfârşitul celor patru runde a câte trei procese, prin care au trecut delegaţiile celor şase state participante, pe parcursul cărora au experimentat atât rolul „acuzării”, cât şi pe cel al „apărării”, reprezentanţii Poloniei şi ai Rusiei s-au dovedit mai inspiraţi de Themis, purtătoarea balanţei dreptăţii, ajungând să-şi dispute finala. Polonezii au fost declaraţi câştigătorii ediţiei 2017 a prodigioasei întreceri de procese simulate. După Rusia, poziţionată pe locul II, s-a situat România, ocupanta locului III, în a cărei echipă se află „cel mai bun procuror”, Luiza Maria Şofri Duţescu. Se cuvine a-i aminti şi pe colegii săi, cărora li se datorează onorantul rezultat al Câmpulungului: apărare – Teodora Pătrășcan, Vlad Popescu, Magdalena Enache (rezervă Teodora Savu); acuzare – Horia Bârloiu, Șerban Florescu, Luiza Șofri Duțescu (rezervă Olivian Stoica), încurajaţi, cu sfaturile şi experienţa lor, de doi foști participanți la interesantul proiect internațional, Ciprian Boboc și Mihai Șofri Duțescu.