11.9 C
Campulung Muscel
21/05/2024

„Echipa de aur” a Colegiului Pedagogic „Carol I”, participantă la Olimpiada de la Haga

Punctul de plecare a acestui concurs a fost în anul 2015, când o echipă reprezentată de şapte elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, cu reale calităţi de magistraţi şi avocaţi, au participat în Polonia la o competiţie pe teme juridice, obţinând premiul întâi la „Baltic Moot Court”, în care participanţii jucau un rol al acuzării şi al apărării.

Prin urmare, olimpiada s-a desfăşurat între 17 şi 23 ianuarie 2016, la Haga, acesta găzduind o nouă ediţie a competiţiei pentru elevii de liceu  „International Moot Court”, unde România a fost reprezentată de o echipă de la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, formată din opt elevi. Echipa a fost coordonată de către avocatul Brânduşa Popescu, care i-a pregătit pe elevi din punct de vedere juridic în privinţa argumentelor „pro” şi „contra” – „acuzării juriului”, format din magistraţi şi profesori universitari, posesori de doctorate în Drept, cât şi de profesorul de Limba Engleză, Laura Robe, care i-a ajutat pe copii în a înţelege terminologia specifică actelor juridice, care s-a desfăşurat în Limba Engleză.

„Mă bucur că am avut şansa de a participa pentru a doua oară la un concurs de pledoarie de exerciţiu pentru elevii de liceu. Definiţia de „Moot Court” înseamnă pledoarii de exerciţiu pentru studenţii de la Drept, dar, de data aceasta, opinia publică internaţională a fost că şi pentru elevii de liceu ar fi o oportunitate, pentru a vedea dacă au aptitudini în acest domeniu de Drept Penal Internaţional. Argumentele celor din New York au fost identice cu argumentele pregătite de avocatul Brânduşa Popescu, care i-a ajutat pe copii în a înţelege termenii juridici şi a pregăti argumentele „pro” şi „contra” acuzării juriului.”, a descris profesorul Laura Robe esenţa concursului.

Avocatul Brânduşa Popescu a completat-o pe profesoara de Limba Engleză: „Globalizarea nu înseamnă numai Coca Cola şi muzica pe care o împărtăşim, ci şi terorism, migraţia persoanelor. Şi, atunci, aceste lucruri trebuie să le cunoşti de mic, de aceea, copiii trebuie să cunoască problemele globale care sunt pentru a putea să le depăşească, deoarece, dacă ei se vor cunoaşte mai bine, atunci peste 10 ani este clar că nu se vor mai „împuşca”. Eu sunt foarte mândră de ei şi îi susţin în tot ceea ce vor să facă pe mai departe.”

Micii avocaţi care au pledat în faţa judecătorilor profesionişti sunt:

=Nelly Ioana Butoi, elevă în clasa a X-a A, care ne-a spus: „Sunt bucuroasă că am avut şansa de a socializa cu alţi copii din alte ţări.”

=Maria Luiza Şofri Duţescu, elevă în clasa a X-a C, care a adăugat: „Mi-a plăcut că am putut comunica cu atât de mulţi copii din ţări diferite, dar, cu toate că suntem diferiţi, eu consider că suntem la fel.”

=Mihail Şofri Duţescu, de la clasa a XI-a C, ne-a declarat: „Mulţumesc şcolii pentru oportunitatea de a vedea şi călători în altă ţară, precum şi de a comunica cu tineri din culturi diferite, dar asemănători cu noi.”

=Vlad Popescu, din clasa a IX-a C, ne-a declarat: „Sunt recunoscător pentru experienţa care mi-a fost oferită.”

=Ciprian Boboc, elev în clasa a XI-a C, a declarat: „Acest concurs mi-a deschis ochii în cariera pe care vreau să o urmez la Drept.”

=Alice Lupaşcu, de la clasa a XII-a A, a spus: „Consider că această experienţă, pe cât de frumoasă a fost, pe atât de grea. Munca în echipă a fost foarte sever punctată, ceea ce a trebuit să arătăm cât de buni suntem.”

=Mălina Oprişoiu, elevă a clasei a XI-a C, a completat: „Mi-a plăcut seriozitatea cu care s-a desfăşurat acest concurs.”

=Horia Bârloiu, elev în clasa a IX-a A, a declarat: „A fost o competiţie dură. Toţi s-au străduit să arate cât de buni sunt.”

Aceşti elevi şi-au pregătit argumentele pe baza Regulilor de Procedură adoptate de Curtea Penală Internaţională, cu sediul la Haga. Pe lângă România, alte 15 echipe din întreaga lume au participat la evenimentul co-organizat de Centrul de Resurse Juridice din New York şi Primăria oraşului Haga. Cele două echipe care s-au bătut în finală au fost Africa de Sud şi New York, africanii câştigând în cele din urmă competiţia. Finala a avut loc la Palatul Păcii, iar judecătorii în faţa cărora au pledat finaliştii au dat de-a lungul anilor verdicte importante pentru întreaga omenire, în procese reale, unde au fost şi sunt judecaţi criminali de război din întreaga lume.

Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” şi Fundaţia Olanda – România, la nivel internaţional, analizează posibilitatea de a organiza un astfel de concurs şi la Câmpulung. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!