9.6 C
Campulung Muscel
14/10/2024

Sorin Buta, găsit de ANI în conflict de interese administrativ și penal

Agenţia Naţională de Integritate a constatat că 32 de actuali sau foşti parlamentari au fost în conflict de interese, pentru că şi-au angajat rudele la birourile parlamentare. Potrivit ANI, 14 actuali deputaţi, 17 foşti deputaţi şi un senator şi-au angajat rudele în birourile lor parlamentare, valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese fiind de 1.062.798 de lei (aproximativ 240.000 de euro). Conform comunicatului ANI de miercuri, 14 octombrie 2015, au fost găsiţi în conflict de interese deputaţii Mihăiţă Calimente, Liviu Bogdan Ciucă, Gheorghe Firczak, Iulian Iancu, Miron Ignat, George Ionescu, Kelemen Atilla Bela Laszlo, Ion Mocioalcă, Iuliu Nosa, Laurenţiu Nistor, Vasile Daniel Oajdea, Neculai Răţoi, Ion Stan şi Mădălin Ştefan Voicu, precum şi senatorul Cătălin Croitoru. În conflict de interese au fost, în timpul mandatelor de parlamentar, şi foştii deputaţi Aledin Amet, Gheorghe Ana, Ştefan Vasile Beres, William Gabriel Brânză, Viorel Vasile Buda, Sorin Gheorghe Buta, Petru Călianu, Vasile Cărare, Radu Eugeniu Coclici, Relu Fenechiu, Gheorghe Gabor, Mircia Giurgiu, Pavel Horj, Doru Braşoan Leşe, Corneliu Olar, Sorin Ştefan Zamfirescu şi Dan Radu Zătreanu.

În cazul foştilor deputaţi Viorel Cărare, Sorin Ştefan Zamfirescu şi Dan Radu Zătreanu şi a senatorului Cătălin Croitoru, ANI a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese. În cazul celorlalţi 28 de foşti sau actuali parlamentari, printre care şi musceleanul Sorin Gheorghe Buta a intervenit termenul de prescripţie de cinci ani pentru conflictul de interese de natură penală, a precizat ANI.

În cazul lui Sorin Buta, deputat de Câmpulung în legislatura 2008 – 2012, lucrătorii Agenţiei Naţionale de Integritate au găsit un contract civil, prin care şi-a angajat fiica în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispoziţiile articolelor 70 şi 71 din Legea nr. 161/2003. În urma contractului încheiat, fiica lui Sorin Buta a obţinut venituri salariale în valoare de 29.139 lei. Potrivit textelor de lege citate, „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative; Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public”; Articolul 301 din noul Cod Penal al României, potrivit căruia „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!