4 C
Campulung Muscel
08/12/2024

Primarul de la Schitu Goleşti îi invită pe săteni să facă propuneri pentru bugetul anului 2017

La două zile după ce şi-a serbat onomastica, de Sfântul Vasile, primarul de la Schitu Goleşti a realizat, pe pagina proprie de Facebook, o trecere în revistă a reuşitelor anului 2016, în jumătatea de an în care a condus comuna, după câştigarea alegerilor din 5 iunie, completate cu planurile pe 2017. Pe 3 ianuarie, când toată lumea s-a întors la muncă, după sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou, Vasile Tudorel Miriţă i-a întâmpinat, virtual, pe contribuabilii care i-au acordat încrederea lor acum şase luni, hotărând invers faţă de restul Muscelului, prin înlocuirea PSD-ului cu PNL la conducerea comunei. „La început de an calendaristic, bugetar şi fiscal, mă adresez dumneavoastră, mulţumindu-vă, în primul rând, pentru faptul că, în anul care a trecut, v-aţi îndeplinit cu conştiinciozitate şi în mod onorabil obligaţiile fiscale şi nu numai, şi aici pot să amintesc doar apelurile noastre privind măsuri de eficientizare a colectării deşeurilor menajere, la care şi răspunsul dumneavoastră a fost, de asemenea, prompt.”, este exemplul oferit de edilul de la Schitu Goleşti colegilor care stau prost la capitolul comunicare cu cetăţenii, afirmaţie care îl priveşte şi pe omologul de la Câmpulung, Liviu Ţâroiu. Aşa că le oferim lui şi echipei sale de comunicare modelul de la Schitu Goleşti, căci, cine ştie, poate îi inspiră.    

Primarul le prezintă contribuabililor  ce a reuşit să realizeze în 2016 şi ce planuri are pentru 2017 

Fostul secretar al Primăriei Schitu Goleşti, Vasile Tudorel Miriţă, devenit liberal înainte de alegerile din vara lui 2016, în ciuda strădaniilor conducerii social-democrate a judeţului de a-l convinge să i se alăture, a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că lumea votează la locale omul, nu partidul. Cum PSD-istul Marcel Palaghiu n-a mai vrut să conducă Primăria, dar nici nu s-a putut ţine departe de ea, dovadă fiind candidatura sa la Consiliul Local, lumea a optat pentru cel pe care îl cunoştea cel mai bine după fostul primar. Adică pentru secretar, care, chiar înscris în PNL, ca să fie susţinut de un partid – deşi colegul secretar de la Bughea de Jos a reuşit o performanţă similară şi ca independent – nu se comportă ca un politician, ci ca un slujbaş de Primărie, care pare decis să facă treabă. 

La începutul mesajului său, acesta precizează că a preluat portofoliul de proiecte, aprobate, începute şi derulate de vechea administraţie publică locală, lucrările de investiţii fiind finalizate aproape în totalitate. Excepţie fac cinci uliţe, pe care nu s-a turnat încă asfalt, şi 4 uliţe ai căror locuitori nu beneficiază de reţea de gaze naturale. Însă lucrările respective – asigură primarul Miriţă – „sunt bugetate, contractate şi, când vremea va permite, se vor finaliza la începutul acestui an.” 

Potrivit noului şef al Executivului de la Schitu Goleşti, „s-au realizat în anul 2016 şi anumite lucrări, care au fost cuprinse ulterior în Programul de investiţii: totemuri, iluminatul festiv de sărbători, holul de acces la grupul sanitar de la Grădiniţa Lăzăreşti.” Realizările anului trecut, punctate de primar în mesajul adresat locuitorilor comunei, care merită să fie informaţi în privinţa obiectivelor îndeplinite cu banii lor, constau în realizarea sistemului de supraveghere video, cu 22 camere de luat vederi, un pas important, în viziunea edilului, în privinţa creşterii siguranţei cetăţeanului, şi întocmirea mai multor proiecte care vor beneficia în 2017 de finanţarea necesară punerii lor în practică. „Astfel, s-a finalizat Planul Urbanistic General; s-a finalizat proiectul de canalizare menajeră a satelor Schitu Goleşti şi Lazăreşti, pentru care s-a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale finanţarea execuţiei începând cu anul 2017; s-au realizat proiectele de reabilitare a celor două Cămine Culturale, iar execuţia acestora va începe în 2017, finanţarea urmând a fi asigurată din bugetul local sau de stat pentru Căminul Lăzăreşti şi din fonduri europene – 500.000 euro pentru Căminul Schitu Goleşti, lucrările la acesta fiind de o mai mare anvergură; s-a realizat proiectul podeţului peste Râul Târgului în punctul Burneşti, care se va executa în anul 2017. S-au mai depus, în anul 2016, un proiect de accesare a unor fonduri europene pentru populaţia fără venituri, prin programul POCU, şi o solicitare de finanţare la Compania Naţională de Investiţii pentru o sală de sport multifuncţională la Şcoala Schitu Goleşti.”, redăm un fragment din informarea primarului.

Pe agenda anului 2017 figurează şi modernizarea unor drumuri locale, extinderi ale reţelelor de iluminat public şi gaze naturale, teren sintetic de sport la Şcoala veche Lăzăreşti, proiect pentru sala de sport la Şcoala Lăzăreşti, reamenajarea unor staţii de autobuz, amenajarea unor canale de preluare a apelor pluviale.

Anul trecut, noul primar s-a îngrijit să organizeze evenimente prin care să-şi apropie consătenii, şi pe oamenii locului, dar şi pe cei plecaţi din comuna natală şi realizaţi peste graniţe: Ziua Diasporei – 15 august, Ziua Comunei – 23 octombrie, Serbarea Pomului de Crăciun, înfiinţarea ansamblului de dansuri populare „Hora”, acţiuni care nu l-au preocupat pe fostul primar. 

„Îmi exprim speranţa că proiectele pe care vi le-am precizat vor începe să prindă contur începând cu anul 2017, chiar dacă, pentru unele din acestea, obţinerea finanţării nu depinde în totalitate de Primărie, că lucrurile se vor mişca spre direcţia dorită de noi toţi. Contez pe sprijinul dumneavoastră şi aştept, în vederea elaborării bugetului pe anul 2017, ca unele propuneri să vină de la dumneavoastră, schiţate pe o coală de hârtie şi depuse la registratura Primăriei.”, caută primarul Miriţă să-i implice pe plătitorii de taxe şi impozite în proiectul de dezvoltare a comunei luând în considerare şi ideile lor. 

Primele sugestii au fost lansate pe pagina de Facebook a edilului Miriţă 

Câteva propuneri i-au fost transmise deja în subsolul rezumatului bilanţului anului 2016. Dan Octavian, de pildă, şi-a exprimat încrederea că printre cele cinci uliţe propuse pentru asfaltare în 2017 se numără şi uliţa Povernei, lucru confirmat de primar. Iar Nuţu Rădocea şi Cosmina Iugoiu solicită îmbunătăţirea infrastructurii carosabile în satul Loturi. „Vrem asfaltul promis de Câmpulung (pentru Loturi)!”, îi scrie edilului şef Cosmina. „Şi eu vreau şi o să fac tot ce-mi stă în putinţă, însă mai trebuie să vrea şi domnul primar Ţâroiu.”, precizează primarul Miriţă.  

În rest, lumea îl încurajează să facă treabă şi n-ar avea de ce să nu facă, căci Vasile Miriţă, deşi începător ca lider de localitate, are o vastă experienţă în gestionarea unei administraţii din postura de secretar, cel mai important om din Primărie după primar. Iată câteva opinii exprimate în mediul virtual, din care reiese că oamenii pun bază în noul conducător de la Schitu Goleşti:  

=Marcela şi Cornel Cimpoca: „Proiecte frumoase, în care trebuie investite muncă şi perseverenţă, dăruirea oamenilor capabili pentru reuşită! Felicitări! Nu cred că sunt investiţii uriaşe să finalizăm marginea străzilor, să nu mai fie buruieni, care s-au întins până în şanţuri şi materialul care este menit să dea un aspect frumos să fie nivelat, să se depună un efort urmărit şi consecvent până ce calitatea lucrului început va fi cea dorită! Aşa ne este deranjată privirea când trecem cu maşina sau pe jos văzând bălăriile şi pământul aruncat la întâmplare! Mulţumim pentru intenţiile bune de a da comunei un alt aspect!”

=George Hîrjoabă: „Felicitări! Nu locuim în comuna dumneavoastră, deşi mi-ar fi plăcut! Mai rar primari care să explice, care să justifice, care îşi ţine locuitorii la curent cu ceea ce se întâmplă în urbea sa. Comunicarea şi, mai ales, transparenţa cheltuirii banului public trebuie să primeze la fiecare primar!”

=Dănuţa Matei: „La Mulţi Ani, domnule primar! Mă bucur, căci, în sfârşit, avem şi noi un primar care foloseşte tehnologia şi ne informează ce planuri sunt pentru acest an.”

=Nadia Andreea Dumitru: „Vă rugăm frumos, faceţi ceva şi pentru copiii de la grădiniţa de la Lăzăreşti. Am fetiţa la grădiniţă la Lăzăreşti. Eu, în fiecare dimineaţă, duc fetiţa pe jos. Îngheaţă de frig până la grădiniţă. De ce transportul trece pe lângă noi şi nu îmi ia şi mie fetiţa la grădiniţă, cum ia copiii de la Prometeu, trece transportul gol cu un copil? Sunt mulţi copii de la mine din zonă. De ce copiii de clasa a V-a vin cu transportul şi cei de la grădiniţă, nu? Vă rog frumos să faceţi ceva şi pentru aceşti copii care merg zi de zi la grădiniţă, poate puteţi să-i luaţi şi pe ei cu transportul, dacă tot se face acest traseu, grădiniţă-Prometeu.” 

Primarul a asigurat-o pe petentă că subiectul reclamat a fost discutat deja şi că îmbarcarea copiilor se va face, probabil, din staţia Liţă.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!