5.5 C
Campulung Muscel
19/03/2025

Dâmbovicioara a deschis seria Zilelor Comunelor cu o petrecere pe cinste

Dâmboviciorenii şi-au oferit duminică, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, o zi de neuitat, în care şi-au sărbătorit aşezarea, în cadrul unei ediţii reuşite a evenimentului „Tradiţie şi Legendă”. A fost o ediţie reuşită, pentru că a fost o ediţie muncită. Şi au muncit pentru Ziua Dâmbovicioarei oamenii ei, aşa cum este normal, nu cum se procedează la cei mai mulţi, care pun în braţele unui intermediar organizarea manifestării destinate celebrării comunei. La capăt de Muscel, oameni pasionaţi, implicaţi an de an în pregătirea unei acţiuni axate pe ce au mai valoros locuitorii unei zone turistice, beneficiare a recunoaşterii naţionale a acestui statut, dau şansa artiştilor locali să-şi etaleze bogăţia din lada de zestre, dar, mai ales, talentul exprimat prin cântec şi joc. Oamenii Dâmbovicioarei au primit, în zi de sărbătoare, oaspeţi din rândul oficialităţilor politice şi din administraţia publică, fiind prezentă cu un salut şi o plachetă aniversară din partea Consiliului Judeţean, potrivit uzanţelor, vicepreşedintele Simona Brătulescu. Ca reprezentant al zonei în Parlament, senatorul Gheorghe Marin a zăbovit ore bune la evenimentul care s-a situat, în fiecare an, deasupra multora din aceeaşi categorie ţinute pe teritoriul Muscelului. Rucărul, prin amploarea manifestărilor de „Expopastoralis”, ce-i întrece pe dâmbovicioareni, care au reuşit, prin calitate, bun simţ, decenţă, respect pentru trecutul care oferă soluţia eliminării vulgarului din prezent, să-i lase pe mulţi în urmă la acest capitol. Aşadar, duminică, într-o zi de mare însemnătate pentru ortodoxie, la Dâmbovicioara, lumea a petrecut împreună cu consătenii înzestraţi fie cu voci deosebite, fie cu plăcerea dansului în sânge, dar au avut şi invitaţi de soi: Lorena Toma, managerul Casei de Cultură Bascov, coregrafii Dorin Oancea şi Marian Stănoiu, alături de Ansamblul „Doina Bascovului”, condus de dirijorul Cătălin Iancu.                 

Comună turistică de interes naţional

Ce-i face speciali pe muntenii de la margine de Muscel când vine vorba de a ţine Ziua Comunei? Înţelepciunea de a oferi publicului lucruri de care au uitat ori s-au îndepărtat, într-o realitate invadată de prea mult ordinar. Ca la precedentele ediţii, şi de această dată, spectacolul a fost dublat de expoziţia tradiţională care înviorează locul sărbătorii. Pensiunilor din zonă, prezente cu preparate culinare realizate în bucătăriile proprii, li s-au alăturat vecinii rucăreni de la Asociaţia „RegalIa”, care au avut un stand îmbelşugat, plin de savoare. Punctăm din nou un lucru care la alţii nu se întâmplă, de parcă n-ar exista colaborare între administraţiile locale: primarul Ionel Dulamă, împreună cu fiica sa, Simina, care este şi preşedintele Asociaţiei „RegalIa”, a venit cu o delegaţie consistentă de rucăreni, care au făcut atmosferă la propriu. Aşadar, i-au susţinut pe organizatorii Zilei Dâmbovicioarei nu numai prin prezenţa lor constantă în cadrul expoziţiei, dar au dat startul jocului, cu o horă săltăreaţă, atunci când pe scenă au urcat micii artişti din Grupul „Etno” de la Complexul de Servicii pentru Copilul în Dificultate Rucăr. Un gest frumos pe care n-am sesizat ca alt primar să-l fi făcut la sărbătoarea unui coleg, unde, de obicei, omologii acestuia nu participă decât împinşi de la spate… politic. 

Primarul Dumitru Secăreanu a urcat pe scenă alături de viceprimarul Ion Dorin Olteanu şi secretarul Marian Avram, pentru ca sătenii să-l perceapă ca pe un membru al unei echipe, care, printre obiectivele de îndeplinit pentru localitate, a avut unul mai arzător decât celelalte. „Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru ziua frumoasă şi surpriza plăcută pe care ne-o face: să nu plouă. Este a zecea ediţie a Zilei Comunei, dar, totodată, să nu uităm proiectul european pe care l-am realizat acum cinci ani, „Tradiţie şi Legendă”, un proiect pe care l-am dus la bun sfârşit. Prin proiectele pe care le-am derulat, Dâmbovicioara, din mica localitate cu o suflare de o mie şi ceva de locuitori, a fost clasificată staţiune turistică de interes naţional. A fost o muncă titanică, pentru care mulţumesc aparatului propriu al Primăriei, aflat într-o ipostază pe undeva neplăcută, ca în anii trecuţi, fiind antrenat în proiecte îndeplinite, ale căror rezultate şi-au spus cuvântul. Vreau să mulţumesc Asociaţiei „Clubul Prieteniei”, doamnei Carmen Bârloiu, care, graţiei sufletului de mamă, întotdeauna, a dat un impuls tineretului, viitorul nostru.”, a afirmat primarul de la Dâmbovicioara, care n-a omis să prezinte public meritul Ralucăi Busioc şi Costinei Pantea, de la Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara, „motorul” celor mai multe dintre acţiunile legate de obiceiuri, port popular, îndeletniciri din gospodăria ţărănească, gastronomie şi reţete străvechi de bucate, la care apelează inclusiv deţinătorii de pensiuni, ca să-şi păstreze clienţii şi să atragă alţii noi.  

În programul artistic şi-au găsit loc toate generaţiile, de la ţâncii de grădiniţă, pregătiţi de educatoarea Loredana Vorovenci, elevii Şcolii Gimnaziale Podu Dâmboviţei, coordonaţi de directoarea Mădălina Mazăre, dansatorii senzaţionali din Ansamblul „Oratia”, până la senioarele localităţii, din Grupurile vocale „Podencele” şi „Dâmbovicioara”. Cu toţii au fost răsplătiţi cu diplome de participare înmânate de viceprimarul Olteanu. „E.M.” 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!