8.4 C
Campulung Muscel
20/04/2024

Puţinii aleşi prezenţi, costumaţi ca pe stadion, în pufoaice Şi blugi, de Ziua Armatei

După cantitatea de participanţi, putem spune că Ziua Armatei s-a ţinut ca să fie. În ciuda semnificaţiei puternice, evenimentul n-a fost tratat cu respectul cuvenit. O mânuţă de oficialităţi, una de copii şi asta a fost toată participarea, deşi vremea n-a fost chiar atât de hapsână, încât şcolile să nu-i scoată din clase pe copii, ca să asiste la ceremonial, pentru o experienţă, pentru majoritatea, nouă. În privinţa notabilităţilor, nu suntem convinşi că puteau fi urnite cu aceeaşi uşurinţă ca elevii, întrucât bugetul pentru coroane pe 2016 a fost afectat de suplimentul posibil neluat în calcul la începutul anului: festivitatea de după vizita lui Iohannis, prin care a fost marcat Centenarul Primului Război Mondial la Mateiaş, unde nu s-a făcut economie la jerbe şi coroane. Lucru care s-a simţit la următoarea acţiune, Ziua Armatei Române, unde oamenii de vază ai localităţii, conducători de instituţii, de partide, mai cu seamă că ne aflăm în pre-campanie electorală, s-au întrecut care să lipsească mai abitir. Probabil, se păstrează pentru Ziua Naţională, când, cu 11 zile înainte de alegerile parlamentare, bănuim că va trebui să ne rezervăm loc de cu noaptea, la cât puhoi politic se anticipează că va defila, eclipsându-i pe profesioniştii în uniformă. 

Din păcate, Ziua Armatei a reprezentat o simplă formalitate, îndeplinită ca să nu zică lumea că n-a fost. Cel mai bine reprezentate au fost, fireşte, instituţiile din domeniul ordinii şi siguranţei cetăţeanului, Armata, cu unităţile care funcţionează pe teritoriul Câmpulungului, Poliţia, Pompierii şi Jandarmeria. Primarul Liviu Ţâroiu, care nu avea cum să lipsească, a reuşit să convingă să reprezinte PSD doar trei consilieri din zece: Mărgărin Blidaru, Marian Stanciu şi Ion Iliescu, ultimii doi, sacrificaţii de serviciu la evenimente, întrucât agenda de pensionari le permite să salveze onoarea colegilor care nu servesc îndatoririle de aleşi din afara şedinţelor de Consiliu. Au „îngroşat” rândurile social-democraţilor alţi doi colegi, Albescu şi Dănescu, şi asta a fost forţa unui PSD plouat, care şi-a ratat până şi rândul la depunerea de coroane. 

PNL, în formulă de şase, măcar l-a avut pe preşedintele Bogdan David prezent la eveniment. Spunem acest lucru, întrucât niciun alt lider de formaţiune politică n-a servit acţiunea. Nici Marin, de la PSD, nici Călcâi, de la PRM, care n-a trimis barem unul-doi de la partid, ca să dea de veste târgului că România Mare există încă, nici Bivol, de la ALDE, care i-a dat un brânci lui Cicu din funcţie. Şi nici figuranţii de la partide cu existenţă pe durata campaniei, care au ieşit deja la cerşit de voturi. Aşadar, Bogdan David, Cristi Creţu, Adriana Mălăncioiu, Ioana Flintea, Emilian David, Ion Dumitraşcu au reprezentat PNL. De la ALDE şi PAM, câte un exemplar: Sergiu Cicu şi Constantin Staicu. Cicu a ratat startul şi, întrucât nu putea să se plimbe bezmetic prin decor, în timp ce se derula una dintre etapele solemne ale ceremoniei militare, a încremenit cu coroana în spatele Eroului Necunoscut. 

Datorită vecinătăţii cu terasa de la Statuie, atmosfera îngreunată de o burniţă sâcâitoare s-a încărcat mai tare din cauza fumului şi a mirosului de mici, care au persistat cât a ţinut momentul festiv. Scăpări şi la secvenţa finală, când amfitrionul care s-a ocupat de prezentarea etapelor acţiunii şi a mesajului ministrului Apărării, Mihnea Motoc, nu i-a mai anunţat şi pe cei din partea cărora se depuneau coroanele, aşa cum am remarcat că s-a întâmplat, de pildă, la Cimitirul de la Lereşti, când, într-o împrejurare asemănătoare, instituţiile statului şi formaţiunile politice au fost strigate la microfon. Prin urmare, politicienii s-au înfipt după cum au fost mai iuţi de picior. Primul, PNL-ul. Următorul ar fi trebuit să fie PSD-ul, judecând după inscripţia coroanei pe care militarii au ridicat-o de la gard, pentru a o depune la baza statuii. Însă social-democraţii i-au lăsat pe angajaţii Armatei să îndeplinească gestul solemn fără ei, uitând să se alinieze în faţa monumentului. 

După dezamăgirea produsă de numărul neruşinat de mare de absenţi, a urmat şi cea furnizată de prezenţi, care au venit la un eveniment de o  asemenea sobrietate ca pe stadion, în blugi şi pufoaice. Au ales ţinuta corectă, la costum şi cravată, primarul Liviu Ţâroiu, adjunctul Poliţiei Câmpulung, comisarul Marius Şendroiu, consilierii locali Constantin Staicu şi Marin Stanciu, generalul Nicolae Popescu, restul… ca pe bulevard. Inclusiv vicele Mărgărin Blidaru, care la sărbătoarea câmpeneasco-urbană „Toamna Musceleană” a venit la „patru ace”, în timp ce la Ziua Armatei a adoptat o ţinută sport.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!