13 C
Campulung Muscel
02/12/2023

Aleşii de la Schitu Goleşti nu pot suporta costurile cu autospeciala de pompieri

Cu o lună întârziere faţă de hotărârea adoptată în 2016, şi în 2017, aleşii de la Schitu Goleşti au fost de acord ca membrilor S.V.S.U. să li se acorde compensaţii băneşti pentru timpul consumat la acţiunile specifice, conform pontajului întocmit de şeful Serviciului. Gheorghe Nicoară, cel care coordonează Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comună, a fost prezent la şedinţa din 28 februarie 2017, prezidată de consilierul Florian Pătraşcu, în cadrul căreia s-a aprobat hotărârea în favoarea sa şi a colegilor, pentru a oferi explicaţiile necesare. Norma prevede că respectiva compensaţie bănească „se acordă pentru ora/orele de lucru prestat la intervenţie şi se calculează la salariul minim pe economie în plată la data acordării.” Legiuitorii au luat în calcul şi situaţia în care, în timpul anului, nu sunt situaţii de intervenţie, caz în care facilităţile fiscale vor fi justificate prin alte activităţi prevăzute în programul serviciului. Hotărârea luată cu unanimitate de voturi, cei 15 consilieri votând-o fără obiecţii, mai stabileşte că „sumele necesare acordării compensaţiilor băneşti vor fi prevăzute în bugetul local al anului 2017, care se asigură atât din taxa specială instituită, cât şi din bugetul local şi vor fi în cuantum de până la 6.000 lei.”

Consiliul cere pompieri voluntari mai tineri, fiindcă actualii, în majoritate, sunt pensionari 

Subiectul a fost discutat în plen, existând câteva recomandări, mai degrabă, decât nelămuriri din partea unor aleşi, care au reluat propuneri lansate şi în trecut responsabilului S.V.S.U., cum este cea vizând împrospătarea unităţii cu persoane mai tinere. Primele precizări legate de stimularea componenţilor Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, care, până în acest an, au constat în crearea unor posibilităţi de scutire de la plata unor obligaţii faţă de bugetul local, i-au aparţinut primarului Vasile Tudorel Miriţă: „Vă propun acordarea unor compensaţii băneşti membrilor S.V.S.U. proporţional cu numărul de ore de lucru prestat la intervenţii sau alte activităţi prevăzute în programul serviciului, sume care se achită din bugetul local şi din taxa specială, diferenţiat, pe categorii de funcţii, în baza pontajului întocmit de şeful S.V.S.U., Gheorghe Nicoară. Plata unei ore de muncă se calculează la salariul minim pe economie la data efectuării plăţii.” 

Şeful Executivului a avut o remarcă referitoare la capitolul dotări ale serviciului. „Echipa S.V.S.U. este dotată cu echipament de protecţie, însă ar fi necesară şi o autospecială pentru stingerea incendiilor. Însă cheltuielile care se generează cu mentenanţa, şofer şi carburant sunt extrem de costisitoare şi nu pot fi susţinute din bugetul local.”, a adăugat acesta. 

Consilierul Florian Pătraşcu a reluat o idee exprimată în forul legislativ al localităţii şi cu alte ocazii: prezenţa în echipa pompierilor voluntari ai comunei a multor pensionari şi persoane în vârstă, care, în opinia lui, ar trebui înlocuite cu tineri. Problema lui Gheorghe Nicoară, din câte a lăsat acesta să se înţeleagă, este că nu găseşte bărbaţi tineri disponibili să se alăture serviciului. „Aş dori să adresez o rugăminte şi membrilor Consiliului Local ca, în situaţia în care cunosc băieţi mai tineri, care doresc să facă parte din echipa de voluntari a comunei, să-mi comunice numele acestora, pentru a fi contactaţi şi înscrişi în echipă.”, a afirmat acesta. Fostul primar Marciel Palaghiu a recomandat actualilor edili să aibă în vedere şi încheierea de asigurări pentru componenţii S.V.S.U., propunere completată de colegul de partid al acestuia, Ion Solomon: „Trebuie încheiate asigurări pentru toţi membrii S.V.S.U., pentru a fi evitată orice neplăcere. La mine la firmă, se plătesc anual 2.600 lei pentru un număr de 60 de angajaţi. Dacă asigurările se încheie la pachet şi nu pentru fiecare persoană în parte, suma achitată asiguratorului este mult mai mică.”

Revenind la tema discutată, Gheorghe Nicoară i-a informat pe finanţatori că, în fiecare an, le-au fost acordate facilităţi pompierilor voluntari, în caz contrar, refuzând să mai participe la acţiunile serviciului. „De altfel, fiecare serviciu din judeţ acordă diferite bonificaţii.”, a adăugat acesta. Respectivele bonificaţii se vor acorda, potrivit afirmaţiilor primarului Miriţă, în funcţie de numărul de ore pe care îl generează fiecare intervenţie în parte. Dar mai multe vor fi aflate la şedinţa din aprilie, când se va pune la dispoziţia Consiliului Local tabelul complet cu membrii S.V.S.U. „Dacă, în decurs de un an, nu vor fi situaţii în care este necesară intervenţia membrilor S.V.S.U., propun ca din sumele alocate în buget să se plătească participarea membrilor la şedinţele lunare, dar şi participarea acestora la activităţile de informare a cetăţenilor.”, a conchis Ion Solomon

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!