22.4 C
Campulung Muscel
12/04/2024

Braşoveanul care i-a dat brânză stricată bărbatului din Jugur, Implicat în scandalul păşunilor alpine din Rucăr

Dorel Terci, crescătorul de animale din judeţul Braşov, care a fost reclamat recent la DSV Argeş de un jugurean, pentru că i-ar fi dat brânză stricată şi plină de viermi, pentru cele peste 100 de oi, pe care i le-a dat în grijă, peste vară, să le pască la munte, este unul dintre fermieri implicaţi, la modul indirect, în scandalul de anul trecut, din aprilie, care s-a iscat în comuna Rucăr pe marginea păşunilor alpine. În joc au fost atunci munţii Obştei Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni (O.M.R.D.), miza fiind subvenţia pe hectar acordată, prin Agenţia de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (APIA), din bani europeni, pentru întreţinerea zonelor de păşunat. Se pare că cei care conduceau Obştea Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni şi-au luat partea leului, în timp ce foarte mulţi fermieri cu tradiţie au rămas pe dinafară, fiind nevoiţi să se reorienteze către alte zone de păşunat.

Anul trecut, Dorel Terci a păscut animalele în „Colţii Giuvalei” din Rucăr

Crescătorii de animale susţineau atunci că, în ultimii ani, conducerea O.M.R.D. a schimbat de mai multe ori statutul asociaţiei în favoarea sa, astfel încât să aibă puteri depline asupra averii moşnenilor. Arendarea munţilor unor angajaţi ai Obştei, doar pentru a beneficia de miliardele de lei de la APIA, este numai una dintre afacerile ce sfidează orice elementar bun simţ al celor care se află în fruntea moşnenilor rucăreni şi dâmbovicioreni. „Membrii Consiliului de Administraţie, crezându-se Dumnezei şi dictatori în această obşte, repartizează munţii din comună după bunul lor plac şi în interesul lor. Astfel, lui B.S. i-a fost repartizat muntele Colţii Giuvalei, fără ca el să aibă animale în gospodărie. El nu este crescător de animale, ci are doar funcţia de maistru forestier la această obşte. La rândul său, el i-a repartizat acest munte lui Dorel Terci, din judeţul Braşov, fiind bun prieten cu acesta (…).”, se preciza, printre altele, într-o sesizare trimisă la redacţia „Curierul zilei” de un grup de crescători de animale din Rucăr. Lista celor care au primit în gestionare, cel puţin la modul dubios, păşunile alpine din munţi era mai mare, însă, noi ne-am oprit doar la acest personaj, Dorel Terci, unul foarte cunoscut în zona Braşovului, care s-a ales cu cei mai buni munţi ai Rucărului, „Colţii Giuvalei”. „A avut cele mai bune păşuni, în cei mai buni munţi ai Rucărului, şi am văzut ce brânză i-a dat omului ăla din Jugur. Nu se poate aşa ceva, e bătaie de joc! El spune că face cea mai bună brânză, că vinde pe nu ştiu unde, dar, vă spun, sunt la Rucăr ciobani cu tradiţie, care fac brânza mai calitativă decât a lui, după tradiţii moştenite din moşi-strămoşi. Toţi aceşti dictatori ai obştei s-au îmbogăţit luând subvenţii de la APIA şi bani de la alţi oameni, fără niciun drept, fără a avea vreun animal în ogradă, în timp ce tinerii fermieri din comună au fost marginalizaţi. Am cerut sprijin la Prefectură, domnului primar Dulamă, însă peste tot ni s-a spus că această obşte este societate privată şi nu ne poate ajuta cu nimic.”, a mărturisit un crescător de animale din Rucăr, victimă a sistemului.

Brânzeturile din culoarul Rucăr – Bran, bombe alimentare

Cazul lui Cornel Ştefănescu, din Jugur, nu e singular şi nici întâmplător în zona Podu Dâmboviţei – Fundata. Brânză afumată cu păr în ea şi mucegai, topită la soare sau uscată de vânt, cârnaţi, lapte, slănină şi caş afumat cu praf de pe şosea, sirop din fructe fermentat sunt noile sortimente de produse agro-alimentare cu care te îmbie la tot pasul aşa-zişii producători-comercianţi care au împânzit în ultimii ani culoarul Rucăr – Bran. Reamintim că astfel de „delicatese”, care se vor eco şi pur mioritice, au băgat în spital, în urmă cu şase ani, nouă braşoveni care au poftit la mâncarea de la tarabele aliniate de-a lungul şoselei în zona Bran. Au venit peste comercianţi cei de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Braşov şi le-au trântit nişte amenzi usturătoare, care să le taie pofta de a mai trage pe sfoară stomacurile trecătorilor pofticioşi. Ne îndoim că măsura luată i-a adus pe calea cea dreaptă pe cei vinovaţi, însă, măcar în zona Fundata – Bran, cei de la Protecţia Consumatorilor îi mai bagă în sperieţi pe comercianţii stradali, fie şi după ce cumpărătorii ajung la spital. Cum astfel de nereguli se regăsesc şi la majoritatea tarabelor întinse de-a lungul DN 73, în zona Dragoslavele – Rucăr – Dâmbovicioara – Fundata, este de aşteptat ca şi autorităţile din Argeş să se sesizeze şi să declanşeze controale amănunţite. Un alt obiectiv ar fi analiza produselor comercializate, ştiut fiind faptul că unii argeşeni descurcăreţi îşi botează produsele vândute ca fiind tradiţionale şi ecologice cu diverşi substituenţi, cum ar fi cartofii fierţi şi chiar… aracetul! 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!