8.5 C
Campulung Muscel
03/03/2024

Proiectul SANOINOV – un proiect de succes! Rezultatele încurajează lupta împotriva obezităţii infantile

SANOINOV – „Servicii inovative pentru sănătatea copilului de azi şi a adultului de mâine” este un proiect, în care s-a propus identificarea unor corelaţii care există între obezitate şi stilul de viaţă al copiilor şi o cunoaştere mai bună, sub aspect etiopatogenic şi clinic, a obezităţii la copil, cu scopul de a eficientiza diagnosticul la vârste timpurii şi de a elabora un program de promovare a stilului de viaţă sănătos la copiii preşcolari şi şcolari. Prin urmare, obiectivul general al proiectului a fost dezvoltarea unui serviciu integrat de asistenţă şi monitorizare a stării de sănătate pentru copiii supraponderali/obezi. 

Serviciul inovativ pe care SMART LIFE STYLE SRL şi l-a propus să-l dezvolte în cadrul proiectului SANOINOV a inclus proceduri de investigare, evaluare şi diagnoză a copiilor supraponderali/obezi cu vârste cuprinse între 6 – 12 ani. A fost ales acest segment de vârstă, deoarece copiii şi tinerii reprezintă un grup ţintă foarte important (copiii sănătoşi de azi sunt adulţii de mâine) – iar crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase de timpuriu este cea mai eficientă metodă de păstrare a stării de sănătate pe termen lung. 

Pentru atingerea scopului şi îndeplinirea obiectivelor propuse în cadrul proiectului SANOINOV, SMART LIFE STYLE SRL a beneficiat de o echipă multidisciplinară de cercetători, specialişti din domenii diverse: medici (pediatru, nutriţionist, genetician), psihologi, kinetoterapeut şi instructor sportiv.

Una dintre activităţile principale a proiectului SANOINOV a fost „Operarea unui plan pilot integrat de intervenţie asupra obezităţii / supraponderabilităţii şi de educaţie sanitară” – pe parcursul a 12 luni de intervenţie. Astfel, cei 30 copii monitorizaţi permanent (5 zile/săptămână – luni-vineri) în centrul SMART LIFE STYLE au beneficiat gratuit de programe personalizate de intervenţie (pe 3 componente – nutriţie, psihologie şi activităţi fizice), ce au inclus analize periodice, consiliere psihologică de specialitate, meniuri alimentare diferenţiate şi diversificate (copiii au primit o masă principală de prânz şi o gustare în fiecare zi, de luni până vineri – fiind monitorizaţi în regim after-school), exerciţii fizice recomandate în funcţie de afecţiunile fiecărui subiect, masaj terapeutic şi consultaţii permanente acordate de specialişti. 

Din perspectiva intervenţiei prin activităţi fizice şi kinetoterapie a fost evaluată condiţia fizică generală a subiecţilor, atât la includerea în lot, cât şi pe parcursul celor 12 luni de participare la programul SANOINOV. Au fost implementate programe de activităţi fizice şi kinetoterapie personalizate, urmărind îmbunătăţirea condiţiei fizice a subiecţilor, astfel încât aceştia să ajungă la normoponderalitate şi să adopte un stil de viaţă sănătos şi activ.

Activităţile fizice joacă un rol important în dezvoltarea fizică armonioasă şi sănătoasă a copilului. Acesta deprinde de mic obiceiuri care îl vor influenţa întreaga viaţă şi este foarte important ca sportul şi activităţile fizice să fie integrate în programul lui zilnic.

Ţinând cont de faptul că obezitatea în copilărie sau adolescenţă presupune numeroase riscuri asupra sănătăţii şi calităţii vieţii (probleme cardiovasculare, hipertensiune, toleranţă anormală a glucozei şi colesterolului, probleme ortopedice, probleme respiratorii, lipsa încrederii în sine, izolare socială, scăderea performanţelor şcolare), este important să se identifice şi să se acţioneze din timp pentru înlăturarea ei. Prin diverse activităţi fizice practicate regulat şi un regim alimentar supravegheat atent, copiii pot reuşi să ajungă la o condiţie fizică bună. Kinetoterapia şi sportul dispun de mijloace şi metode adecvate vârstei pentru combaterea obezităţii. Programele kinetoterapeutice s-au stabilit în urma unor evaluări pentru determinarea masei corporale şi calcularea indicelui de masă corporală (IMC), evaluarea capacităţii la efort, unde a fost folosit testul Ruffier, a mobilităţii, flexibilităţii, echilibrului şi coordonării, forţei şi rezistenţei musculare pe baza testului Hettinger. Ulterior analizării rezultatelor testelor, a reieşit condiţia fizică generală a copiilor şi pe baza lor a fost stabilit programul fizic personalizat necesar pentru îmbunătăţirea performanţelor acestora. Programul fizic propus urmăreşte:

dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii;

scăderea în greutate;

dezvoltarea fizică armonioasă;

formarea unei ţinute corecte, precum şi corectarea unor deficienţe fizice;

înlăturarea unor efecte negative ale lipsei de activitate fizică (oboseală);

îmbunătăţirea mobilităţii şi a forţei musculare;

îmbunătăţirea calităţilor motrice, viteză, forţă, rezistenţă;

dezvoltarea capacităţii de relaxare a grupelor musculare;

dezvoltarea interesului şi a deprinderii de practicare independentă, sistematică şi continuă a exerciţiului fizic în timpul liber.

Rezultate obţinute prin proiectul SANOINOV pe componenta de activităţi fizice:

Copiii (subiecţii) monitorizaţi în cadrul centrului au fost foarte receptivi la programul de activităţi fizice; faptul că activitatea este una practicată în grup, într-un cadru organizat, şi sunt coordonaţi în timpul acesteia a dus la rezultatele pozitive observate în urma evaluării finale. Desfăşurarea activităţii în echipă a fost un element important în cadrul activităţilor fizice, subiecţii fiind mai motivaţi să execute corect exerciţiile în momentul în care aveau un coechipier, se motivau reciproc şi îşi doreau să îşi depăşească performanţele înregistrate. Includerea în program a jocurilor recreative a avut un efect benefic asupra subiecţilor, motivându-i pe aceştia să se implice mai mult în timpul activităţilor desfăşurate. Au fost mai cooperanţi şi au considerat că astfel de jocuri merită incluse şi în activităţile desfăşurate în timpul lor liber. 

Faptul că subiecţii au avut posibilitatea să participe la cursurile de înot şi tenis în week-end, desfăşurate în incinta DAIMON CLUB, oferite gratuit în cadrul proiectului, a fost un alt punct forte al programului, astfel de activităţi deschizându-le subiecţilor o altă perspectivă asupra modului în care se pot distra în mod activ. Subiecţii din componenta 2 monitorizaţi în sistem ambulatoiu au primit recomandările cu privire la programul personalizat, atât la includerea în lot, în urma evaluării iniţiale a condiţiei fizice, cât şi la reevalurile de la 3 luni, 6 luni şi 12 luni de la începerea programului. O parte dintre aceştia au optat să vină la centru, pe bază de programare, unde au avut posibilitatea să beneficieze de îndrumare şi asistenţă. Cei care au optat să efectueze programul în ambulatoriu au recunoscut că nu au respectat totdeauna programul recomandat, o parte dintre subiecţi abandonând complet programul de activităţi fizice propus. Şi în acest caz includerea în program a cursurilor de înot şi tenis în week-end a avut un efect pozitiv. Subiecţii care au participat la aceste cursuri şi cei care s-au prezentat şi la centru au înregistrat rezultate mai bune în urma evaluărilor finale.

În concluzie, activităţile fizice desfăşurate într-un cadru organizat, sub atenta îndrumare şi supraveghere, au rezultate mult mai bune decât în cazul în care subiecţii încearcă să execute programe similare individual. Apartenenţa la un grup, mediul competitiv şi îndrumarea primită îi ajută pe cei mici să fie mai disciplinaţi, mai organizaţi, crescându-le interesul pentru adoptarea unui stil de viaţă activ, care să includă şi practicarea unor sporturi într-un cadru organizat, ca exemplul de succes implementat în cadrul proiectului SANOINOV.

Material elaborat de Alina Floriana PĂDUREANU – cercetător kinetoterapeut şi Cristian Valentin OATU – cercetător instructor sportiv, în cadrul proiectului SANOINOV

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!