De teama îngheţului, unii săteni nu mai închid cişmelele. Alţii se plâng că nu mai au apă de o săptămână
La începutul săptămânii, după colegul de la Schitu Goleşti, care a debutat anul cu un mini-raport în mediul virtual destinat plătitorilor de taxe şi impozite din comună, şi omologul său de la Rucăr a procedat într-o manieră asemănătoare. Ionel Dulamă şi-a axat mesajul pe cele mai importante puncte ale agendei de lucru a acestui an: alimentarea cu apă potabilă, care va continua, nefiind finalizată anul trecut, canalizarea, pentru care s-au perfectat documentele necesare, proiectul şi contractul, lucrări urmate de reabilitarea infrastructurii rutiere şi pietonale, în cadrul investiţiei naţionale de modernizare a Drumului Naţional 73. Cu siguranţă, administraţia publică locală de la Rucăr mai are şi alte obiective pentru anul în curs, dar cele enumerate sunt prioritare.
„Investiţia de alimentare cu apă potabilă a însemnat introducerea subterană a conductei şi pe lângă DN 73 Piteşti – Braşov, în zona Rucăr. Am obţinut avizul favorabil de la Compania de Drumuri Naţionale pentru a putea efectua această lucrare, aviz care, din păcate, a fost suspendat pentru perioada 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017, conform legislaţiei specifice. Astfel, din cei aproximativ 33 km de conductă de alimentare cu apă, prevăzuţi în proiect şi în contract, s-au introdus 31 km de conductă. De asemenea, avem un proiect şi un contract semnat cu finanţare asigurată pentru realizarea a două staţii de epurare şi introducerea conductelor de canalizare, lungimea acestora fiind de aproximativ 34,5 km. Investiţia implică noi săpături pe lângă şoseaua naţională, până la ultimele case din zonele Plescioare şi Luncă, iar avizul Companiei de Drumuri Naţionale este obligatoriu. După ce aceste lucrări vor fi realizate, în cadrul investiţiei naţionale de modernizare a DN 73, care străbate şi comuna Rucăr, se va proceda la refacerea şi modernizarea trotuarelor, rigolelor şi bordurilor de lângă şoseaua naţională, aceste lucrări fiind strict în sarcina acestora, cu cheltuieli prevăzute în bugetul lor, aşa cum s-au derulat şi pe tronsonul Câmpulung – Piteşti. Pavelele şi bordurile realizate în zona staţiei de autobuz din centrul comunei Rucăr s-au executat pe cheltuiala unor investitori privaţi din localitate, fără a exista cheltuieli materiale din bugetul public. Această lucrare s-a făcut în zona de lângă Pârâul Râuşor, unde nu sunt locuinţe şi unde nu vor fi efectuate săpături pentru introducerea de utilităţi (apă şi canalizare), ca în zona limitrofă DN 73 aflată în jurisdicţia Companiei Drumurilor Naţionale.”, arată primarul Ionel Dulamă, cu precizarea că stă la dispoziţia cetăţenilor pentru prezentarea oricărui document care îi interesează şi pentru informaţii care fac obiectul transparenţei decizionale.
După apă, asfaltarea Săticului este dorinţa multora dintre rucăreni
Expunerea lui Ionel Dulamă a fost urmată de reacţia cetăţenilor, unii mulţumiţi, alţii nemulţumiţi, inclusiv în chestiunea apei. De pildă, Virgil Ancu se manifestă sceptic în privinţa interesului pe care l-ar stârni contribuabililor consultarea documentelor Primăriei. „Noi dorim ceva mult mai simplu: APA! Dar se pare că este mult peste puterile acelor documente!”, scrie el, la scurt timp după apariţia explicaţiilor primarului pe pagina sa de Facebook. În timp ce Elena Bordea i se plânge acestuia că n-are apă de o săptămână. „Nu uitaţi de zona Lunca, alimentarea cu apă este inexistentă. De sâmbătă seara, ce se întâmplă? Aplicaţi amenzi consumatorilor care lasă apa să se irosească doar ca să nu îngheţe o pompă pe care, oricum, majoritatea nu o folosesc.”, este propunerea lui Robert Ghidan, urmată de lămuririle lui Radu Florin Bentea: „E simplă treaba, Robert! Să pună apometre! Nu faptul că lasă lumea cişmelele să curgă ca să nu îngheţe e problema! Sistemul de alimentare, că doar eşti inginer. Ce naiba! Ne pică apa în cap. Nu o scoatem de la vreo 300 m adâncime. Mai sunt şi „vane” care se închid cu bună voie.”
El mai are o obiecţie legată, de data aceasta, de o lucrare de reparaţie stradală: „(…) Vis-a-vis de “trotuarul pietonal” de lângă Profi, chiar dacă e făcut din “sponsorizare”, sunt curios dacă Primăria comunei Rucăr are autorizaţie de construcţie de la ISC! P.S. Se cunoşteau condiţiile impuse de CNADNR că, după data de 15 noiembrie, nu se mai efectuează niciun fel de lucrări pe DN! De ce nu aţi dat dispoziţie să se facă lucrările pe raza DN-ului din vară şi nu mai avea nimeni de suferit? Apropos, bordurile de peste drum de Primărie arată jalnic!”
Câţiva consăteni i-au reamintit primarului Dulamă de o mai veche promisiune, asfaltarea Săticului, şi chiar îşi exprimă voalat speranţa că edilul şef are un proiect „încă nemediatizat” pentru acest sat al comunei.