Urnele cele noi, cumpărate de primarul Liviu Ţâroiu pentru alegerile parlamentare, care, aşa cum am bănuit, au schimbat în bine aspectul secţiilor de vot, au fost puse, duminică, 11 decembrie 2016, la treabă. Materialul semitransparent lăsa să se întrevadă cantitatea de buletine, acumulată într-un procent mulţumitor în primele ore ale zilei, când a fost cea mai mare vânzoleală pe străzile municipiului. Cel mai populat cartier al Câmpulungului, Vişoiul, s-a transformat în duminica votării într-un furnicar, începând din marginea de la Rotunda, unde este amplasată secţia lui Călin Andrei, până la marginea opusă, unde se află secţia lui Liviu Ţâroiu. Majoritatea, orăşeni de vârsta a doua şi a treia, ca dovadă a faptului că electoratul PSD-ului a fost la datorie şi de această dată, scăpând de sarcină devreme, în zori. Bugetarii şi pensionarii, care i-au încredinţat lui Liviu Ţâroiu, pe 5 iunie 2016, funcţia de primar, au decis la Câmpulung, la fel ca în restul judeţului, că PSD merită să aibă cei mai mulţi parlamentari. Scorul nu reprezintă o surpriză, avertismentul dat de populaţie încă de la alegerile prezidenţiale, când Victor Ponta a fost preşedintele câmpulungenilor, fiind urmat de lovitura dată PNL-ului la localele din 5 iunie, când partidul a fost lăsat şi fără conducerea localităţii, şi fără majoritate în Consiliul Local. Conştienţi că direcţia va fi menţinută şi la scrutinul de acum trei zile, liberalii au intrat oarecum resemnaţi în procesul electiv. Mai spunem că evenimentul din 11 decembrie s-a produs la capătul unei campanii lipsite complet de mesaj şi acţiuni electorale, limitate la câteva raiduri în împrejurimile municipiului şi la maculatură aruncată cu generozitate în scările blocurilor. Nicio conferinţă de presă, nicio prezentare publică de candidaţi, cu excepţia manifestării PSD-ului de la începutul campaniei electorale, la Primăria Câmpulung, continuată cu un marş pe bulevard. Deşi nu PSD-ul avea nevoie să agite apele, fiind siguri de succes la Câmpulung, ultima redută urbană cucerită, probabil, pentru cel puţin opt ani de acum înainte. Rezultatele obţinute de principalii combatanţi: PSD – 55,23% la Camera Deputaţilor, 55,09% la Senat şi PNL – 13,80% la Camera Deputaţilor, 13,48% la Senat sunt dovada clară a ascensiunii fulminante a partidului care a “produs” primarul, concomitent cu prăbuşirea dezastruoasă a liberalilor, care şi-au înjumătăţit voturile din vară.
Cum au votat liderii PSD şi PNL
Aşa cum ne-am obişnuit cititorii la alegerile la care redactorii Evenimentului Muscelean au participat în ultimii 21 de ani şi jumătate, şi de această dată, i-am însoţit în momentul votului pe exponenţii principalelor partide din Câmpulung, PSD şi PNL, ordine inversată categoric în iunie.
=Având pe agenda zilei o deplasare în comunele muscelene de care răspunde, ca preşedinte al PSD Câmpulung, deputatul Gheorghe Marin, căruia îi putem spune deja senatorul Marin, a ţinut la tradiţia de a fi primul dintre politicienii locali care fac gestul, şi ca îndatorire civică, dar şi ca exemplu de urmat de către concetăţeni. 7.30 este ora pe care liderul social-democraţilor din municipiu o respectă de când votează. A făcut excepţie în 2012, tot la parlamentare, când a primat ora aleasă de partenerul de Uniune Social-Liberală, copreşedintele Călin Andrei, arondat, graţie domiciliului, aceleiaşi secţii ca şi Marin, care şi el avea un tabiet: vot la ora 10.00, ca să se asigure că este suficientă lume pe stradă şi în secţie, pentru a sesiza prezenţa omului politic. Marin a votat, aşadar, la o jumătate de oră de la deschiderea secţiei, la grădiniţa cu program prelungit din zona Rotunda, pentru a avea timp să facă turul localităţilor rurale, unde procesul electoral s-a desfăşurat, în general, normal, fără incidente.
=Ora 10.00 a devenit ora de vot a lui Liviu Ţâroiu, pe care, în trecut, funcţia de secund îl obliga să se prezinte la secţie după şeful Andrei. În cazul PSD-istului, nu s-a schimbat numai ora, ci, de câţiva ani, şi secţia de vot, mutată din clădirea fostei Şcoli 6 în cea a Hidroelectrica. Însoţit de doamna Daniela, la ora anunţată, primarul şi-a făcut apariţia la vot, precedat de preşedintele ALDE Câmpulung, Florin Bivol, exact cum s-a întâmplat şi la locale. La secţia din imobilul Hidroelectrica, care deserveşte zona de case din Nordul Vişoiului, înainte de sosirea primarului, în timpul şi după, a fost un du-te – vino de votanţi, care n-au aşteptat să fie poftiţi de două ori ca să-şi facă datoria. Vecinii lui Ţâroiu au ţinut să arate că se numără printre cei mai harnici alegători, căci doar dintre ei s-a ridicat cel dintâi om al Câmpulungului.
=La o jumătate de oră după primar, la 10.30, la secţia V.I.P. de la Rotunda, cu cei mai mulţi alegători din rândul notabilităţilor politice şi nu numai ale municipiului, a votat consilierul local PNL Ionel State, vicepreşedinte al organizaţiei municipale, responsabil de zona Muscel. În această calitate, şi el urma să întreprindă o deplasare în comunele de care răspunde, un traseu în zonă având stabilit candidata la Camera Deputaţilor, Lidia Constantinescu. Dintre pretendenţii la o funcţie în Parlamentul României, bucureşteanca inserată pe lista Argeşului nu s-a zgârcit în a se arăta la faţă la puţinele evenimente publice ţinute în campanie, făcându-i concurenţă lui Gheorghe Marin, care este de-al casei. La fel, Simonei Bucura Oprescu, şi de această dată, cel mai activ politician în campania electorală, prin prezenţa în teritoriu, nefiind sat neumblat de deputata PSD. Dar, dintre “musafiri”, în afară de Lidia Constantinescu, participantă la Ziua Comunei Schitu Goleşti, la acţiunile de 1 Decembrie de la Câmpulung şi la întâlnirile cu alegătorii din mediul rural, alt nume n-am mai putea consemna.
=Cu câteva minute înainte de ora 11.00, la care şi-a programat votul, a sosit la Şcoala Gimnazială „Theodor Aman” (fosta Şcoală 7), viceprimarul Mărgărin Blidaru, împreună cu soţia, Alina, de profesie avocat. Secundul lui Liviu Ţâroiu locuieşte la Piteşti, unde profesează soţia sa, dar domiciliul din buletin este la locuinţa părinţilor din Vişoi. Pe culoarul de la etajul I, unde au fost amenajate cele trei secţii de vot din incinta şcolii, cetăţenii nerăbdători să treacă pe la urne au fost într-o foială continuă unii pe lângă ceilalţi. Probabil, uşoara aglomeraţie a fost motivul pentru care viceprimarul n-a mai stat să consulte listele afişate, cu repartizarea străzilor şi blocurilor pe secţii, şi le-a luat pe rând. Ca să afle că secţia sa era ultima, la capătul culoarului. Trebuie să precizăm că, chiar dacă au fost momente ale dimineţii în care incintele spaţiilor amenajate pentru a servi alegerilor au fost mai pline de lume dornică să se achite de dreptul şi obligaţia cetăţenească, în acelaşi timp, votarea a mers şnur. Nu s-au format cozi, nu a existat tensiune în rândul persoanelor care îşi aşteptau rândul, în caz că erau ocupate cabinele. Puţinele reclamaţii au venit din partea unora dintre membrii comisiilor de votare, care au avut pretenţia de la vice să le asigure protocolul lichid. Adică apă, întrucât la Şcoala 7 era o căldură insuportabilă din cauza caloriferelor care duduiau. Mărgărin Blidaru i-a dezamăgit pe petenţi, sub pretextul că li s-au imputat de către Curtea de Conturi cheltuielile cu protocolul la precedentele alegeri. Aşa că „pas” provizii asigurate din bani publici.
=Un sfert de oră mai târziu, preşedintele PNL Câmpulung, Bogdan David, şi el împreună cu soţia, Iuliana, a trecut pe la urna cea nouă a rivalului Ţâroiu, achiziţionată de la „extern”, nu de la un fabricant local, aşa cum i-a cerut. Cu un moral refăcut rapid după eşecul de la locale şi convins că PSD va repeta experienţa, graţie promisiunilor de măriri de pensii şi chenzine în sectorul bugetar, David a votat în prezenţa tinerilor. În Grui, la secţia de la parterul scării A a blocului D22, unde funcţionează biblioteca, tineretul a reprezentat grosul votanţilor, deşi nu era încă ceasul prânzului.
Nota în care s-au desfăşurat la Câmpulung alegerile a fost una pozitivă, imprimată de vremea excelentă, cu soare şi temperaturi prietenoase, care a favorizat prezenţa satisfăcătoare de 39,53%, comparabilă cu cea de la nivelul judeţului, 40,21%. Cât despre organizarea procesului electoral, au fost şi mulţumiţi, şi nemulţumiţi. Dacă la secţiile încinse la propriu, din cauza temperaturilor de cuptor produse de centrala forjată excesiv, membrii comisiilor au simţit nevoia să se răcorească, ieşind pe culoar sau chiar în curte, la aer curat, au fost colegi care au îngheţat la propriu, în clădiri vechi, cu instalaţii de încălzire deficitare.