22.4 C
Campulung Muscel
12/04/2024

Ambasadorul Germaniei vine la Lereşti

Comuna Lereşti a fost selecţionată pentru a găzdui tabăra internaţională organizată de Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război, acţiune derulată peste tot în lume unde sunt astfel de edificii. Asociaţia aflată sub patronajul Preşedintelui Germaniei organizează anual tabere de tineret, dar şi tabere ale militarilor germani, voluntari, care derulează lucrări de întreţinere a cimitirelor militare germane din România. În urmă cu 20 de ani, a fost semnat acordul guvernamental româno-german, în baza căruia sunt întreprinse astfel de acţiuni. În 2016, în contextul Centenarului Primului Război Mondial, au fost programate patru tabere de lucru cu voluntari, în Argeş, la cimitirele de onoare din 1916-1918 din Lereşti şi Dragoslavele, două tabere militare şi două de tineret.     Între 7 şi 17 septembrie, un grup consistent de 34 de tineri din Germania, Rusia, Belarus, Polonia şi Letonia, coordonaţi de profesorul Holger Hagemann, de la Şcoala Tehnică din Rostock, au dat o mână de ajutor în cadrul lucrării de reabilitare a Cimitirului Eroilor din Lereşti, impropriu numit German, deoarece, din toată întinderea ocupată de circa 700 de morminte, în maximum 100 îşi dorm somnul etern soldaţi nemţi. Restul sunt români, înmormântaţi aşa cum au fost aduşi de pe front, cu muniţie cu tot, ca dovadă mărturiile ieşite la iveală în timpul acţiunii de reamenajare a obiectivului. Tabăra Internaţională de Tineret a fost programată cu un an înainte, derularea ei fiind posibilă abia după ce autorităţile de la Lereşti au pus în practică proiectul de îmbunătăţire a stării aşezământului, căruia i s-a dat un aspect îngrijit. Au contribuit la muncile constând în căratul nisipului, al materialelor şi asigurarea curăţeniei elevii şi studenţii din cele cinci ţări.     

Tabăra Internaţională de Tineret s-a închis vineri

Pentru ziua de vineri, 16 septembrie, a fost programat un mic ceremonial, care a marcat încheierea taberei internaţionale. Tineri reprezentanţi ai grupurilor din cele cinci ţări implicate au dat citire unui mesaj de comemorare, care se rosteşte la sfârşitul fiecărei acţiuni de acest fel, pe care Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război o organizează în lume. „Iată că s-a încheiat şi această tabără, internaţională, de această dată, una dintre puţinele tabere de tineret pe care le organizăm în România, la care, alături de tineri din Germania, participă colegi de-ai lor, elevi şi studenţi, din Rusia, Belarus, Polonia şi Letonia.”, a afirmat colonel dr.Cristian Scarlat, reprezentantul Uniunii Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor de Război în România, după care a citit în Limba română acelaşi mesaj care a răsunat în limbile ţărilor participante. „Comemorăm astăzi victimele violenţelor şi războiului, pe copiii, femeile şi bărbaţii tuturor popoarelor. Îi comemorăm pe soldaţii care au murit în războaiele mondiale, pe oamenii care şi-au pierdut viaţa prin acţiuni de război sau, ulterior, în prizonierat, ca deportaţi sau refugiaţi. Îi comemorăm astăzi pe cei care au fost urmăriţi şi ucişi, pentru că aparţineau altor popoare sau pentru că erau consideraţi de altă rasă, pe cei care şi-au pierdut viaţa, pentru că erau consideraţi bolnavi sau suferind de un handicap. Îi comemorăm astăzi pe cei care şi-au pierdut viaţa, pentru că au luptat pentru rezistenţă şi împotriva violenţei, pe cei care şi-au găsit moartea, pentru că erau de alte convingeri şi ţineau la propriile convingeri. Îi regretăm din suflet pe cei care au fost victimele războaielor civile şi pe cei care astăzi sunt victime ale terorismului şi ale acţiunilor politice. De asemenea, pe soldaţii Armatei Germane, pe soldaţii celorlalte forţe armate, care şi-au pierdut viaţa în acţiunile de luptă, pentru menţinerea păcii. Îi comemorăm astăzi pe toţi, dar ne gândim, în primul rând, la mamele celor care îşi comemorează morţii.”,  a încheiat acesta. 

Finalul acţiunii a fost marcat prin depunerea unei coroane de flori din partea grupului de tineret al Taberei Germane şi oficierea unei slujbe de pomenire de către doi dintre preoţii din Lereşti. „În numele localităţii noastre, vă mulţumesc pentru faptul că aţi ales comuna Lereşti ca să fie gazda dumneavoastră şi că v-aţi desfăşurat activitatea în aceste zile, moment de referinţă, mai ales pentru istoria acestui cimitir. Este bine că tineretul îşi aduce aminte de jertfa eroilor care au pierit pe câmpul de luptă, nu numai la Lereşti, în toată ţara şi în toată Europa. Mulţumim domnului colonel Scarlat, pentru că Lereşti a fost selecţionată pentru a găzdui tabăra internaţională. Mulţumim tinerilor voluntari care s-au implicat şi au fost de folos la amenajarea cimitirului. Sper să plecaţi cu amintiri plăcute, să ajungeţi cu bine acasă, la familiile dumneavoastră, şi să vă reîntoarceţi de fiecare dată cu drag în România şi la Lereşti, unde noi vă aşteptăm cu braţele deschise.”, a afirmat primarul Marian Toader.   

Profesorul Holger Hagemann, conducătorul taberei, s-a arătat încântat de condiţiile în care au fost primiţi şi cazaţi la Cabana Voina, de oamenii pe care i-au cunoscut, de programul pregătit pentru musafiri, care a inclus plimbări la Bran, Braşov şi alte locuri frumoase din zonă. Acţiunea va constitui subiectul unui album foto, care va fi păstrat în cadrul instituţiilor de învăţământ din care provin participanţii la tabără.   

Astăzi se deschide tabăra militară de la Dragoslavele

Pe 23 septembrie 2016, este programată vizita la Lereşti a ambasadorului Germaniei în România, eveniment pentru care astăzi, la ora 10.00, are loc o repetiţie generală la Cimitirul Eroilor, unde au depus un efort tinerii veniţi în tabăra având ca obiectiv îngrijirea mormintelor eroilor de război. De altfel, ministrul secretar de stat Otilia Sava a venit în inspecţie la Lereşti, joia trecută, însoţită de reprezentanţi ai structurilor implicate în eveniment. Ultima tabără din acest an, una militară, la care vor participa militari germani din Frankenberg (landul Saxonia), precum şi vânători de munte români din cadrul Batalionului 30 “Dragoslavele”, se deschide astăzi, la Dragoslavele, la Cimitirul Eroilor (la intrarea în localitate dinspre Câmpulung). Echipa germano-română va lucra până pe 29 septembrie, la cele două cimitire de onoare din Dragoslavele, aceasta fiind a patra tabără organizată aici cu sprijinul M.Ap.N.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!