22.4 C
Campulung Muscel
12/04/2024

Anima şi nemţii vor terenul pentru 49 de ani! Înseamnă că şi peste 50 de ani vom avea maidanezi

La jumătatea anului, noul adăpost de câini de la intrarea în municipiu a ajuns de-abia în faza de împrejmuire

La o lună distanţă de expirarea termenului asocierii municipalităţii cu „Anima”, Consiliul Local a fost solicitat să aprobe prelungirea contractului derulat prin ADP până la sfârşitul anului 2016. Adăpostul cel nou, care se ridică în partea opusă celui existent în Grui, ar fi trebuit inaugurat, după planurile autorităţilor locale, până la căderea primului fulg în iarna anului 2015. Or, până la prima ninsoare, abia dacă s-a săpat fundaţia, darămite să fie mutată populaţia canină dintr-o zonă cu pericol pentru câmpulungeni şi bugheni în noua amenajare realizată la graniţa cu comuna Godeni. Neavând de ales, aleşii au aprobat ce le-au cerut, în cor, Executivul, ADP-ul şi „Anima”, care reclamă severe dificultăţi în execuţie, starea vremii şi deteriorarea reţelelor de utilităţi, a căror asigurare a intrat în sarcina Primăriei. Ce va urma după 31 decembrie 2016, după care Liviu Ţâroiu nu mai acceptă nicio scuză pentru punerea în funcţiune a adăpostului? Probabil, o cerere de concesionare pe 49 de ani a terenului pus la dispoziţie de Primărie cu titlu gratuit! De unde tragem concluzia că, peste 50 de ani, maidanezii încă vor face parte din realitatea câmpulungeană. „Maxim 25 de ani!”, zice acum primarul, însă, schimbător cum e vremea, este posibil să cedeze în faţa celor de la „Anima”, căci nu se ştie ce specii de câini longevivi vor apărea între timp.                              

Ce scuze are Asociaţia “Anima” pentru stadiul lucrării

Pe 7 iulie 2016, „Anima” depunea la Primărie, în atenţia primarului Liviu Ţâroiu şi a Consiliului Local, o adresă, prin care solicita prelungirea contractului de utilizare a adăpostului din Grui, până la sfârşitul anului 2016. „Pentru justificarea acestei prelungiri de termen, vă informăm cu privire la stadiul şi evoluţia lucrărilor de realizare a noului amplasament situat în vecinătatea comunei Godeni: 

1.Lucrările de excavare şi amenajare platforme (pietruire-compactare) sunt finalizate. Facem precizarea că realizarea acestor lucrări a întâmpinat multe greutăţi generate de volumul mare de excavare şi împrăştiere a pământului, natura terenului, timpul nefavorabil executării lucrărilor, precum şi necesitatea captării unor scurgeri de apă din izvoare sau de pe versanţi, ceea ce a creat mari dificultăţi în execuţie.

2.Drumul de acces la platforme, ca parte componentă a obligaţiilor Primăriei, a suferit numeroase deteriorări din cauza precipitaţiilor abundente, ceea ce a necesitat intervenţii frecvente de refacere şi reamenajare. De subliniat că, şi în condiţii de amenajare corespunzătoare, drumul de acces este foarte dificil pentru utilaje de gabarit mare sau cu tonaj mare. 

3.Pentru adaptarea la situaţiile concrete existente pe teren, a fost necesară revizuirea proiectelor de execuţie platforme şi de împrejmuire, ceea ce a solicitat timp şi costuri suplimentare.

4.Alimentarea cu apă şi curent electric a platformelor a suferit numeroase intervenţii generate de faptul că alimentarea cu apă a fost avariată din cauza îngheţului şi a alunecărilor de teren. Avarii determinate de alunecările de teren a suferit şi instalaţia electrică. 

5.Pentru realizarea împrejmuirii a fost necesară execuţia unor defrişări suplimentare de pădure, iar, pentru a exemplifica dificultăţile în execuţie, menţionăm faptul că, pe drumul de acces executat, cantitatea maximă de beton care poate fi transportată cu cifa este de 3 mc/maşină. 

6.Cu privire la proiectele de execuţie aferente ansamblului de lucrări, menţionăm că sunt în curs de execuţie, necesitând modificări succesive, determinate atât de adaptarea acestora la normativele de proiectare adecvate acestor categorii de lucrări, cât şi adaptării la noua configuraţie a platformelor.”

În condiţiile „dificultăţilor de proiectare şi execuţie”, dar şi al „însemnatului efort financiar al „Anima”, pentru rezolvarea cu o soluţie definitivă şi europeană a îngrijirii şi adăpostirii câinilor comunitari”, s-a cerut prelungirea contractului, în temeiul căruia Primăria achită chiria şi utilităţile pentru adăpostul din Grui.                                        

Ţâroiu le cere iubitoarelor de animale să încheie lucrarea în 2016. În luna august, abia gardul va fi gata

La şedinţa de joi, pe a cărei ordine de zi a fost inclusă această solicitare comună a Primăriei şi „Anima”, primarul Liviu Ţâroiu a scuzat întârzierea deschiderii amenajării pentru care de vreo doi se tot pregăteşte terenul, cu punerea la dispoziţie, gratuit, a suprafeţei generoase de 1,5 hectare, pe izlazul situat pe drumul spre Godeni (pe care beneficiarele ar vrea s-o concesioneze pe 49 de ani!), cu întâlniri cu nemţoaicele, corespondenţă, autorizări şi multe altele. „Din cauza timpului nefavorabil din această primăvară, cu foarte multe ploi, posibilitatea de a lucra mai puternic a fost redusă. Adăpostul este în prezent la nivel de împrejmuire. În această lună, cred că va fi gata. Am purtat discuţii cu cei de la „Anima” şi nemţii care susţin „Anima” în România să forţeze un pic, prin proiecte, prin lucrări şi prin finanţări, în aşa fel încât, anul acesta, să termine. Nu mai poate continua în acest fel.”, preciza Ţâroiu, cu referire la adăpostul din Grui, care trebuie închis cât mai curând. 

Cât despre cel de la intrarea în municipiu, trebuie să spunem că Primăria şi-a îndeplinit, în mare, partea sa de obligaţii. Utilităţile au fost realizate de anul trecut, rămânând să pună la punct calea de acces, care şi ea a fost executată, dar nu suficient de bine, încât să le mulţumească pe colaboratoare. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!