15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

Avocata Brânduşa Popescu a vernisat o nouă expoziţie de pictură

Un public peste aşteptările tuturor, inclusiv ale artistei Brânduşa Popescu, avocat de profesie, pasionată de pictură, a fost interesat să vizioneze expoziţia sugestiv intitulată “Culori şi sunete la dans” şi vernisată vineri, 22 iulie 2016, în holul Big&Small. Membrilor Cenaclului „I.D. Negulici”, pregătiţi s-o primească în rândurile lor pe tânăra artistă provenită din domeniul juridic, li s-au alăturat colegi de breaslă ai acesteia. Colege, mai exact, întrucât, după cum toată lumea s-a pus de acord, sistemul judiciar este dominat de femei, care au inspirat-o pe autoarea lucrărilor prezentate iubitorilor de artă şi frumos în a treia zi a sărbătorii municipiului. Au asigurat prezentarea evenimentului având-o în centru pe Brânduşa Popescu Liviu Cioacă, directorul Casei de Cultură “Tudor Muşatescu”, Nelu Constantin şi Gheorghe Paulian, preşedintele şi vicepreşedintele Cenaclului de Arte Plastice, completaţi mai târziu de primarul Liviu Ţâroiu.         

„Să nu lăsăm oraşul nostru să fie aşa cum este Casa de Cultură, doar în sufletul nostru!”

În mesajul rostit în deschiderea manifestării care a umplut holul complexului comercial, directorul Liviu Cioacă a insistat asupra talentului Brânduşei Popescu, dar mai ales asupra curajul acesteia. „(…) Este o curajoasă, pentru că nu are studii de specialitate, dar cu vioiciune şi încredere realizează lucrări, care, cu siguranţă, vă vor încânta. Poate vă încântă chiar până la a vă face a le cumpăra. Este adevărat că mai sunt câţiva paşi de parcurs pentru a face deplină lucrarea acestei minunate doamne, dar un lucru care ne surprinde frumos este faptul că din sufletul ei iese un acord cromatic deosebit. Noi spunem că stăpâneşte culoarea. Culoarea pe care o pune, astfel încât se creează o armonie, o melodie şi, în tot ansamblul, un echilibru, care ne dă un mesaj. Fiecare simte acest mesaj după cum priveşte. Este o manieră mai avangardistă, mai modernă, în care Brânduşa se aventurează cu un mare curaj.”, a prezentat directorul Casei de Cultură, pasionat de arta plastică, la fel ca autoarea expoziţiei, cum recepţionează el mesajul transmis de Brânduşa Popescu.        

Tânăra artistă a mărturisit că se simte extrem de onorată, dar şi copleşită de participarea într-un număr atât de mare. „Domnul director Liviu Cioacă a spus un lucru pe care aş vrea să-l lămuresc şi anume că stăpânesc foarte bine culoarea. De fapt, culoarea mă stăpâneşte pe mine. Culoare înseamnă tot ceea ce este frumos în fiecare zi. Să încerci să păstrezi ceea ce primeşti de la cei din jurul tău, în fiecare zi, şi să dai înapoi, de data aceasta, sub forma unor tablouri. Aş vrea ca fiecare, cât mai mulţi dintre noi, să încerce să facă acest lucru, să păstreze ceea ce găsesc frumos în jur, să-l salveze sau măcar să-l vadă şi să-l trăiască, dacă nu, să-l dea mai departe. Pentru că lumea este frumoasă, este plină de culoare şi depinde numai de noi dacă o vedem în acest fel.”, a afirmat Brânduşa Popescu. 

Aceasta a explicat nedumerirea colegului Liviu Cioacă, referitoare la mărimea ochilor modelelor sale. Avocata a fost inspirată de o prietenă, pe care, de altfel, a şi pictat-o, care are probleme de vedere, fiind nevoită să poarte ochelari. Metaforic, muzei i-au fost măriţi ochii, deoarece, potrivit mărturisirilor artistei, „cu ochii înţelegem realitatea, nu doar vedem. În picturile mele nu este vorba numai despre ochi, ci despre faptul că încerc să surprind personaje captive într-un moment. Este o femeie prinsă într-un moment, din care nu poate să scape. Lumea întreagă explodează în jurul ei. Nu ne priveşte pe noi, priveşte şi încearcă să stăpânească acel moment. Pictez femei, pentru că sunt femeie, pentru că lucrez în sistemul judiciar, care este dominat de femei – asta este părerea mea – şi poate că încerc să le pictez pe cele pe care le cunosc, le respect, le întâlnesc şi le văd în anumite momente. Ochii sunt mari, poate pentru că femeile sunt nişte icoane, pentru că pentru mine vederea este principalul simţ, cu ochii „pipăim” realitatea, cu ochii ne poziţionăm faţă de lume.”

Pentru încurajare şi pentru talentul arătat prin lucrările sale, Nelu Constantin a propus acordarea unei medalii din partea cenaclului pe care îl conduce. „Am văzut în doamna Brânduşa un strop de lumină. Are culoare, are ambiţie, are talent şi perseverenţă. Ce-i lipseşte îi dăm noi.”, a afirmat acesta, dispus să o primească, simbolic, în Casa de Cultură. „Toţi ne întreabă: care Casă de Cultură? Noi n-avem. Avem talente cu carul, dar n-avem unde să le învăţăm. Este aici (n.r. a arătat spre inimă). O primim pe doamna Brânduşa lângă noi cu braţele deschise.” 

Avocata cu veleităţi artistice a lămurit şi curiozităţile viitorilor colegi legate de atelierul său de lucru, care, precum Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, nu există. Locul în care creează este un atelier de suflet şi se află acolo unde se află şi ea. „Dacă toată lumea a plecat şi sunt în bucătărie, este în bucătărie. Este acolo unde este casa mea.” Întrucât acest eveniment s-a derulat în cadrul Zilelor Câmpulungului, Brânduşa Popescu a lansat locuitorilor un apel de dragoste faţă de municipiu: „Să nu lăsăm oraşul nostru să fie aşa cum este Casa de Cultură, doar în sufletul nostru. Să-l sărbătorim în fiecare zi, să-l iubim, să facem cât mai multe pentru el, în primul rând, mici şi mărunte. Să fim fericiţi şi mândri că suntem din acest loc, din care provin atât de mulţi oameni extrem de valoroşi şi minunaţi, să ne amintim de ei, să-i onorăm, în fiecare zi, câte puţin. Să vedem partea plină a paharului, ceea ce este frumos în noi. Dacă putem să-l pictăm, să-l pictăm, dacă putem să-l vorbim, să-l vorbim, dacă putem să-l construim, să-l construim.” „Dacă nu, să-l judecăm.”, a „şoptit” Nelu Constantin. „Să-l judecăm – şi-a reluat mesajul artista plastică – însă să fim contemporani cu oraşul nostru, să ne mândrim cu el şi să-l iubim, pentru că înseamnă sufletul nostru. Să fim o comunitate mai mult decât suntem acum şi să încercăm să dăm ceva înapoi oraşului, pentru că am primit foarte mult de la el, educaţie, prietenie, sprijin, şi să fim parte a lui.”                                                                

La vernisajul de vineri, arta plastică s-a împletit cu muzica. Prin bunăvoinţa directorului Şcolii de Muzică din Câmpulung, Crina Păun, au susţinut recitaluri copiii pregătiţi în cadrul instituţiei, Andrei Gugiu (profesor Florin Ştefan), Anton Libianu (profesor Gheorghe Vitan) şi Andra Lăzăroiu (Ecaterina Niţescu). Au ţinut să admire interesantele lucrări ale unui om de Drept refugiat în pictură maestrul Ştefan Thury şi un vechi prieten al lui Liviu Cioacă, Micky Dumitrescu, fratele lui Sorin Dumitrescu, un artist muscelean, împreună cu care mergea la Cenaclul „Flacăra” al lui Adrian Păunescu. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!