-3.4 C
Campulung Muscel
16/01/2025

Aparatură nouă la două săli de operaţie ale spitalului

Ieri, 28 ianuarie 2016, s-au inaugurat la Spitalul Municipal Câmpulung două săli de operaţie, camere de trezire, spălătoare, camere de sterilizare şi multă aparatură, materialele folosite fiind de ultimă generaţie şi rivalizând cu orice spital din Occident bine dotat. Directorul Grigore Stănescu a spus că urmează şi alte investiţii la celelalte specialităţi din cadrul unităţii medicale care deserveşte tot Muscelul. Au fost prezenţi mulţi invitaţi, printre care şi fostul primar Călin Andrei, pe timpul căruia a  demarat proiectul. Au onorat invitaţia Liviu Ţâroiu, actualul viceprimar cu atribuţii de primar, Bogdan David, consilierul local cu atribuţii de viceprimar, consilierul local Ionel State, directorul Casei de Cultură „C.D. Aricescu”, Sergiu Cicu, consilierii judeţeni Mihai Vasilescu şi Gheorghe Sârbu, reprezentanţii firmelor care au efectuat lucrările, Cornel Bivol, de la Inic SRL, şi Ion Cotescu, de la And Secom Intexim, Emil Raicov, managerul Holcim, reprezentantul unuia dintre marii sponsori ai spitalului. Au asistat la prezentarea investiţiei şi medicii din alte ramuri, personal tehnic şi jurnalişti. S-a început cu o slujbă de sfinţire a sălilor de operaţie şi a celorlalte dependinţe de către preotul spitalului, Cătălin Biţan şi preotul de la Parohia Valea Româneştilor, Ionuţ Macovei.

Prezentarea investiţiei a fost făcută de managerul Spitalului Municipal, medicul Grigore Stănescu: „În decursul a şase luni, executantul şi-a onorat obligaţiile asumate în contract, unul dificil, ţinând cont că, ulterior, s-au impus soluţii noi de proiectare ca urmare a realităţii din teren. Valoarea construcţiei a fost de 1.146 mii lei, cu 46 de mii de lei mai puţin decât estimarea iniţială. Finanţarea a fost realizată de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătăţii, în sumă de 623 de mii de lei, şi de la bugetul local, cu suma de 528 de mii de lei. Se adaugă echipamentele cu care au fost dotate cele două săli, mesele de operaţie şi lămpile, în valoare totală de 248,5 mii de lei, iar contribuţia de la bugetul local a fost de 10%: trei incubatoare, două incubatoare pentru Secţia Nou Născuţi şi un incubator pentru Secţia Pediatrie. Intenţionăm să trecem la cea de-a doua etapă, cele trei săli destinate chirurgiei şi ortopediei. Aceste investiţii vor fi plătite tot de la Ministerul Sănătăţii şi de la bugetul local şi ne punem speranţa că vor fi aprobate pentru a demara procedura de achiziţie. Precizez că din anul 1984, de când s-a dat în folosinţă pavilionul central, este pentru prima dată când se fac reparaţii capitale, eliminându-se riscul de infecţii, dar şi potenţialele complicaţii post operatorii. Inspectorii de la Sănătate Argeş vor preleva probe de pe suprafeţe şi, dacă rezultatele vor fi bune, va fi dat acordul pentru începerea activităţii în cele două săli de operaţie. În anul 2015 au mai fost achiziţionate două electrocardiografe, electroforeză, modernizarea unui lift. Nu în ultimul rând, enumăr computerul tomograful primit de la Holcim. Avem în acest an şi alte investiţii, mulţumesc tuturor celor care au ajutat Spitalul!” 

După prezentarea lucrărilor care au făcut obiectul acestei modernizări, viceprimarul cu atribuţii de primar Liviu Ţâroiu a afirmat: „Vă felicit, investiţiile în domeniul sănătăţii trebuie să rămână permanent o prioritate la nivelul Consiliului Local. Dorim să devină un spital puternic, să ofere toate condiţiile bune din domeniul medical. Noi vă susţinem cu partea de cofinanţare şi lobby la Ministerul Sănătăţii.” Şefa Secţiei de Obstetrică Ginecologie, medicul Stela Mateescu, a precizat: „Mulţumim tuturor celor care s-au implicat, astfel ca populaţia din teritoriu să beneficieze de cele mai moderne condiţii, după standarde europene, şi sperăm să crească natalitatea.”

Cu o completare a descrierii dotărilor a venit şi Cornel Bivol, reprezentantul unuia dintre cei doi constructori: „Cu doamna arhitect Mihai, am căutat să oferim soluţii moderne la standarde europene, de arhitectură şi instalaţii. Au fost montate lavoare aseptice, antimicrobiene, monitorizarea permanentă a climatizării, aparataj electric cu fiabilitate ridicată, tot spaţiul este dotat cu senzori de alarmare la incendiu. Climatizarea şi ventilaţia sunt realizate de două centrale amplasate pe terasa spitalului, tubulatura este din Franţa, computerul centralei din Suedia, s-au schimbat instalaţiile pentru fluidele medicale şi multe altele. Am dorit să aducem spitalul la un nivel foarte înalt.” Şi managerul And Secom Intexim, Ion Cotescu, a făcut o declaraţie: „Este o lucrare semnificativă pentru spital şi în Câmpulung pot fi continuate şi lucruri bune. Proiectul a demarat de mai mulţi ani şi treptat, treptat, prin mai multe hotărâri ale Consiliului Local, s-a realizat finanţarea. Toate materialele sunt la standarde europene, sunt antiseptice, parchetele au inserţii de cupru pentru a nu se încărca electrostatic. Finanţarea a fost la nivelul de acum 5-6 ani, o altă echipă de constructori, probabil, costa cu peste un miliard mai mult. Am vrut să onorăm lucrarea, s-a lucrat în condiţii grele pentru personalul medical, se lucrează şi acum la alte săli de operaţii. Aceste investiţii ridică prestigiul oraşului.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!