11.9 C
Campulung Muscel
21/05/2024

Posada e a Câmpulungului, dar nu cu planuri fantasmagorice!

 

Articolul „După 30 de ani în care a aparţinut Câmpulungului, Trâmbaciu junior pune mâna pe brandul Posada”, publicat de Evenimentul Muscelean atât în ediţia tipărită (în data de 1 martie), cât şi online (în data de 2 martie), conţine informaţii neconforme cu realitatea, nedocumentate şi calomnioase la adresa Asociaţiei Rock Culture. Pentru o corectă informare a publicului, în virtutea dreptului la replică, şi mai ales având în vedere că nu ne-a fost cerut un punct de vedere înainte de publicarea articolului respectiv, vă solicităm difuzarea, în aceleaşi condiţii, a textului de mai jos.

1.Asociaţia Rock Culture are ca scop promovarea muzicii rock în vederea creşterii popularităţii acestui gen muzical la nivel naţional şi internaţional, integrarea culturală a acestui gen muzical la nivel naţional şi internaţional şi promovarea talentelor aferente acestui gen muzical. Pentru atingerea acestui scop, Asociaţia Rock Culture desfăşoară activităţi precum: organizarea de simpozioane, recitaluri, concerte, în ţară şi străinătate, organizarea de concursuri şi festivaluri muzicale naţionale şi internaţionale, organizarea de tabere de creaţie şi workshop-uri naţionale şi internaţionale etc. În contextul activităţii noastre se înscrie şi demersul de a organiza, începând cu anul 2013, Festivalul Concurs Posada Rock, la Câmpulung Muscel, eveniment dedicat promovării tinerelor talente şi creşterii interesului publicului pentru acest gen de muzică. Demersul nostru se datorează dragostei pentru acest gen muzical, precum şi faptului că suntem sufleteşte legaţi de acest festival, cu care am crescut şi pe care, în perioada în care ne-am ocupat de organizarea lui, am reuşit să îl transformăm în cel mai important eveniment de acest fel la nivel naţional, fapt demonstrat recent de obţinerea titlului de „BEST ROMANIAN EMERGING FESTIVAL” în cadrul premiilor METALHEAD 2015.

2.Asociaţia Rock Culture nu are niciun câştig financiar de pe urma Festivalului Posada Rock. Scopul acestuia nu este profitul, ci sprijinirea fenomenului rock autohton, în special a tinerelor trupe, oferindu-le posibilitatea de a cânta în condiţii profesioniste, pe o scenă mare, cu o sonorizare la nivel internaţional, dar dându-le şi şansa de a câştiga unul dintre premii. În contextul tragediei de la Colectiv (în care au fost răniţi membri ai Asociaţiei Rock Culture, ai unor trupe care au urcat pe scena Festivalului Posada Rock sau câmpulungeni care nu au ratat nicio ediţie), misiunea noastră de a sprijini sănătos şi concret underground-ului românesc devine şi mai evidentă. Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă Posada Rock pentru scena românească, vă invităm să citiţi pe pagina de Facebook a festivalului mesajele trimise de trupele participante sau de oameni din public. Aceste mesaje remarcă unicitatea festivalului în peisajul autohton, organizarea impecabilă, la standarde internaţionale, şi sprijinul acordat tinerelor talente.

3.Nu intrăm în detalii privind complexitatea muncii de organizare a unui festival la acest nivel, dar putem preciza că investiţia necesară acoperirii costurilor de producţie, închirierilor de spaţii şi aparatură, cazării, transportului, onorariilor artiştilor, tipăriturilor şi publicităţii aferente a depăşit în fiecare an echivalentul a 20.000 de euro. Toate aceste investiţii au fost făcute în baza unor acorduri de colaborare între asociaţia noastră şi Municipiul Câmpulung, acorduri conform cărora Municipiul Câmpulung, în calitate de iniţiator al evenimentului, a pus la dispoziţie locaţia pentru desfăşurarea evenimentului şi a finanţat premierea câştigătorilor concursului (echivalentul în lei a 2.000 de euro), iar Asociaţia Rock Culture a asigurat organizarea şi desfăşurarea evenimentului, suportând toate celelalte cheltuieli din fonduri proprii sau atrase.

4.Având în vedere că, de-a lungul celor trei ani de când organizăm festivalul, am investit şi atras peste 50.000 de euro fără a obţine vreun profit, ci doar crescând un festival şi ridicându-l la un nivel nemaiatins până în prezent, era absolut normal să ne îngrijim de protejarea investiţiei noastre private şi mai ales de protejarea unei mărci pe care am făcut-o cunoscută în ţară şi peste hotare. Această măsură de protecţie a mărcii are în vedere mai ales împiedicarea intrării festivalului pe mâna unor persoane care nu au nicio legătură cu fenomenul şi care, atunci când îşi vor da seama ce implică organizarea unui asemenea eveniment, vor abandona Festivalul Posada Rock, distrugând munca pe care am depus-o de-a lungul ultimilor ani şi lipsind trupele tinere de o necesară rampă de lansare.

5.Festivalul Posada Rock este un eveniment internaţional începând cu anul 2012, până în prezent concertând la Câmpulung Muscel trupele Ava Inferi (Portugalia), Experienced (Belgia), Infected Rain (Republica Moldova) şi Jinjer (Ucraina). Publicul a crescut constant şi, odată cu el, numărul turiştilor, ajungându-se ca anul trecut, în perioada festivalului, să nu mai existe niciun loc de cazare disponibil în nicio unitate din oraşul Câmpulung. Apreciem demersul Primăriei Câmpulung, care, după relansarea festivalului în anul 2011, pentru a îndeplini condiţia obligatorie de asigurare a mentenanţei proiectului care presupunea organizarea acestui festival şi în următorii 5 ani, a apelat la profesionişti în organizarea acestui tip de evenimente, care au adus şi finanţare privată tocmai pentru a degreva bugetul local de o serie de cheltuieli deloc neînsemnate. Dorinţa noastră este de a creşte în continuare numărul spectatorilor care vin la Câmpulung, însă acest aspect trebuie privit cu pragmatism. Înţelegem că unii membrii ai Asociaţiei Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul afirmă că, în cazul în care vor organiza festivalul, vor aduce 7.000 de spectatori. Această cifră este complet nerealistă: nici măcar cel mai mare festival de gen de anul trecut din România, desfăşurat la Bucureşti, nu a atins acest grad de popularitate. În plus, bugetul pentru trupele internaţionale care ar strânge ipoteticul public de 7.000 de spectatori ar fi de ordinul a sute de mii de euro, o sumă imposibil de atras pentru organizarea unui festival-mamut la Câmpulung. În fine, poziţionarea Câmpulungului la o distanţă de 150 de km faţă de cel mai apropiat aeroport internaţional, la care se adaugă infrastructura defectuoasă a zonei, sunt un impediment major în convingerea unor trupe străine de prim rang să participe la festival. 

6.Vrem să menţionăm că Bogdan Trîmbaciu, pe nedrept calomniat în articolul la care facem referire la începutul prezentului drept la replică, nu a deţinut şi nu deţine nicio calitate oficială în Asociaţia noastră, contribuţia sa la organizarea evenimentului fiind însă definitorie şi extrem de importantă, mai ales că tot ajutorul dat a fost voluntar, pro bono, în calitate de susţinător al festivalului şi al oraşului Câmpulung Muscel.

7.Dacă Asociaţia Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul are printre membrii săi persoane care iubesc muzica rock şi care cunosc foarte bine fenomenul – în sensul menţinerii unui contact permanent cu trupele româneşti din mainstream, dar mai ales din underground -, îi invităm pe aceştia să ni se alăture în organizarea festivalului. Precizăm însă că, aşa cum membrii Asociaţiei Rock Culture se implică voluntar şi neremunerat în organizarea Festivalului Posada Rock, nici cei care doresc să ne ajute nu vor primi recompense financiare pentru efortul depus şi timpul consumat, singura satisfacţie fiind susţinerea Câmpulungului şi a Muscelului şi sprijinirea rockului românesc.

În final, sperând că tot acest fals scandal se va opri aici, dorim să afirmăm ferm Posada Rock rămâne la Câmpulung, că nimeni nu a „furat” festivalul pentru a pleca cu el de la aici şi că oraşul nu a pierdut nimic, ci din contră, a câştigat un festival care creşte de la an la an prin fonduri private şi atrase, fără a afecta bugetul local. 

RĂZVAN BRĂILEANU,

Preşedintele Asociaţiei Rock Culture

Festivalul a dispărut dintre proiectele A.S.C.M.

N.r. Contactându-i pe reprezentanţii Asociaţiei “Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, aceştia ne-au declarat că au abandonat intenţia de asociere cu Primăria, în vederea organizării unei manifestări sub numele “Posada”, care, oricum, şi dacă s-ar fi realizat, s-ar fi făcut în 2017, nu în acest an. Se intenţiona şi cumpărarea francizei “Wacken”. Evenimentul era gândit să se desfăşoare în Grui, în incinta fostului Combinat de Melană. Acţiunea propusă de câţiva membri ai A.S.C.M., aflată la stadiul de intenţie, care a declaşant rapid corul de “ciripitori” lăudători ai oricărei ventuze lipite de bani – probabil, nu fără interes – a dispărut din proiectele Asociaţiei, care are lucruri mai importante de realizat şi care identificase, prin organizarea acestui festival internaţional, luându-i pe alţii ca model, o cale de a impulsiona turismul cultural şi consumul în Muscel. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!