10.7 C
Campulung Muscel
27/05/2024

Totemul de la intrarea în Câmpulung a fost terminat

Intrările în orice localitate trebuiesc semnalizate printr-o emblemă, siglă sau totem. La intrarea în Câmpulung, venind dispre Braşov – Târgovişte, nu există decât o simplă tăblie pe care scrie „Câmpulung”, nediferind cu nimic de cele de la intrările în orice comună sau sat. Venind dinspre Piteşti, unde se termină Schitu Goleşti, în zona cunoscută ca Grădişte, după mulţi ani de aşteptări şi foarte mulţi bani cheltuiţi, a apărut un totem care ar vrea să simbolizeze intrarea în municipiul Câmpulung. Lucrarea, după părerea multor oameni, este de bun gust, schela din fier, vopsită într-o culoare tristă de gri, sărind cel mai mult în ochi ca nefiind la locul ei.

Din câte ştim, numele municipiului nostru figurează şi în manuscrisele oficiale doar „Câmpulung” şi nu „Câmpulung – Muscel”, numele rămânând de la vechiul Raion Muscel. Vechiul totem, care a fost desfiinţat, a fost realizat de o personalitate marcantă a Câmpulungului, Radu Adrian, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, lucrarea fiind realizată în anul 1985. De menţionat că artistul a realizat numeroase lucrări în Câmpulung, ca Basorelieful de la Mateiaş (1983 – 1985), statuia lui Dinicu Golescu, la care oficialităţile nu au fost în stare să-i repare înscrisurile căzute, reabilitând doar postamentul degradat la ameninţarea lui Radu Adrian, că, dacă nu-l repară, o să mute lucrarea la Piteşti. Alte lucrări ale maestrului Radu Adrian sunt la Colegiul Pedagogic „Carol I”, bustul Regelui Carol I de Hohenzollern şi Troiţa învăţătorilor martiri din Primul şi al Doilea Război Mondial, lucrările de sgrafito de pe pereţii teatrului de vară ai Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, care s-au distrus din neglijenţa autorităţilor.

Multe lucrări de prost gust se realizează pe sume fabuloase, care nu au nimic de-a face cu spiritul patriahal al municipiului Câmpulung, menţionând aici „pălăriile” sau „găleţiile” pe post de felinare din Grădina Publică şi Parcul Kretzulescu. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!